English                                                        Utorok 16.04.2024, 07:27


Na Art Film Feste bude mať predpremiéru nový celovečený dokument Martin Šulíka 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna

tlačová správa SFÚ (17. 6. 2010)                            

 

 


Slovenský filmový ústav (SFÚ) sa každoročne spolupodieľa na významných domácich filmových podujatiach. Jedným z nich je aj 18. medzinárodný filmový festival Art Film Fest, ktorý sa v termíne od 18. do 26. júna 2010 koná v Trenčianskych Tepliciach a v Trenčíne. SFÚ sa na jeho pôde tento rok predstaví predovšetkým ako filmový koproducent, ale aj ako vydavateľ filmovej literatúry, pričom v programe festivalu sa budú premietať aj slovenské filmy z filmového archívu SFÚ.

Najdôležitejšou z udalostí SFÚ bude na aktuálnom ročníku Art Film Festu predpremiéra koprodukčného česko-slovenského celovečerného dvojdielneho filmu 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna režiséra Martina Šulíka. Ide o dokument, ktorý nadväzuje na televízny cyklus Zlatá šedesátá, vysielaný počas minulého roka v Českej televízii. Dvojdielny celovečerný dokument na rozdiel od televízneho cyklu, ktorý bol založený na individuálnych výpovediach tvorcov, predstavuje celkový pohľad na fenomén Československej novej vlny a ukazuje českú a slovenskú kinematografiu 60. rokov minulého storočia v domácom, národnom i medzigeneračnom kontexte. Prináša 25 najznámejších filmov z tohto obdobia, komentovaných ich tvorcami a filmovými historikmi, a tak ponúka divákom širší pohľad na zlatú éru československého filmu. Pomenúva, čím československá nová vlna prekročila dobové kánony, o čo obohatila svetovú kinematografiu a kde zanechala nezmazateľnú stopu.

Prvá časť dokumentu začína ukážkou zo slovenského filmu Štefana Uhra Slnko v sieti (1962), ktorý sa považuje za priekopnícke dielo československej novej vlny. Ďalej komentuje filmy Konkurs (1963) Miloša Formana, Křik (1963) Jaromila Jireša, Postava k podpírání (1963) Pavla Juráčka a Jana Schmidta, Každý den odvahu (1964) Evalda Schorma, Démanty noci (1964) Jana Němca, Intimní osvětlení (1965) Ivana Passera, žije republika (1965) Karla Kachyňu, Obchod na korze (1965) Jána Kadára a Elmara Klosa, Romance pro křídlovku (1966) Otakara Vávru, Sedmikrásky (1966) Věry Chytilovej a Ostře sledované vlaky (1966) Jiřího Menzela. V druhej časti dokumentu je zastúpenie slovenskej kinematografie bohatšie. Druhý diel komentuje filmy Kristove roky (1967) Juraja Jakubiska, Stud (1967) Ladislava Helgeho, Svatba jako řemen (1967) Jiřího Krejčíka, Drak sa vracia (1967) Eduarda Grečnera, Marketa Lazarová (1967) Františka Vláčila, Spřízneni volbou (1968) Karla Vachka, Spalovačmrtvol (1968) Juraja Herza, Zabitá neděle (1969) Drahomíry Vihanovej, Pasťák (1969) Hynka Bočana, Případ pro začínajícího kata (1969) Pavla Juráčka, 322 (1969) Dušana Hanáka, Slávnosťv botanickej záhrade (1969) Ela Havettu a Všichni dobří rodáci (1968) Vojtěcha Jasného.

V oboch dieloch celovečerného filmu sa spolu spomína 25 filmov od 26-ich režisérov. O spôsobe výberu tvorcov režisér projektu Martin Šulík pre Film.sk povedal: Od začiatku sme mali problém s časom. V 60. rokoch vzniklo veľa dobrých filmov, ale do nášho dokumentu by sa všetky nevošli napriek tomu, že má dva stominútové diely. Spolu so scenáristom Janom Lukešom a strihačom Jirkom Brožkom sme chceli, aby prezentované diela vystihli myšlienkovú i žánrovú rozmanitosť tohto obdobia. Snažili sme sa vyselektovať teda tie, ktoré priniesli niečo nové v oblasti témy alebo formy. Mali sme ambíciu zachytiť rozličné generácie tvorcov i rozmanité tvorivé postupy. Každý režisér má v dokumente len jeden titul.“

Na predpremiéru dvojdielneho filmu na Art Film Feste, ktorá sa koná v nedeľu 20. júna 2010 o 14.30 hod. v Trenčianskych Tepliciach (Kursalon) za účasti tvorcov i jeho protagonistov, pozývajú slovenský koproducent Slovenský filmový ústav a slovenský distribútor Asociácia slovenských filmových klubov, ďalej český producent 1. Veřejnoprávní, český distribútor Cinemart, a.s. a UPP. Partnermi predpremiéry na Art Film Feste sú Chateau Topoľčianky a Víno Nitra. Predpremiéry oboch dielov filmu v Trenčianskych Tepliciach sa osobne zúčastnia jeho režisér Martin Šulík, producent Čestmír Kopecký, koproducent Peter Dubecký a tvorcovia a protagonisti Stanislav Szomolányi, Eduard Grečner, Lubor Dohnal a Jelena Paštéková. V Českej republike mal film premiéru 13. mája 2010, do širokej distribúcie na Slovensku vstúpi v októbri 2010.

Okrem filmu 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna sa v programe festivalu Art Film Fest bude premietať viacero titulov z filmového archívu SFÚ. Pred slávnostným krstom novej publikácie z edičného oddelenia SFÚ Paľo Bielik a slovenská filmová kultúra bude v sekcii Slovenská sezóna uvedená snímka Kapitán Dabač (1959) Paľa Bielika. V rovnakej sekcii sa dvadsať rokov po svojom vzniku odpremieta aj film Dušana Trančíka Keď hviezdy boli červené (1990) a pri príležitosti udelenia ceny Zlatá kamera slovenskému kameramanovi Stanislavovi Szomolányimu budú uvedené dva filmy Štefana Uhra Tri dcéry (1967) a Organ (1964). Do programu je zaradená aj rozprávka Sokoliar Tomáš (2000) v sekcii Art Film Fest deťom: Václav Vorlíček uvádza svoje komédie a rozprávky. Ako súčasť projekcií Bažant Kinematografu sa budú premietať krátke filmy Jaroslavy Havettovej, prvej dámy slovenského animovaného filmu, a to Pieseň, Socha, Pomóóóc!, Prečo máme radi sliepky a Údel.

Zástupcovia SFÚ budú na Art Film Feste prítomní aj na tlačovej konferencii k podujatiu Letná filmová škola Uherské Hradiště, ktorá sa uskutoční v utorok 22. júna 2010 o 14.00 hod., kde budú prezentovať slovenské zastúpenie v jej programe. V kine ODA v Trenčíne je pripravený predaj publikácií z edičného oddelenia SFÚ a vo video-roome budú k dispozícii DVD slovenských filmov. Festivalu Art Film Fest sa za SFÚ zúčastnia generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký, ďalej Alexandra Strelková, Peter Csordás, Miro Ulman, Katarína Tomková a Martin Kaňuch.

Viac o celovečernom dokumente 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna nájdete na http://www.cinemart.cz/.


kontakt: Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ
tel.:               +421 2 57 10 15 25         +421 2 57 10 15 25, fax: +421 2 52 73 32 14, notovasfu.sk

 


publikované: 18.06.2010
aktualizované: 29.06.2010