English                                                        Utorok 23.04.2024, 19:57

Anifilm a CEE Animation Forum 2019 so slovenským animovaným filmom

Program Medzinárodného festivalu animovaných filmov Anifilm v Třeboni reflektuje aktuálne trendy, postupy, technológie a animačné techniky. Aktuálny ročník (7. – 12. 5. 2019) predstaví festivalovým divákom aj slovenské a koprodukčné filmy v niekoľkých sekciách, dva projekty vo fáze vývoja budú tiež súčasťou prezentácií CEE Animation Forum.

Film Martina Smatanu Šarkan, čerstvý držiteľ ocenenia Najlepší animovaný film pre deti z 26. ročníka Medzinárodného festivalu animovaných filmov v Stuttgarte, bude súčasťou hneď dvoch programových sekcií. O cenu zabojuje v Študentskej súťaži a predstaví sa aj v Českom obzore spolu s ďalším študentským filmom, Journey Mareka Jasaňa.

Sekcia Český obzor: Televízny/On-line film a seriál uvedie 26-minútový televízny špeciál Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla (r. Ivana Šebestová, Katarína Kerekesová). Najmladších divákov poteší tiež projekcia piatich dielov seriálu Websterovci (r. Katarína Kerekesová) a šiestich zo seriálu Tresky plesky! (r. Veronika Kocourková), uvedených v rámci nesúťažnej sekcie Animo:).

Videoklip k skladbe Art of the Trial slovenskej kapely Nvmeri, ktorý vytvorili študenti FTF VŠMU pod vedením Michaely Čopíkovej zabojuje o cenu v Medzinárodnej súťaži videoklipov. Nesúťažná sekcia Český obzor s podtitulom Zákazková tvorba + videoklipy uvedie videoklip legendárnej českej kapely J.A.R.: Jsem vymletej (r. Norbert Neuschl).

Slovenské zastúpenie na CEE Animation Forum

CEE Animation Forum (predtým VAF) je najvýznamnejším podujatím pre profesionálov pracujúcich s animovaným filmom v regióne strednej a východnej Európy. Základným cieľom a snahou fóra je prilákať nových partnerov, producentov, vysielateľov, sales agentov či filmových distribútorov, a predstaviť im krátke animované filmy vo vývoji a televízne seriály. Jeho zámerom je tiež zvýšiť odbornú prax autorov a producentov animovaného filmu, prezentovať ich schopnosti a zlepšiť kvalitu prezentovaných projektov.

V rámci pitching fóra budú prezentované dva slovenské a koprodukčné projekty vo vývoji. V kategórii TV seriál/TV špeciál ním bude Street Pack (r. Matej Holub), seriál o úsilí i útrapách začínajúcej zvieracej kapely. Vo výbere celovečerných animovaných filmov sa predstaví slovenská minoritná koprodukcia Moje slunce Maad (r. Michaela Pavlátová).

V sekcii New Talents 2019 budú slovenskú animáciu reprezentovať dvaja mladí režiséri - Kriss Sagan s filmom Poetika Anima a Matej Babic so snímkou Ja sa nehrám.

Spoluorganizátorom podujatia CEE Animation Forum je slovenská Asociácia producentov animovaných filmov.

publikované: 06.05.2019
aktualizované: 06.05.2019