English                                                        Štvrtok 18.04.2024, 08:50

Berlinale Special uvedie koprodukčný film Masaryk

Tretí celovečerný film Juliusa Ševčíka Masaryk s Karlom Rodenom v hlavnej role, ktorý vznikol v česko - slovenskej koprodukcii, bude v svetovej premiére uvedený na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale Berlín (9. – 19. 2. 2017) v rámci sekcie Berlinale Special.

Film sa zameriava na etapu života Jana Masaryka, československého diplomata, po jeho emigrácii do Ameriky v roku 1939, kam odišiel po jesenných udalostiach a kde sa s nimi snažil vyrovnať. S pomocou doktora Steina a spisovateľky Marcie Davenportovej bojuje s preludmi a pocitmi márnosti zo zrady, ktorej sa dopustili európske mocnosti na jeho Československu a na ňom samotnom. Tieň týchto udalostí ho prenasleduje na každom kroku rovnako ako vedomie, že on sám zlyhal ako československý veľvyslanec v Londýne, kde sa snažil odvrátiť skazu svojej krajiny.

Masaryk vznikol v česko-slovenskej produkcii spoločnosti IN Film Praha (CZ) a Rudolfa Biermanna (SK), jeho ďalšími koproducentmi sú Česká Televize (CZ), Rozhlas a televízia Slovenska (SK) a ZDF/ARTE (DE).

Film podporili Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie, Magistrát hlavního města Prahy a Mesto Bratislava. V slovenských kinách bude uvedený v marci tohto roku.


Detailné informácie o filme nájdete v AIC databáze: http://www.aic.sk/slovak-films/17748.html

Oficiálna tlačová správa

publikované: 13.01.2017
aktualizované: 17.01.2017