English                                                        Sobota 27.04.2024, 03:39


V oficiálnom programe Berlinale sa predstavia dva slovenské filmy

tlačová správa SFÚ (18.01.2011) 

 


Slovenská kinematografia začína nový rok mimoriadne úspešne. V pondelok 17. januára totiž organizačný tím 61. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne 2011, jedného z najprestížnejších filmových podujatí v Európe, potvrdil účasť dvoch slovenských filmov v oficiálnej programovej sekcii festivalu. Dom Zuzany Liovej a Nesvadbovo Eriky Hníkovej sa predstavia v sekcii FORUM, ktorá tento rok oslávi 40 rokov svojej existencie.


 

 

 

Medzinárodné fórum nového kina, čo je oficiálny plný názov sekcie FORUM, má vo festivalovom programe Berlinale najodvážnejší program. Vzniklo pred štyridsiatimi rokmi s dôrazom na tvorbu mladých filmárov, zahŕňajúcu avantgardné a experimentálne diela, filmové eseje a observačné dokumenty, ďalej politické reportáže, a dosiaľ neobjavené kinematografie. Nie je tradičnou súťažou, ale filmy v nej posudzuje niekoľko nezávislých neštatutárnych porôt, vďaka čomu snímky v jeho programe majú možnosť získať Cenu Caligari, Cenu FIPRESCI, Cenu Ekumenickej poroty, Cenu C.I.C.A.E. a od roku 2007 sa na prvé filmy režisérov uvedené v sekcii FORUM vzťahuje aj súťaž o Cenu za najlepší debut festivalu.

Slovensko v programe sekcie FORUM bude tento rok zastupovať celovečerný debut režisérky a scenáristky Zuzany Liovej Dom. Na medzinárodnej pôde zarezonoval už jeho scenár, keď s ním Zuzana Liová v roku 2007 získala na MFF v Cannes Cenu Krzysztofa Kieslowskeho v scenáristickej súťaži ScripTeast. Dom je príbeh o láske, strete dvoch generácií a túžbe po slobode, ktorá má pre každého iný obsah. V Berlíne bude uvedený vo svetovej premiére, na Slovensku zatiaľ nemá stanovený termín premiéry. Druhý film, ktorý bude Slovensko zastupovať v sekcii FORUM, je snímka Nesvadbovo českej režisérky Eriky Hníkovej. Je to situačný dokument o sociálnom inžinierstve 21. storočia, ktorý výberom témy a spôsobom spracovania nadväzuje na režisérkine predchádzajúce úspešné snímky Ženy pro měny a Sejdeme se v Eurocampu. Film bude v Berlíne uvedený v medzinárodnej premiére, na Slovensku bude mať premiéru 31. marca 2011.


Slovensko bude na festivale v Berlíne tradične prítomné aj na Európskom filmovom trhu (European Film Market – EFM), ktorý je súčasťou Berlinale. Svoje zastúpenie bude mať Slovenská republika v prezentačnom stánku Central European Cinema už po šiestykrát, tentoraz spolu s Českou republikou a Slovinskom. Na filmovom trhu bude uvedený koprodukčný film 3 sezóny v pekle Tomáša Mašína. Počas Berlinale bude tradične prebiehať aj jedno z pravidelných stretnutí účastníkov a lektorov medzinárodného celoročného workshopu ScripTeast, zameraného na vývoj scenárov dlhometrážnych hraných filmov, ktorého sa s pripravovaným projektom Mesto Otol zúčastnia scenáristky Laura Siváková-Paššová a Alžbeta Bohinská. O slovenskej kinematografii sa bude hovoriť aj na podujatí Cinema Total, ktoré organizuje Collegium Hungaricum, a dôraz kladie na prezentáciu filmových projektov, lokácií a filmového priemyslu vybraných krajín. Tento rok je zamerané na spoluprácu medzi Maďarskom a susednými krajinami.

 

Organizátorom prezentácie na EFM Berlín je Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci so Slovenskou asociáciou producentov v audiovízii (SAPA) a s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu (AVF). Viac informácií o 61. MFF Berlín nájdete na www.berlinale.de a viac o EFM Berlín na www.efm-berlinale.de. 61. MFF Berlín 2011 sa koná v termíne od 10. do 20. februára 2011. Podrobnejšie informácie o slovenskej kinematografii a jej účasti na Berlinale prinesieme v tlačovej správe II. a na internetovej stránke www.aic.sk.

 


kontakt: Simona Nôtová-Tušerová, tlačová tajomníčka SFÚ
tel.: +421 2 57 10 15 25, fax: +421 2 52 73 32 14, notovasfu.sk

 


publikované: 18.01.2011
aktualizované: 19.01.2011