English                                                        Utorok 30.04.2024, 21:27




BERLINALE
Medzinárodný filmový festival Berlín

Rozhovor s režisérkou Zuzanou Liovou

Scenár k filmu Dom získal v roku 2003 na Slovensku Cenu za scenár, v roku 2007 na MFF v Cannes Cenu Krzystofa Kieslowského. Dnes, keď je dobrých scenárov ako šafránu trvala jeho púť na plátna 9 rokov. Prečo?

Ku písaniu scenára som sa vracala počas šiestich rokov niekoľkokrát s väčšími či menšími prestávkami, počas ktorých som urobila film Ticho, potom som potrebovala nabrať energiu a chvíľu som sa živila písaním pre televízie. Nakoniec sa mi podarilo počas workshopu SripTeast dostať scenár do prijateľnej podoby a začala som hľadať producenta. Takže prečo? Lebo asi všetko má svoj čas...

Podobne ako Vaše slovenské kolegyne-scenáristky svoj dlhmetrážny debut i režírujete. Bolo to v pláne od začiatku?

Áno. Scenár som ponúkala producentom s tým, že ho chcem aj režírovať.

Ako sa Vám spolupracovalo s Miroslav Krobotom, ktorý čakal vyše 50 rokov než ho objavili filmári?

Výborne. Pán Krobot sa hneď naladil na postavu Imricha, dlho sme sa o nej rozprávali, analyzovali a tým že je sám režisér, rozhovory s ním šli vždy veľmi do hĺbky, čím si ma úplne získal. Okrem toho jeho minimalistický štýl herectva, ktoré sám presadzuje pri režírovaní svojich divadelných hier, presne zapadal aj do mojej koncepcie vedenia hercov. Myslím, že Imrich sa v jeho podaní stal presne tým, čím mal byť - vnútorne silný a dominantý muž, otec presvedčený o svojej pravde a o tom, že pre svoje dcéry robí len to najlepšie, nevidiac, že im vlastne ubližuje.

ZUZANA LIOVÁ (*1977, Žilina)

Scenáristka a režisérka. Študovala scenáristiku a dramaturgiu na VŠMU v Bratislave. Svoju kariéru začala ako dramaturgička, neskôr nakrútila niekoľko televíznych dokumentárnych filmov a spolupracovala na televíznych seriáloch ako scenáristka. V roku 2005 narkútila svoj prvý celovečerný film pre televízie - Ticho, za ktorý dostala niekoľko ocenení.

V roku 2003 sa stala víťazkou Ceny Tibora Vichtu, v roku 2006 vyhrala hlavnú cenu programu ScripTeast 2006 - Cenu Krzystofa Kieslowského za scenár k filmu Dom, ktorý bude premierovaný v sekcii Forum na festivale Berlinale. Je absolventkou programu Nipkow a zúčastnila sa rôznych workshopov v Španielsku a Poľsku.


publikované: 31.01.2011
aktualizované: 04.02.2011