English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 23:34




BERLINALE
Medzinárodný filmový festival Berlín

Berlinale Talents - Diana Fabiánová


   

DIANA FABIÁNOVÁ
(*1979)

režisérka, scenáristka, producentka

 

>>Diana vyštudovala Masmediálnu komunikáciu a marketing na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. V roku 2005 dokončila Postgraduálne štúdium Réžia dokumentárneho filmu v Barcelone, na ESCAC (Graduate School of Cinema and Audiovisual in Catalonia). Koncom toho istého roku so svojim ročníkovým projektom získala štipendium na intenzívny mesačný workshop Directing Documentaries u britského dokumentaristu Michaela Rabigera na Filmovej akadémie na Mallorce.

>>Fabiánová je scenáristka a režisérka dlhometrážneho dokumentu Mesiac v nás (2009), ktorý mal premiéru na 62nd MFF v Lokarne ako súčasť Semaine de la Critique (prvý slovenský film na festivale v Lockrne vôbec). Odvtedy bol dokument vybraný na vyše 150 medzinárodných filmových festivalov vo svete (IDFA, Chicago, Montreal, Guadalajara, Sydney, atď). Vďaka koprodukcii s ARTE bol film predkúpený veľkým počtom televíznych staníc ako aj Americkým celoštátnym vzdelávacím programom pre stredné a vysoké školy MED. V kinodistribúcii bol v Španielsku, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande.

>>Diana nedávno dokončila krátkometrážny dokumentárny film pre deti s názvom Mesiačiky (2014). Dokument vznikol formou crowdfundingu, za finančnej podpory ľudí z 33 krajín sveta. Mesiačiky mali v jeden deň globálnu premiéru na vyše 200 miestach, v 22 krajinách sveta.

>>Práve pripravuje dlhometrážny dokument Šťastne (ne)verní. Pojednáva o nevere v rôznych kultúrnych a sociálnych kontextoch.

     

Filmografia:
 

Pripravovaný: Útek balónom | hraný | v prípravnej fáze
Pripravovaný: Šťastne (ne)verní | dokumentárny | vo vývoji
2014: Mesiačiky | 30 min. | dokumentárny film pre deti
2009: Mesiac v nás | 75 min. | dokumentárny

     
Kontakt:   Diana Fabiánová, dianafab07@gmail.com, www.mooninsideyou.com, http://www.dianafabianova.com/


Viac informácii na: http://www.berlinale-talents.de/

publikované:
aktualizované: 12.04.2017