English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 23:08

Slovenské filmy na festivale DOK Leipzig 2013

MF dokumentárneho a animovaného filmu v Lipsku DOK Leipzig (28. 10. - 3. 11. 2013) vo svojom programe uvíta tri slovenské filmy.

V Medzinárodnej súťaži dokumentárnych filmov sa predstaví Kauza Cervanová (2013) režiséra Roberta Kirchhoffa. Film sa bude uchádzať o cenu Leipziger Ring za Najlepší dokumentárny film s témou, ktorá sa dotýka demokracie. 

V Medzinárodnom programe dokumentárnych filmov bude Slovensko zastupovať koprodukčný titul Eugéniové (2013) režiséra Pavla Štingla, uvedený takisto v medzinárodnej premiére, ktorý sa svojou kombináciou dokumentárneho a animovaného filmu kvalifikoval na novovzniknutú cenu Animadok Dove.

V programe festivalu, ktorá sa venuje animovaným filmom, uvidia návštevníci festivalu úspešný krátky film Pandy - a to v Medzinárodnej súťaži animovaných filmov. Pandy budú súťažiť od cenu PINK elephants.

Počas festivalu bude prebiehať aj tretia a posledná session workshopu určenému dokumentárnemu filmu vo fáze strihu DOK.Incubator. Slovenským účastníkom je projekt Okhwan's Mission Impossible. Verejná prezentácia projektov prebehne 30. 10. o 10:00 v Leipziger Pfeffermühle.

MEDZINÁRODNÁ SÚŤAŽ DOKUMENTÁRNYCH FILMOV
     
  KAUZA CERVANOVÁ (Normalization)
SK / CZ - 100 min. - 2013 - dokumentárny
réžia: Robert Kirchhoff
     

Kto sú odsúdení? Kto sú ľudia, ktorí o najdlhšom a najrozporuplnejšom súdnom prípade Slovenska rozhodovali? Kto sú svedkovia a kto sú ľudia označení políciou za svedkov? A ako je možné, že tí, ktorí by mali dnes s pocitmi viny mlčať – hovoria otvorene a naopak tí, ktorí by mali byť presvedčení o ich vine – nechcú vypovedať? Tieto a mnohé ďalšie otázky otvára dlho očakávaná dokumentárna tragédia Kauza Cervanová, ktorá skúma šokujúce zákulisie najdlhšieho prípadu v dejinách československej justície, ktorý sa začal v roku 1976. Kauza Cervanová je osemročnou detektívnou výpravou režiséra Roberta Kirchhoffa do temných hlbín dodnes neuzatvoreného a medializovaného prípadu únosu, znásilnenia a vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej, ktorý pozná celé Slovensko.

     
MEDZINÁRODNÝ PROGRAM DOKUMENTÁRNYCH FILMOV
     
  EUGÉNIOVÉ (Eugenic Minds)
CZ / SK -  76 min. - 2013 - dokumentárny
réžia: Pavel Štingl
     

Eugenika bola kedysi považovaná za prelomovejšiu ako vynález kolesa. Mala spasiť ľudstvo pred vážnymi genetickými záťažami. Po druhej svetovej vojne bol pojem eugenizmus takmer vymazaný zo slovníkov všetkých jazykov sveta. Nacistická ideológia využila vedu pre selektívne kritéria dokonalého národa budúcej tisícročnej ríše. Nie politici, ale vedci určovali tieto kritériá. Pripravovaný film využíva unikátne archívne materiály, ktoré produkovala ideológia lepšieho zajtrajška. Výsledkom má byť nadčasové a divácke populárne zamyslenie sa nad hranicami vedy a pavedy v minulosti, prítomnosti a budúcnosti.

     
MEDZINÁRODNÁ SÚŤAŽ ANIMOVANÝCH FILMOV
     
  PANDY (Pandas)
SK / CZ - 12 min. - 2013 - animovaný
réžia: Matúš Vizár
     

Z evolučnej hry o životaschopné potomstvo vypadávajú druhy, ktoré o životnom údele, ktorého sa im dostalo od svojich predkov pochybujú. Film "Pandy" je príbehom najcennejšieho živočíšneho druhu, čiernobieleho a rozkošného symbolu komercializmu rovnako ako záchrany prírody. Panda je za veľké peniaze prenajatá z Číny do zoo v Margecanoch, kde má z pomedzi ostatných zvierat podmienky na najpohodlnejší život. A to aj keby ho sama nechcela. Nastáva úporná snaha "pomôcť" prírode a pandu rozmnožiť. Keby sa však aj človek správal k svetu okolo rozumnejšie než teraz, následky niektorých činov sa nedajú predvídať.


Viac informácii na:
www.dok-leipzig.de

publikované: 23.10.2013
aktualizované: 04.11.2013