English                                                        Sobota 27.07.2024, 16:16

Brnenská 16 víta slovenské krátke filmy

Jeden z najstarších medzinárodných festivalov krátkych filmov Brněnská 16 (10. – 13. 10. 2018) uvedie retrospektívu slovenskej animácie a digitálne reštaurované dokumenty zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ.

Pod názvom Nielen športové súboje sa predstaví pásmo, ktoré pozostáva z filmových reportáží športových udalostí. Nadväzujúc na tému Je to boj! uvedie 59. ročník festivalu Trofej z Bazileje (r. Mikuláš Fedor, Oskár Šághy) o významnom víťazstve futbalového tímu Slovan Bratislava a dva filmy o majstrovstvách sveta režiséra Milana Černáka, ktorý sa projekcie osobne zúčastní spolu so strihačkou Margitou Černákovou. Dokumentárny film Hokej '69 zachytáva atmosféru hokejového štadióna v Štokholme a Majstrovstvá sveta súťaž v lyžovaní vo Vysokých Tatrách v roku 1970. Pásmo zostavila kunsthistorička a filmová teoretička Petra Hanáková.

V sprievodnom programe festival tiež uvedie pásmo 25 rokov slovenskej animácie. Do špeciálneho výberu animovaných filmov nakrútených v ére samostatnej Slovenskej republiky sú zaradené Kroky, skoky, roky... a posledný zhasne (r. kolektív), Dvojhlasná invencia a-mol (r. Vladimír Král), V kocke (r. Michal Struss), Lionardo Mio (r. Ivana Šebestová), Viliam (r. Veronika Obertová), tWINs (r. Peter Budinský), Posledný autobus (r. Ivana Laučíková, Martin Snopek), Pandy (r. Matúš Vizár), Kovbojsko (r. Dávid Štumpf), Duch mesta (r. Andrej Kolenčík, Veronika Kocourková) a Journey (r. Marek Jasaň).

Web:
https://www.brno16.cz/

Projekcie:
25 rokov slovenskej animácie / 10. október / streda / 21.00 / Kino Art
Nielen športové súboje
/ 13. október / sobota / 14.30 / Umeleckopriemyslové múzeum MG

publikované: 09.10.2018
aktualizované: 09.10.2018