English                                                        Štvrtok 28.03.2024, 14:04


Prestížny 64. MFF Cannes aj so slovenskou účasťou

tlačová správa SFÚ (06.05.2011)                         

 

 


Slovenská kinematografia začínala tento rok s úspešnou prezentáciou na prestížnom Berlinale. V tomto trende pokračuje na ďalšom významnom podujatí, kde sa bude naša krajina prezentovať na viacerých fórach. Aktuálny 64. MFF Cannes sa tento rok koná od 11. do 22. mája a k najvýznamnejším aktivitám slovenskej kinematografie na jeho pôde patrí spoločný Pavilón Slovenska a Českej republiky na filmovom trhu Marché du Film, účasť slovenského producenta v projekte Producers on the Move a zaradenie filmu Cagey Tigers režiséra Aramisova do oficiálnej súťažnej sekcie Cinéfondation.


Pavilón Slovenska a Českej republiky v Cannes už po ôsmykrát

Slovenská kinematografia a audiovízia sa na festivale v Cannes prezentuje už pravidelne. Na medzinárodnom filmovom trhu Marché du Film, ktorý sa koná popri MFF Cannes, ju záujemcovia nájdu tradične v spoločnom Pavilóne Slovenska a Českej republiky, tento rok už poôsmykrát a po piatykrát v tandeme s Českou republikou. Pavilón je na podujatí dôležitým kontaktným bodom pre zahraničných záujemcov o informácie o slovenskej audiovízii, ale slúži aj ako priestor pre slovenských zástupcov na prezentáciu svojej tvorby a činnosti. Aj tento rok sa v pavilóne budú prezentovať aktuálne aj pripravované slovenské filmy, predstavený bude propagačný materiál o slovenskej audiovízii Slovak Films 09 – 11 a katalóg pripravovaných filmov s plánovanou premiérou na najbližšie dva roky Nové slovenské filmy 11 – 12, ktoré vydal Slovenský filmový ústav (SFÚ). Svoj priestor na prezentáciu dostane tradične aj Správa o stave slovenskej audiovízie v roku 2010, ktorú každoročne v anglickom jazyku pre MFF v Cannes vydáva kancelária MEDIA Desk Slovensko.

 

Producent Michal Kollár ako slovenský zástupca v Producers on the Move

Slovensko sa na MFF v Cannes, vďaka členstvu SFÚ v medzinárodnej organizácii European Film Promotion (EFP), aj tento rok už po piatykrát zapojí do projektu Producers on the Move, zameraného na prezentáciu vybraného perspektívneho producenta z každej členskej krajiny EFP a na medzinárodný networking medzi producentmi z celého sveta. Po mladých a perspektívnych producentoch z predchádzajúcich rokov, ktorými boli Marek Veselický, Marko Škop, Peter Kerekes a vlani Silvia Panáková, sa k nim tento rok pridá Michal Kollár zo spoločnosti Sokol Kollár (SK) a Fog´n´Desire (CZ), producent celovečerného hraného debutu Dom Zuzany Liovej, ktorý zaujal na tohtoročnom Berlinale. Jeho filmografiu tvorí viacero titulov, Kollár bol napríklad producentom, strihačom a pomocným režisérom filmu Sneženky a machři po 20 rokoch (2008), ďalej produkoval, režíroval a bol spoluscénaristom filmu Posledné plavky (2007) a v roku 2004 sa podieľal na scenári, nakrútil a produkoval krátky film Prirodzená smrť. V súčasnosti pripravuje niekoľko projektov, ako producent zastrešuje film Klauni Viktora Tauša, ako koproducent snímky Cigáni idú do volieb Jara Vojteka a August Fools fínskej režisérky Taru Mäkelä a ako producent, scenárista i režisér pripravuje film Červený kapitán. Michal Kollár účasť v projekte Producers on the Move vidí ako otvorenie nových možností. Do Cannes odchádza „s tichým očakávaním nadviazania plnohodnotných nových kontaktov. Ďalej s očakávaním ďalšieho rozšírenia obrazu o možnostiach a problémoch európskeho filmu, rozumejme koprodukcií,“ ako sám hovorí a pokračuje: „V neposlednom rade ma čaká niekoľko vopred dohodnutých stretnutí ohľadne nášho predchádzajúceho filmu Dom a najmä toho nastávajúceho Klauni, ktorý vzniká v netradičnej česko-slovensko-fínskej koprodukcii. Aby som parafrázoval režisérku filmu Dom Zuzku Liovú: moje ambície a predstavy sú realistické…“.

