English                                                        Piatok 26.04.2024, 23:40

Zlín Film Festival aj slovenskými filmami pre deti a mládež

Jeden z najstarších filmových festivalov pre deti a mládež Zlín Film Festival otvára tento rok svoje brány už po 56. raz. V termíne od 27. 5. do 3. 6. 2016 privíta niekoľko slovenských filmov bojujúcich o hlavné ceny v medzinárodných súťažiach.

V Zlíne sa predstaví viacero študentských filmov, pre ktorých je pripravená tradičná Medzinárodná súťaž študentských filmov Zlínsky pes, kde o cenu za TOP film budú súťažiť filmy: Vidieť nevidené (r. M. Kočiš), a SÁM! (r. R. Rausová), Mila Fog (r. M. Prokopová), Braček Jelenček (r. Z. Žiaková), Ospravedlňujem sa (r. T. Kuhn), Všade dobre, doma najlepšie (r. P. Višňovský).

V Medzinárodnej súťaži animovaných filmov pre deti sa predstaví ďalší krátky film Hviezdny taxík (r. Juraj Krumpolec). Animovaný film na motívy rozprávky majstra detských príbehov Gianniho Rodariho o dobrodružstve malého Huga a roztržitého taxikára Peppina na ceste nebezpečným vesmírom sa tak uchádza o Zlatú črievičku pre najlepší animovaný film pre deti.

Do programu sa dostali aj tri celovečerné koprodukčné snímky. Medzinárodná súťaž hraných filmov pre mládež privíta film Ani ve snu! (r. Petr Oukropec), v Súťaži celovečerných hraných debutov – európske prvé filmy sa bude premietať Ja, Olga Hepnarová (r. Tomáš Weinreb, Petr Kazda) a v nesúťažnej sekcii České filmy Rodinný film (r. Olmo Omerzu).

Slovenské zastúpenie na Zlín Film Fest nájdete aj v porotcovských kreslách. V medzinárodnej odbornej porote pre hrané európske debuty bude o víťazovi rozhodovať aj úspešná režisérka a producentka Mira Fornay a do spoločnej medzinárodnej poroty detí a dospelých zasadne žiačka základnej školy Nina Petrikovičová.

web: http://www.zlinfest.cz/

publikované: 26.05.2016
aktualizované: 27.05.2016