English                                                        Sobota 04.05.2024, 23:43

Festival v Porte uvedie slovenské queer filmy

Medzinárodný filmový festival Beast v Porte (27. september – 1. október 2023), ktorý sa zameriava predovšetkým na filmy z východnej Európy, uvedie v programe šiesteho ročníka pásmo štyroch krátkych slovenských filmov z Filmového festivalu inakosti.

Filmový festival inakosť je festivalom pre lesby, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí (LGBTQIA+ menšina), ich rodičov, deti a priateľov. Festival sa snaží prispieť k odstráneniu homofóbnych a xenofóbnych postojov v spoločnosti a poskytnúť LGBTQIA+ menšine, ako aj jej jednotlivým členom kultúrny a spoločenský rámec pre sebapoznanie. Vo svojom programe každoročne uvádza výber z aktuálnej dlhometrážnej a krátkometrážnej tvorby vrátane slovenskej produkcie. Vďaka spolupráci s MFF Beast sa štyri z nich predstavia aj divákom v Porte.

Na krátkom dokumentárnom filme Otrávená studňa začal jeho režisér Radek Ševčík pracovať dva dni po teroristickom útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Filmové requiem skúma zhoršujúci sa stav spoločnosti po útoku, ako aj intímne pocity LGBTI+ ľudí vrátane samotného autora. Intímnu výpoveď prináša aj film Hľadanie spoločnej kompozície v réžii Petra Podolského, ktorý na pozadí rozhovorov s matkou naznačuje pomalé zbližovanie sa a hľadanie stretu dvoch odlišných svetov. Režisérka Barbara Vojtašáková zachytáva vo filme Denník princeznej neistotu prestupujúcu rodinnú atmosféru, všednosť, láskavosť, ročné obdobia. Jediným hraným filmom výberu je Spolu režiséra Davida Benedeka. Ide o príbeh troch mladíkov žijúcich v Bratislave, ktorí prežívajú svoje každodenné starosti, lásky a rodinné problémy. Až po niekoľkých nepríjemných udalostiach si začnú uvedomovať, že spolu vlastne tvoria rodinu.

Navyše, v súťažnej sekcii Anima East zabojuje krátky animovaný film Filipa Diviaka Volám sa Edgar a mám kravu a v rámci sekcie Visegrad Film Hub New Vision sa predstaví Svetlonoc Terezy Nvotovej.

Web: https://beastfilm.pt/


publikované: 26.09.2023
aktualizované: 26.09.2023