English                                                        Piatok 26.04.2024, 03:29


V talianskom Terste sa vo veľkom predstaví aj slovenská kinematografia

tlačová správa SFÚ (18.01.2011)                            

 

 


Vo štvrtok 20. januára sa v talianskom meste Terst začína už 22. Medzinárodný filmový festival Alpe Adria, ktorý veľkú časť svojho programu venuje slovenskej kinematografii. Zastúpenie budeme mať v bloku retrospektív, v prehliadke krátkych filmov, na koprodukčnom trhu a medzinárodnom odbornom paneli, ale aj v študentskom programe. Festival potrvá do 26. januára a zúčastní sa ho viacero slovenských tvorcov a zástupcov filmárov.

 

Jednou z najreprezentatívnejších slovenských filmových kolekcií na festivale Alpe Adria v Terste bude retrospektíva filmov režiséra Dušana Hanáka. V pocte nášmu režisérovi sa premietnu štyri snímky. Do programu je zaradený jeden z najhranejších slovenských filmov v zahraničí Obrazy starého sveta (1972) a tituly 322 (1969), Ružové sny (1976) a Papierové hlavy (1995). Slovensko bude mať svojho zástupcu aj v prehliadke krátkych filmov, kde bude za osobnej účasti režisérky Kataríny Kerekesovej uvedený jej animovaný muzikál Kamene (2010).

V Terste sa osobne predstavia aj ďalší slovenskí tvorcovia. V programe pre filmové školy z regiónu strednej a východnej Európy Eastweek – New Talents, Great Masters sa popri zástupcoch z filmových škôl v Belehrade, v Sofii, v Ľubľane, v Budapešti a v Sarajeve zúčastnia festivalu aj študenti z Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Participovať budú na odborných workshopoch a tiež tvorivých dielňach masterclass, ktoré budú viesť český režisér Jiří Menzel, chorvátsky herec Rade Serbedzija a filmový kritik Bernd Buder z Nemecka. Svoje filmy v pásme venovanom slovenskej proveniencii osobne uvedú Vladislava Plančíková (A. Kraus), Tereza Križková (Privet Anna) a Matúš Krajňák (Praví chlapi), v slovenskej delegácii z VŠMU bude aj prodekanka pre medzinárodné vzťahy Filmovej a televíznej fakulty (FTF) VŠMU Mária Ridzoňová Ferenčuhová. Slovensko bude mať zastúpenie aj na odbornom filmovom fóre a paneli venovanom aktuálnym otázkam v audiovizuálnej oblasti krajín východnej a západnej Európy, kde našu krajinu z hľadiska filmovej produkcie a možností koprodukčnej spolupráce predstaví Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra (NKC) zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

K sprievodným podujatiam tohtoročného festivalu v Terste bude patriť aj koprodukčné fórum When East Meets West. Je venované filmovým profesionálom a jeho cieľom je podporiť spoluprácu filmárov z Talianska a z vybranej krajiny zo západnej Európy. Spolupracujúcou krajinou Talianska na koprodukčnom trhu bude tento rok Francúzsko s partnerskými krajinami z regiónu strednej a východnej Európy. Medzi 16-timi projektmi pripravovaných filmov, ktoré sú vo fáze hľadania koprodukčných partnerov a budú sa prezentovať na koprodukčnom fóre, bude aj pripravovaný dokumentárny film Zamatoví teroristi. Osobne ho predstaví Peter Kerekes, jeho režisér i producent v jednej osobe. O kvalitách jeho projektu svedčí aj fakt, že do programu sa dostal spomedzi 92 prihlásených z 18 krajín. Vo výbere bude s projektmi hraných a dokumentárnych filmov z Francúzska, Talianska, Českej republiky, Poľska, Bulharska, Rumunska, Slovinska, Chorvátska, Srbska, Macedónska a Gruzínska. Koprodukčné fórum sa ako súčasť festivalu v Terste uskutoční v dňoch 19. až 21. januára už po druhýkrát a organizuje ho regionálny fond Friuli Venezia Giulia Audiovisual Regional Fund, festival Alpe Adria v spolupráci s programom pre filmových profesionálov EAVE, Antenna Media Turín a talianskou kanceláriou MEDIA Desk. Záštitu nad ním prevzal Eurimages.

Medzinárodný filmový festival Alpe Adria sa koná každý rok a uvádza celovečerné aj krátke filmy, medzi nimi hrané, dokumentárne aj animované. Má štyri súťažné sekcie: hlavná súťaž hraných filmov, filmové debuty, americké nezávislé filmy a sekcia „Človek a životné prostredie“. Partnerom festivalu za slovenskú stranu je Slovenský filmový ústav (SFÚ). Viac informácií o 22. Medzinárodnom filmovom festivale Alpe Adria v Terste nájdete na www.triestefilmfestival.it alebo na www.aic.sk.


kontakt: Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ
tel.: +421 2 57 10 15 25, fax: +421 2 52 73 32 14, notovasfu.sk

 


publikované: 18.01.2011
aktualizované: 19.01.2011