Koprodukčný slovenský film Cagey Tigersv súťaži Cinéfondation

Presne pred rokom sme v súvislosti s MFF Cannes informovali o sekcii Cinéfondation, v ktorej malo Slovensko zastúpenie vďaka filmu Mátyása Priklera Ďakujem, dobre z produkcie VŠMU. Tento rok sa do výberu tejto oficiálnej súťaže študentských krátkych a stredometrážnych filmov, zameranej na tvorbu a podporu najmladšej generácie filmárov, dostal koprodukčný česko-slovenský film Cagey Tigers študenta réžie na pražskej FAMU pod menom Aramisova, ktorý pochádza zo Žiliny. Jeho 23-minútová snímka, ktorá vznikla v produkcii FAMU a slovenskej spoločnosti Fly United, rozpráva o kamarátstve a čestnosti k sebe. Jej hlavné postavy riešia vnútornú dilemu, nakoľko byť čestný k svojim intímnym citom a nakoľko brať pri ich napĺňaní ohľad na svoje okolie, najmä na najlepších kamarátov. Film sa bude premietať 20. mája (o 11.00 hod., Salle Buñuel) a uvedený bude aj na 8. ročníku trhu krátkych filmov Short Film Corner. Režisér Aramisova o filme a svojich ďalších projektoch hovorí: „Film Cagey Tigers je z druhého ročníku na FAMU. Teraz som v treťom ročníku a pripravujem svoj bakalársky film. Prvýkrát budem točiť na 35 mm materiál a sám som zvedavý, či mi ostane odvaha na improvizáciu, ako to bolo pri 16 mm materiáli. O svojom novom filme prezradím len toľko, že by mal byť o kamarátstve a o nedorozumeniach, o nemožnosti vysvetliť, keď ortieľ je už vyrieknutý. Potom mám rozpísaný dlhší film Decká z Východu o detskom gangu a rodičoch, ktorí si s nimi nevedia rady. Tiež je o kamarátstve.“ Film Cagey Tigers je tretím slovenským titulom v cannskej súťaži Cinéfondation, okrem spomínaného filmu Ďakujem, dobre Mátyása Priklera sa v tejto sekcii premietal v roku 1999 aj krátky animovaný film Vlada Krála Keď nie, tak nie.

 

Ďalšie aktivity slovenskej kinematografie na MFF Cannes

K ďalším tohtoročným aktivitám, zameraným na prezentáciu slovenskej kinematografie na festivale v Cannes patrí trhová projekcia (market screening) koprodukčného filmu Nickyho rodina Mateja Mináča (17. mája o 15.30 hod., Palais H). Na uzavretej projekcii bude na trhu uvedený aj nový film Martina Šulíka Cigán. Na stretnutí Producers Network bude tento rok svoje projekty prezentovať spoločnosť Trigon Production, v minulosti sa prezentovali spoločnosti Artileria, ALEF Film & Media Group či Jakubisko Film.

