English                                                        Piatok 26.04.2024, 02:47




BERLINALE
Medzinárodný filmový festival Berlín

Dva slovenské filmy v oficiálnom programe 65. Berlinale

Po minuloročnom úspechu na MFF Berlín, keď dokument Zamatoví teroristi získal  cenu čitateľov denníka Tagesspiegel, sa slovenské filmy znovu vracajú do programu festivalu. 65. Berlinale (5. – 15. februára 2015) svojim divákom predstaví v svetovej premiére hraný celovečerný debut Ivana Ostrochovského Koza a krátky animovaný film Martina Smatanu Rosso Papavero.

Sekcia Fórum, ktorá sa zameriava na európske a svetové premiéry z oblasti nezávislého autorského filmu, do programu svojho 45. ročníka zaradila slovensko-český film Koza (2015) režiséra Ivana Ostrochovského. Film je príbehom bývalého olympijského boxera Petra Baláža, prezývaného Koza, ktorý sa po rokoch bez tréningu rozhodne opäť vstúpiť do ringu. Aby zarobil a zabránil svojej družke nechať si vziať dieťa, vydáva sa so svojím manažérom Zvonkom na „turné“, v ktorom ide o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť. Film bol riaditeľom festivalu Dieterom Kosslickom nominovaný na Cenu za najlepší hraný debut, o ktorej rozhodne porota v zložení: Fernando Eimbcke (Mexiko, režisér), Joshua Oppenheimer (USA, režisér), Olga Kurylenko (herečka, Ukrajina - Francúzsko).

Minulý rok sa režisér Ostrochovský spoločne s Petrom Kerekesom a Pavlom Pekarčíkom úspešne predstavil v sekcii Fórum s dokumentárnym filmom Zamatoví teroristi.

Film Koza sa do pozornosti medzinárodnej filmovej obce dostal na 49. MFF Karlove Vary, kde získal ocenenie Works in Progress za najsľubnejší projekt.

Snímka sa do slovenských kín dostane na jeseň 2015.

Sekcia Generation, ktorá vo svojich dvoch súťažiach Generation Kplus a Generation 14plus predstavuje filmy určené pre deti a mládež, uvedie aj slovenský krátky animovaný film Rosso Papavero režiséra Martina Smatanu.

Jeho debutový bábkový film hovorí príbeh malého chlapca s hlavou plnou fantázie, ktorý sa stane svedkom snového cirkusového predstavenia. Film získal Cenu Literárneho fondu na festivale Bienále animácie Bratislava 2014.

Obom autorom srdečne gratulujeme!

Tlačová správa k účasti filmu Koza

Viac informácii na:
www.kozamovie.com
www.berlinale.de

Súvisiace AIC správy:
Slovenské filmy na MFF Berlín 2014


publikované: 26.01.2015
aktualizované: 30.01.2015