English                                                        Piatok 29.03.2024, 15:06

Jubilejný ročník Festivalu slovenského a stredoeurópskeho filmu v Cran-Gevrier

Festival slovenského a stredoeurópskeho filmu, ktorý sa pravidelne koná každé dva roky vo francúzskom mestečku Cran-Gevrier, sa začína vo štvrtok 19. novembra a potrvá do 25. novembra. Festival vo francúzskom meste Cran-Gevrier vzišiel zo spolupráce so slovenským mestom Trenčín. Počas jubilejného 10. ročníka festival už tradične uvedie aj najnovšie slovenské filmy.

Otváracím filmom festivalu v sobotu 21. novembra v kine La Turbine bude Kandidát (2013), ktorý sa premietne za osobnej účasti režiséra Jonáša Karáska. Ďalšími filmami, ktoré sa predstavia francúzskemu publiku, sú: Koza (2015) Ivana Ostrochovského, koprodukčný film Fair Play (CZ-SK, 2014) Andrey Sedláčkovej a dokumenty Kauza Cervanová (r. Robert Kirchhoff, 2013) a Všetky moje deti (r. Ladislav Kaboš, 2013).

Na festivale sa premietnu aj dva filmy Martina Šulíka Záhrada (1995) a Cigán (2011). Režisér sa zároveň stane aj patrónom festivalu. 

Tento rok sa uskutoční aj výstava diel svetoznámeho sklárskeho umelca slovenského pôvodu Jána Zoričáka, ktorý žije v tejto oblasti Francúzska.
V minulosti festival uviedol množstvo slovenských celovečerných aj krátkych filmov a zúčastnili sa ho napríklad režiséri Dušan Hanák, Miro Šindelka, Marko Škop, Vlado Balko, Iveta Grófová a mnohí ďalší.

Organizátorom Festivalu slovenského a stredoeurópskeho filmu v Cran-Gevrier na slovenskej strane je od jeho vzniku Slovenský filmový ústav (SFÚ).

tlačová správa na stiahnutie
bulletin na stiahnutie

web: http://www.cinema-laturbine.fr/

publikované: 15.11.2015
aktualizované: 19.11.2015