English                                                        Piatok 26.04.2024, 16:52


Už zajtra sa začína projekt slovenských filmov v bratislavskom vysokoškolskom klube Elam

tlačová správa SFÚ (21.09.2011)                         

 

 


Nielen slovenskí vysokoškoláci, ale všetci záujemcovia o slovenskú kinematografiu majú od septembra možnosť zúčastniť sa pravidelne raz za mesiac projekcií slovenských filmov za účasti ich tvorcov. Tieto stretnutia so slovenským filmom sa konajú vo vysokoškolskom klube Elam v Bratislave, na prvej projekcii už štvrtého semestra tohto ojedinelého projektu sa budú dňa 22. septembra o 20.00 hod. premietať úspešné slovenské dokumenty.

 

Projekt premietaní slovenských filmov pod názvom Slovenské filmy v Elame v známom bratislavskom vysokoškolskom klube vznikol so zámerom predstaviť mladým ľuďom, ale aj ostatným návštevníkom klubu slovenské filmy zo súčasnosti i našej histórie. Ide o ojedinelý projekt, ktorý sa tuto formou zameriava na prezentáciu domácej filmovej kultúry. Projekcie začínajú vždy v septembri a vo februári a sú prispôsobené režimu školskému roka, tento september je už štvrtým semestrom projektu a ponúkne hrané aj dokumentárne snímky.

V septembri je pripravená projekcia dokumentov Z kola von: Čo je za tým Jara Vojteka a Cigarety a pesničky Mareka Šulíka a Jany Kovalčíkovej. Na október je naplánovaná projekcia filmu Dušana Trančíka Iná láska a v novembri bude uvedený film 322 Dušana Hanáka. Všetky projekcie sa konajú za účasti tvorcov, pred uvedením filmov sa uskutoční lektorský úvod, ktorý zabezpečujú odborní pracovníci Slovenského filmového ústavu (SFÚ), po skončení filmu sa pravidelne koná diskusia s autormi. Súčasťou projektu bude tento rok aj Noc so slovenským filmom v Elame. Odpremietajú sa počas nej štyri filmy, ktoré dostanú najviac hlasov v hodnotení návštevníkov klubu na webstránke Elamu a tiež priamo v klube.

Projekt Slovenské filmy v Elame organizujú Vysokoškolský klub Elam a Slovenský filmový ústav (SFÚ). V letnom semestri 2010 sa odpremietali už filmy Slnko v sieti Štefana Uhra za účasti kameramana Stanislava Szomolányiho, Drak sa vracia za účasti režiséra Eduarda Grečnera, Slepé lásky za účasti režiséra Juraja Lehotského a Osadné Marka Škopa. Počas vlaňajšieho školského roka diváci videli snímky Pásla kone na betóne Štefana Uhra za účasti hlavnej protagonistky Milky Zimkovej, Pomocník za účasti režiséra Zora Záhona a dokument Hranica za účasti režiséra Jaroslava Vojteka, tiež tituly Jánošík Jaroslava Siakeľa za účasti filmového publicistu Štefana Vraštiaka, Slávnosť v botanickej záhrade Ela Havettu za účasti scenáristu Lubora Dohnala v spojení s projekciou dokumentu Slávnosť osamelej palmy Marka Škopa a Juraja Johanidesa, a dokument Mesiac v nás za účasti režisérky Diany Fabiánovej.

 


kontakt: Simona Nôtová-Tušerová, tlačová tajomníčka SFÚ
tel.: +421 2 57 10 15 25, fax: +421 2 52 73 32 14, simona.notovasfu.sk

 


publikované: 21.09.2011
aktualizované: 11.10.2011