English                                                        Piatok 26.04.2024, 23:29




BERLINALE
Medzinárodný filmový festival Berlín

Slovenské filmy pre deti nominované na cenu ECFA

Európska asociácia filmov pre deti (ECFA) ocení počas Berlinale najlepšie filmy za rok 2022 v troch kategóriách. Nominované sú aj dva slovenské koprodukčné filmy – letná komédia Ako som sa naučila lietať v kategórii Hraných filmov a poetický animovaný film Zuza v záhradách v kategórii Krátkych filmov. O víťazoch rozhodnú členovia asociácie a ceny udelia 18. februára 2023 počas Berlinale.

Rodinný film Ako som sa naučila lietať (r. Radivoje Andrić) ukazuje, ako zdanlivo nudná dovolenka s dvoma starými dámami obráti život 12-ročnej Sofie naruby. Na idylickom stredomorskom ostrove prvýkrát v živote pobozká chlapca, zbližuje sa so svojou odcudzenou rodinou a zažije smrť blízkeho človeka. Film vznikol v srbsko-bulharsko-chorvátsko-slovenskej koprodukcii a vo svetovej premiére ho uviedol švédsky festival BUFF, z ktorého si odniesol aj hlavnú cenu.

Maľbou na sklo vznikol krátky animovaný film Zuza v záhradách (r. Lucie Sunková). Odohráva sa v záhradnej kolónii za mestom, kde malé dievčatko Zuza stretne čierneho psa a objaví tajomnú záhradu. Kto tam býva? Zuza sa trochu bojí. Lenže čo si počať, keď máte z niekoho strach, ale nájdete na ceste jeho kľúč? Česko-slovenský film v roku 2022 uviedol vo svetovej premiére festival Berlinale v sekcii Generation Kplus.

Web: https://www.ecfaweb.org/


publikované: 07.02.2023
aktualizované: 07.02.2023