Na MFF Cannes už tradične vyvrcholí aj aktuálny ročník celoročného medzinárodného scenáristického workshopu ScripTeast, zameraného na vývoj scenára dlhometrážneho hraného filmu, v ktorom Slovensko so svojím projektom Mesto Otol bude zastupovať scenáristická dvojica Laura Siváková-Paššová a Biba Bohinská. Medzi vybranými projektmi na koprodukčnom fóre v rámci klubu producentov European Producers Club, ktoré sa uskutoční 14. mája, sa bude prezentovať slovenský film spoločnosti ALEF Film & Media Group Rukojemník v réžii Juraja Nvotu, ktorý sa dostal medzi približne 50 vybraných projektov z celej Európy. Slovensko bude mať tento rok na MFF v Cannes zastúpenie aj na workshope Nisimazine Cannes 2011. Sú naň pozvaní dvaja zástupcovia Medzinárodného festivalu študentských filmov Early Melons, ktorý je slovenským členom európskej siete mladého filmu siete Nisi Masa, a dvaja novinári. Workshopu Nisimazine, ktorý sa sústreďuje na mladé talenty, krátke filmy, celovečerné debuty, zaujímavé filmy a tvorcov mimo žiary reflektorov a červeného koberca, sa zúčastňuje spolu 16 mladých ľudí zo Slovenska, Rakúska, Maďarska a Estónska, zväčša novinári, fotografi a video blogeri.

V súvislosti s MFF Cannes za pozornosť stojí aj informácia, že v záverečnej snímke festivalu, v koprodukčnom francúzsko-britsko-českom filme Les bien-aimes (Milovanie) režiséra Christopha Honorého, hrajú okrem veľkých filmových hviezd, akými sú Catherine Deneuve, Ludivine Sagnier, Chiara Mastroianni, popri českých hercoch aj dve slovenské herečky Zuzana Kronerová a Zuzana Onufráková. Film bude uvedený v premiére 22. mája na slávnostnom záverečnom ceremoniáli 64. MFF Cannes po odovzdaní cien festivalovým víťazom.

 

X X X

Na aktuálny 64. MFF Cannes sa tento rok akreditovalo veľa hostí zo Slovenska, medzi nimi napríklad tvorivý tím filmu Cagey Tigers, programoví pracovníci slovenských filmových festivalov, viacerí filmoví producenti a tvorcovia. Pavilón slovenskej kinematografie bude slúžiť aj pre nich ako miesto stretnutí pre nadviazanie medzinárodnej spolupráce. Slovenskú účasť v pavilóne organizačne zabezpečuje SFÚ v spolupráci so Slovenskou asociáciou producentov v audiovízii (SAPA). Je to jedna z najdôležitejších a najvýznamnejších medzinárodných prezentácii našej kinematografie z hľadiska novozískaných kontaktov, ale aj zahraničných partnerstiev, ktoré na pôde takého významného festivalu, akým je MFF Cannes, v minulosti vznikli. Tento rok sa stánok slovenskej kinematografie na prestížnom festivale koná bez podpory Audiovizuálneho fondu (AVF).


Viac informácií o slovenskej účasti na MFF Cannes a Marché du Film 2011 (v slovenskom jazyku) nájdete na www.aic.sk, viac o MFF Cannes 2011 na oficiálnej adrese festivalu www.festival-cannes.com a viac o Marché du Film 2011 naoficiálnej adrese filmového trhu www.marchedufilm.com. Viac informácií o European Film Promotion nájdete na domovskej adrese www.efp-online.com.

 

 

Organizátori pavilónu:
Slovenský filmový ústav, Slovenská asociácia producentov v audiovízii s finančnou podporou MK SR
Česká filmová komora s finančnou podporou MK ČR, Magistrát Hlavního Města Prahy

Partneri pavilónu:
Chateau Topoľčianky (SK)
Segafredo (CZ), Hlava (CZ), Pivovar Hubertus Kácov (CZ), Vinařský fond (CZ)

Kontaktná osoba pre účasť Slovenskej republiky na MFF a Marché du Film v Cannes:
Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra SFÚ
tel.: 02/57 10 15 27, fax: 02/52 73 32 14, e-mail: alexandra.strelkova@sfu.sk
francúzsky mobil: +33 684 892 035 (platný v čase od 11. 5. – 20. 5. 2011)



kontakt: Simona Nôtová-Tušerová, tlačová tajomníčka SFÚ
tel.: +421 2 57 10 15 25, fax: +421 2 52 73 32 14, simona.notovasfu.sk

 


publikované: 06.05.2011
aktualizované: 06.05.2011