English                                                        Piatok 29.03.2024, 00:15

Štyri svetové premiéry slovenských filmov v Locarne

Prestížny švajčiarsky Filmový festival Locarno (3. – 13. 8. 2022) uvedie historicky po prvýkrát vo svetovej premiére až štyri slovenské filmy. Okrem nich bude mať Slovensko svoje zastúpenie aj v nesúťažnom programe pre deti.

Hraný film Svetlonoc režisérky Terezy Nvotovej uvedie sekcia prvých a druhých dlhometrážnych filmov Concorso Cineasti del presente. Tridsiatnička Šarlota sa vracia do rodnej dediny hlboko v slovenských horách. Pred mnohými rokmi odtiaľto za nejasných okolností utiekla. Jej návrat v miestnych vzbudzuje podozrenie, po celý čas ju považovali za mŕtvu. Boja sa, že svojím príchodom prebudí bosorku, ktorá podľa legiend straší v okolitých lesoch.

Sekciu Pardi di domani charakterizujú formálne inovatívne krátke a stredne dlhé filmy rozdelené do troch súťaží. Režisérske duo Ana Nedeljković a Nikola Majdak ml. zabojuje o ceny s animovaným filmom Peniaze a šťastie v súťaži Concorso internazionale. Film nadväzuje tematicky i technologicky na ich predchádzajúce diela Rabbitland (2013) a Untravel (2018). Škrečky žijú a pracujú v Škrečkolande, v perfektnom štáte s dokonalou ekonomikou. HDP neustále rastie, neexistuje nezamestnanosť a 100% obyvateľov sa vyhlasuje za šťastných. Samozrejme, rovnako ako pri každom pokuse vytvoriť perfektnú spoločnosť silou, aj svet škrečkov má svoju temnú stránku, ktorú postupne objavujeme v priebehu filmu… Súťaž Concorso Corti d'autore predstaví krátky experimentálny film Asterión režiséra Francesca Montagnera, ktorý si minulý rok z Locarna odniesol ocenenie za svoj dlhometrážny film Bratstvo. Pod horiacim slnkom neúnavne čaká osamelý býk, zatiaľ čo muž skáče hlboko do najtemnejších vôd svojej duše v spoločnom pokuse zvíťaziť nad smrťou.

Nezávislá sekcia Semaine de la critique, ktorú založila Švajčiarska asociácia filmových novinárov v spolupráci s filmovým festivalom, každoročne uvádza sedem autorských celovečerných dokumentov. Do tohtoročného výberu sa dostal aj film Návštevníci (r. Veronika Lišková), v ktorom antropologička Zdenka vedie výskum mapujúci dopady globalizácie na komunitu žijúcu v najsevernejšie položenom meste planéty – v Longyearbyene. Klíma sa tu mení najrýchlejšie z celého sveta, ťažbu uhlia vystriedal turizmus a lokalita sa stala stredom geopolitickým záujmov. Pod fasádou utopicky idylickej multikultúrnej spoločnosti obyvateľov mesta Zdenka odkrýva ľudské a politické pokrytectvo.

V programe pre detského diváka Locarno Kids: Screenings sa premietne film Ako som sa naučila lietať (r. Radivoje Andrić), ktorý si festivalu BUFF Malmö odniesol cenu ECFA za najlepší európsky film.

web: https://www.locarnofestival.ch/LFF/home

publikované: 26.07.2022
aktualizované: 27.07.2022