English                                                        Utorok 30.04.2024, 14:14




BERLINALE
Medzinárodný filmový festival Berlín

Rozhovor s koproducentom Marekom Urbanom


Slovenský názov filmu Nesvadbovo znamená v preklade No Wedding Village. Ako a kedy ste objavili dedinu, v ktorej sa mladým nechce do manželstva ci partnerského vzťahu? A kde sa nachádza?
Pôvodný názov filmu bol "svadby podľa starostu", mal to byt film o starostovi čo má recept na súčasný fenomén - "singels". Ale ako to už v dokumente chodí, realita je často najlepším scenáristom a z nášho "SVADBOVA" sa stal "NESVADBOV"a to aj napriek všemožnému úsiliu starostu. Obec, Zemplínske Hámre, sa nachádza na východe východného Slovenska, no príbehy hlavných účinkujúcich sú univerzálne.

Slovenské dokumenty sú v poslednom čase veľmi úspešné. Zmenilo to nejakým spôsobom situáciu pri zháňaní financií na Slovensku?
Samozrejme, že sa ľahšie presadzuje projekt režiséra, ktorý je známy kvalitou svojej práce, prípadne zaznamenal úspechy na festivaloch doma či v zahraničí. Treba si však uvedomiť, že väčšina týchto úspešných filmov, boli autorské filmy. A ten chcete dokončiť za každú cenu a nehľadíte primárne na jeho finančnú návratnosť. Ale aj keď ste "filmo-trop" nemôžete takýmto spôsobom pracovať stále. Získavanie prostriedkov na výrobu filmov je zložité aj v prostrediach s fungujúcim filmovým priemyslom a trhom, o niečo obtiažnejšie je to v malej krajine, ktorá optimálne formy financovania hľadá. Verím však, že aj vďaka týmto úspechom, prevažne mladej generácie, sa podarí tieto formy nájsť ako aj vzbudiť a najmä udržať záujem domáceho publika.

Aké sú Vaše najbližšie projekty?
Momentálne pripravujeme nakrúcanie celovečerného filmu, Moje meno je koza, ktoré by sa malo odohrávať okrem Slovenska aj v Čechách, Nemecku, prípadne Francúzsku. Okrem toho produkujeme dva kratšie filmy a niekoľko projektov je vo vývoji. Okrem filmových projektov pripravujeme aj sériu workshopov pre slovenských dokumentaristov.

MAREK URBAN (*1977, Bratislava)

Dokumentarista a producent. Študoval na City University a VŠMU v Bratislave. V roku 2004 založil spoločnosť UN FILM, neskôr v roku 2008 spoločnosť sentimental film.

Je koproducentom nových slovenských filmov, ako napr. Muzika (r. Juraj Nvota, 2007), Malé oslavy (r. Zdeněk Tyc, 2008), krátky film Ilja (r. Ivan Ostrochovský, 2009) a Nesvadbovo (r. Erika Hníková, 2010). Takisto produkoval a režíroval krátke dokumentárne filmy a hudobné videoklipy.


publikované: 31.01.2011
aktualizované: 04.02.2011