English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 21:39

Druhý ročník Visegrad Film Festival v Corku je tu!

Druhý ročník Visegrad Film Festival sa nezadržateľne blíži! Írsky Cork v termíne od 19. do 29. septembra 2016 ponúkne široký výber kvalitných filmov Vyšehradského regiónu – dlhometrážnych, krátkometrážnych, hraných, dokumentárnych i animovaných. Po minuloročnom fokuse na slovenskú filmovú tvorbu sa druhý ročník zameriava na poľskú kinematografiu. Slovenské filmy však v programe nebudú chýbať ani tento rok!

Výber slovenských filmov sa nesie v znamení titulov z kolekcie Blu-Ray nosičov SK PRES vydaných pri príležitosti predsedníctva SR v rade Európskej Únie. Ide o výnimočné archívne snímky Papierové hlavy (r. Dušan Hanák), Ja milujem, ty miluješ (r. Dušan Hanák), Boxer a smrť (r. Peter Solan), doplnené o neobyčajný film Slepé lásky (r. Juraj Lehotský) a dokumentárny film bez slov 5 October (r. Martin Kollar).

Filmy budú uvedené spolu s krátkymi slovenskými filmami Človek ryba (r. Jana Mináriková), Mila Fog (r. Marta Prokopová), Remembering ’90 (r. Barbora Berezňáková), Chronos (r. Martin Kazimír) a Obrazy 2 (r. Andrej Danóczi).

Súčasťou festivalového programu je aj inštalácia Remebering'90 Barbory Berezňákovej, ktorá sa bude konať v Lewis Glucksman Gallery. Pozostáva z amatérskych videozáznamov z 90.-tych rokov, ktoré autorka systematicky zbierala od roku 2012. Ponúkajú náhľad do osobnej situácie v porevolučnom Československu. V rámci výstavy budú jednotlivé videozáznamy „vybrané z filmového kontextu“, čím nadobúdajú novú perspektívu ponúkajúcu iný pohľad na amatérsky spôsob rozprávania, ako aj na obsahy zobrazenej reality.
Ďalším sprievodným podujatím bude workshop experimentálnej tvorby Evy Pa s názvom Pristrihni si!, na ktorom sa bude pracovať s 16 mm filmovým materiálom z University College Cork a St. John's Central College.

Po skončení festivalu (do 9. októbra) si budú môcť írski diváci pozrieť filmy 5 October, Človek Ryba a Remembering '90 aj na VOD platforme Dafilms.com.

Hosťami festivalu budú režisérka Barbora Berezňáková, producentka Eva Pa a zástupkyňa Slovenského filmového ústavu Imelda Selková.
Cieľom Visegrad Film Festival v Corku je interkultúrny dialóg medzi Slovenskom, Českou republikou, Maďarskom, Poľskom a Írskom. Tento zaujímavý a nekonvencionálny projekt otvára nové možnosti spoznať kultúru vyšehradského regiónu.

Organizátormi sú Camden Palace Hotel a The Deja View Screening Club. Finančne podujatie podporili Medzinárodný vyšehradský fond a Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Dubline. Hlavnými partnermi sú Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Dubline, Veľvyslanectvo Českej republiky v Dubline a Veľvyslanectvo Maďarskej republiky v Dubline a Hotel Cork International.

Program slovenských filmov
20. 9.    20:00    Človek ryba, r. Jana Mináriková + 5 October, r. Martin Kollar
21. 9.    20:30    Mila Fog, r. Marta Prokopová + Slepé lásky, r. Juraj Lehotský
22. 9.    20:40    Remembering ’90, r. Barbora Berezňáková + Papierové hlavy, r. Dušan Hanák
23. 9.    18:00    Chronos, r. Martin Kazimír + Ja milujem, ty miluješ, r. Dušan Hanák
24. 9.    18:30    Obrazy 2 , r. Andrej Danóczi + Boxer a smrť, r. Peter Solan

Súvisiace AIC články:
Visegrad Film Festival 2015

publikované: 16.09.2016
aktualizované: 28.09.2016