English                                                        Sobota 27.04.2024, 05:04

Zwierzyniec ovládnu slovenské filmy

16. ročník Letnej filmovej akadémie v Zwierzynci privíta rekordný počet slovenských titulov. Od 7. do 16. 8. 2015 sa návštevníci akadémie môžu tešiť na premietania až 20 slovenských filmov.

Prezentácia slovenských filmov počas Letnej filmovej akadémie v Zwierzynci nie je žiadnou novinkou. V minulých rokoch akadémia uviedla okrem najnovších filmov aj retrospektívu Dušana Hanáka, Ela Havettu či sekciu venovanú československej novej vlne.

Tento rok sa slovenské filmy premietnu v sekcii nazvanej Na druhej strane Tatier. Riaditeľ festivalu Piotr Kotowski uvádza túto sekciu so slovami: „Na druhej strane Tatier je sekcia venovaná filmom, ktoré nemáme možnosť vidieť každý deň. Slovenské filmy sa u nás premietajú len príležitostne. V Zwierzyncii ich však budeme môcť objaviť: od klasických filmov Juraja Jakubiska a Dušana Hanáka až po súčasnú tvorbu Martina Šulíka.“

Sekcia ponúkne divákom naozaj pestrý výber filmov: prvý slovenský celovečerný film Jánošík (r. Jaroslav Siakeľ), dráma z prvej svetovej vojny Štyridsaťštyri (r. Paľo Bielik), ako aj drámu z druhej svetovej vojny Zvony pre bosých (r. Stanislav Barabáš), balada Štefana Uhra Tri dcéry, majstrovské dielo Petra Solana Kým sa skončí táto noc, poetická tragikomédia Ľalie poľné (r. Elo Havetta), bláznivú filmovú hru Juraja Jakubiska Vtáčkovia, siroty a blázni, poetický film o láske poštára Jakuba a cigánky Jolanky Ružové sny (r. Dušan Hanák) či celovečerný hraný debut Martina Šulíka Neha.
Vo výbere nebude chýbať ani prierez filmov, ktoré vznikli za posledných desať rokov: Ako sa varia dejiny (r. Peter Kerekes), Cigán (r. Martin Šulík), Môj pes Killer (r. Mira Fornay), Muzika (r. Juraj Nvota), Nebo, peklo... zem (r. Laura Siváková-Paššová), Pokoj v duši (r. Vladimír Balko), Slepé lásky (r. Juraj Lehotský), Tango s komármi (r. Miloslav Luther), Dom (r. Zuzana Liová), Slovensko 2.0 (r. Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Iveta Grófová, Peter Krištúfek, Viera Čákanyová, Miro Jelok), ako aj Gottland, v ktorom jednu z poviedok režírovala Viera Čákanyová.

Letná filmová akadémia v poľskom Zwierzynci vznikla v roku 2000 ako experiment a počas šestnásťročnej histórie sa z nej stal obľúbený festival odbornej, ako aj laickej verejnosti. Každoročne ponúka filmy z celého sveta v niekoľkých programových sekciách. Tento rok sa akadémia bude niesť v duchu Carmen, 120. výročia vynálezu bratov Lumiérovcov a taktiež 95. narodenín filmového kúzelníka Federica Felliniho. Okrem rozmanitého filmového programu organizátori pripravili pre návšetevníkov aj koncerty, predstavenia, prednášky a besedy.

Organizátormi podujatia sú Stowarzyszenie Filmowe CinéEuropa, Filmoteka Narodowa, Sieć Kin Studyjnych, Polska Federacja Dyskusyjnych Klubów Filmowych, Centrum Kultury i Biblioteka Publiczna, Urząd Miasta i Gminy w Zwierzyńcu. Partnerom prezentácie slovenských filmov je Slovenský filmový ústav.

Tlačová správa: Letná filmová akadémia v poľskom Zwiezynci ponúkne prierez slovenskou kinematografiou 
Plagát k 16. ročníku Letnej filmovej akadémie v Zwierzynci nájdete TU.

Slovenské filmy v programe:
7. augusta 2015
Kino Dzięcioł – 16.45 – Pokoj v duši (r. Vladimír Balko)
Kino Dzięcioł – 20.00 – Gottland (r. Viera Čákanyová, Petr Hátle, Rozálie Kohoutová, Lukáš Kokeš, Klára Tasovská)

8. augusta 2015
Kino Dzięcioł – 9.00 – Štyridsaťštyri (r. Paľo Bielik)
Kino Skarb – 13.00 – Neha (r. Martin Šulík)

9. augusta 2015
Kino Dzięcioł – 9.00 – Tri dcéry (r. Štefan Uher)
Kino Dzięcioł – 12.15 – Ako sa varia dejiny (r. Peter Kerekes)
Kino Skarb – 14.00 – Vtáčkovia, siroty a blázni (r. Juraj Jakubisko)
Kino Dzięcioł – 16.00 – Ružové sny (r. Dušan Hanák)

10. augusta 2015
Kino Dzięcioł – 9.00 – Zvony pre bosých (r. Stanislav Barabáš)
Kino Skarb – 13.00 – Ľalie poľné (r. Elo Havetta)

11. augusta 2015
Kino Dzięcioł – 9.00 – Muzika (r. Juraj Nvota)
Kino Dzięcioł – 22.00 – Jánošík (r. Jaroslav Siakeľ) - živá hudba: Waldemar Rychły i Przyjaciele

12. augusta 2015
Kino Dzięcioł – 9.00 – Kým sa skončí tato noc (r. Peter Solan)
Kino Dzięcioł – 18.45 – Dom (r. Zuzana Liová)

13. augusta 2015
Kino Dzięcioł – 9.00 – Slepé lásky (r. Juraj Lehotský)
Kino Dzięcioł – 13.00 – Cigán (r. Martin Šulík)

14. augusta 2015
Kino Dzięcioł – 9.00 – Môj pes Killer (r. Mira Fornay)
Kino Skarb – 11.00 – Slovensko 2.0 (Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Iveta Grófová, Peter Krištúfek, Viera Čákanyová, Miro Jelok)

15. augusta 2015
Kino Dzięcioł – 9.00 – Nebo, peklo... zem (r. Laura Siváková)
Kino Dzięcioł – 12.30 – Tango s komármi (r. Miloslav Luther)

web: http://www.laf.net.pl/
program: http://www.laf.net.pl/uploads/pliki/PROGRAM/program16.LAF-www-final.pdf

Súvisiace články na AIC, tlačové správy SFÚ:
Slovenské filmy v poľskom Zwierzynci 2012
Retrospektíva Ela Havettu v poľskom Zwierzynci 2008
Retrospektíva Dušana Hanáka v poľskom Zwierzynci 2005

 

publikované: 30.07.2015
aktualizované: 06.08.2015