English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 02:33

Slovenská filmová a televízna akadémia navrhla na Európsku filmovú cenu filmy Piata loď a Diera v hlave

Aj tento rok Slovenská filmová a televízna akadémia vybrala dva tituly zo slovenskej produkcie, ktoré sa budú uchádzať o Európsku filmovú cenu, ktorú každoročne udeľuje Európska filmová akadémia.

Na cenu možno navrhnúť dlhometrážny film, ktorý mal premiéru po 1. júli 2016, je európsky v súlade s Dohovorom o filmových koprodukciách a bol verejne distribuovaný.

Spomedzi hraných filmov si akademici vybrali film Ivety Grófovej Piata loď, ktorý už získal ocenenie Krištáľový medveď za najlepší film sekcie Generation Kplus na prestížnom MFF Berlinale, v prípade dokumentárneho filmu sa väčšina akademikov priklonila k filmu Roberta Kirchhoffa Diera v hlave, o tragédii Rómov a Sinti počas 2. svetovej vojny.

Akademici vyberali z piatich hraných filmov: Učiteľka(r.Jan Hřebejk), Masaryk (r. Julius Ševčík), Obchádzka na ceste k dokonalej ilúzii (r. Róbert Fiľo), Únos (r. Mariana Čengel Solčanská) a Piata loď (r. Iveta Grófová).

V kategórii dokumentárnych filmov sa stretlo šesť titulov: Okhwan na ceste za slobodou (r. Marek Mackovič), Zem, ktorá hľadá svoje nebo (r. Erik Praus), Richard Müller: Nespoznaný (r. Miro Remo), Finále (r. Dušan Milko, Palo Korec), Sprisahanie šedej rasy (r. Maroš Berák), Diera v hlave (r. Robert Kirchhoff).

Tridsiate slávnostné odovzdávanie Európskej filmovej ceny sa uskutoční 9. decembra 2017 v Berlíne. Viac informácií o jednotlivých kategóriách, spôsobe výberu nominácií a držiteľov cien je možné získať na www.europeanfilmacademy.org.

Účasť slovenskej kinematografie na Európskej filmovej cene finančne podporil Audiovizuálny fond.

Tlačová správa SFTA

Viac informácií na:
www.europeanfilmacademy.org
www.sfta.sk
www.aholeintheheadfilm.com
http://filmpiatalod.sk

Viac o filmoch nájdete v našej online databáze: http://www.aic.sk/slovakfilms

publikované: 31.05.2017
aktualizované: 31.05.2017