English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 23:10

Nádielka slovenských filmov na pražskom FEBIOFESTE

Slovenské filmy významne obohatia program 23. medzinárodného filmového festivalu Praha – FEBIOFEST, ktorý sa koná v termíne od 17. do 25. 3. 2016.

V súťažnej sekcii s názvom Nová Európa sa v českej premiére premietne Eva Nová (r. Marko Škop, SK-CZ, 2015), ktorú príde osobne uviesť delegácia v zložení Emília Vášáryová, Marko Škop, Milan Ondrík, Anikó Vargová, Zuzana Liová, František Krähenbiel, Ján Meliš, Alice Zárubová Tabery, Jan Čeněk, a tak publiku predstavia film ešte pred oficiálnym vstupom do českej distribúcie 24. 3. 2016 (AČFK).
Medzi dvanástimi súťažnými snímkami je tiež koprodukčná dráma Ja, Olga Hepnarová (r. Tomáš Weinreb, Petr Kazda, CZ-PL-SK-FR, 2016), ktorá mala svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale.

V sekcii Slovenský deň budú uvedené tri filmy: pozoruhodná balada Drak sa vracia (r. Eduard Grečner, CS, 1967), ktorá je do programu zaradená ako pocta herečke Emílii Vášáryovej, tragikomická roadmovie Stanko (r. Rasťo Boroš, SK, 2015), ktorú osobne predstavia Barbara Harumová Hessová, Peter Harum, Peter Kočan, a v českej premiére sa predstaví aj mestský triler Čistič (r. Peter Bebjak, SK, 2015), ktorý sa do českej distribúcie dostane až 5. 5. (Bontonfilm). Na Febiofest príde film uviesť delegácia v zložení Peter Bebjak, Rasťo Šesták, Peter Gašparík, Noël Czuczor, Martin Žiaran, Natalia Rau Guzikiewicz.

Emília Vášáryová si v úvodný večer festivalu prevezme aj cenu za výnimočný prínos do kinematografie, spolu s talianskym režisérom, scenáristom a hercom Marcom Bellocchiom a španielskou herečkou Carmen Maurou. 

Špeciálna novovzniknutá sekcia Česká stopa prichádza s filmovou novinkou, animovaným poviedkovým filmom Smrteľné historky (r. Jan Bubeníček, CZ-SK, 2016), ktorá do českej distribúcie vstúpi 23. 3. (Falcon). Film v hlavných úlohách s Jánom Budařom a Pavlom Landovským kombinuje hrané akcie s 3D a 2D animáciami vrátane motion capture živých hercov a bábok. Film prídu slávnostne uviesť Ondřej Trojan, Helena Uldrichová, Pavel Rejholec, Jan Budař, Jan Bubeníček, Jan Kurka, Radek Loukota, Petr Šoupa, Marek Hart,Ondřej Všetíček, Radim Janeš, Zuzana Mistríková, Aleš Najbrt. V rámci Českej stopy sa tiež premietne Červený pavúk (r. Marcin Koszalka, PL-CZ-SK, 2015).

Aktuálny ročník Febiofestu sa nesie v znamení významnej udalosti. Slovenský režisér a producent Fero Fenič, prezident a zakladateľ festivalu, si 1. marca prevzal čestné občianstvo Prahy ako najvyššie uznanie hlavného mesta ČR. Toto uznanie udeľuje Praha od roku 1920 a Fenič je prvým filmárom, ktorý ho získal. Je tiež po štyridsiatich rokoch prvým občanom slovenskej národnosti, ktorému bolo toto ocenenie udelené. V minulosti ho napríklad získali sir Nicholas Winton, dirigent Rafael Kubelík, spisovateľ Josef Škvorecký alebo Václav Havel.

Program slovenských filmov je sústredený na sobotu 19. 3. 2016. Po skončení pražskej časti festivalu sa Ozveny Febiofestu presunú aj do ostatných regiónov Českej republiky.

Zastúpenie slovenskej kinematografie sa realizuje v spolupráci so Slovenským inštitútom v Prahe.

Tlačová správa: Slovenská kinematografia má na českom Febiofeste silné zastúpenie

web: http://www.febiofest.cz/
program: http://www.febiofest.cz/cs/program
hostia: http://www.febiofest.cz/cs/guests

publikované: 11.03.2016
aktualizované: 18.03.2016