English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 00:34

Piata loď režisérky Ivety Grófovej mieri na Berlinale 2017

Slovenská režisérka Iveta Grófová predstaví svoj druhý celovečerný film na prestížnom MFF Berlín (9. – 19. 2. 2017), kde sa v svetovej premiére predstaví v sekcii Generation Kplus.

Piata loď vznikala na motívy rovnomennej úspešnej knihy slovenskej autorky Moniky Kompaníkovej, ktorá sa stala najlepšou knihou roka 2010. Príbeh filmu dvoch detí je inšpirovaný skutočnou udalosťou, nevinnou hrou, ktorá navždy zmení ich životy. Malá Jarka má mamu, ktorá nechce byť mamou. Zúfalo hľadá lásku a nachádza ju náhodou, keď za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky. Jej konanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať.

„Film sme si pozreli s veľkou radosťou, naplno nás presvedčil svojím nežným a empatickým stvárnením (a nádherným hereckým výkonom) hlavnej protagonistky uprostred sveta, ktorému často nežnosť chýba. Jednohlasne sme sa zhodli na tom, že film sa perfektne hodí na platformu festivalu Berlinale,“ okomentoval svoje rozhodnutie programový tím Berlinale; áčkový festival už celé desaťročia upozorňuje na kvalitnú svetovú kinematografiu.

Piata loď vznikala v slovensko-česko-maďarskej koprodukcii spoločností Hulapa film (SK), endorfilm (CZ), Katapult Film (HU), Silverart (SK), Rozhlas a televízia Slovenska (SK) a podporili ho Audiovizuálny fond, MEDIA Programme, Státní fond kinematografie, Eurimages, Bratislavský samosprávny kraj. Do slovenských kín sa símka dostane v marci tohto roku.

Už prvý film Ivety Grófovej Až do mesta Aš (2012) bol úspešný. Po medzinárodnej premiére na 47. MFF Karlove Vary bol uvedený na viacerých medzinárodných festivaloch a stal sa národnou nomináciou na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

Detailné informácie o filme nájdete v AIC databáze: http://www.aic.sk/slovak-films/16770.html
Oficiálna tlačová správa produkčnej spoločnosti

publikované: 13.01.2017
aktualizované: 16.01.2017