English                                                        Piatok 19.04.2024, 21:00


Na najvýznamnejšom festivale v Litve sa premietne jedenásť slovenských filmov

tlačová správa SFÚ (23.09.2011)                         

 

 


Už v utorok 27. septembra 2011 sa v litovskom meste Kaunas uskutoční 5. ročník rovnomenného medzinárodného filmového festivalu, ktorého hlavnou ideou je rozšíriť možnosti premietania artových filmov v bežnej distribúcii. Aktuálny ročník Medzinárodného filmového festivalu Kaunas uvedie vo svojom programe až jedenásť slovenských filmov, z ktorých desať tvorí retrospektívnu sekciu Filmy zlatej éry: Slovenská nová vlna. Festival je putovný a trvá do 16. októbra 2011.


Medzinárodný filmový festival Kaunas vznikol so skromnou snahou zachrániť najstaršie funkčné kino v Litve a podporiť filmovú kultúru v krajine. Za päť rokov svojej existencie sa však vypracoval na najvýznamnejšie domáce filmové podujatie. Vo svojom programe uvádza filmy, ktoré získali celosvetové uznanie a takisto sa venuje aj novým objavom. Jeho základnou prioritou je kombinácia umeleckých a sociálnych výpovedí vo filme. Aktuálny piaty ročník podujatia má bohatý program, predstaví celovečerné filmy v sekciách Wide Angle a Identity, prevažne dokumentárne filmy uvedie v sekcii Music Moves the World a All the Muses, ale ponúkne aj výber krátkych filmov, animovaných snímok a retrospektívy.

Slovenské filmy budú uvedené v samostatnej sekcii s retrospektívnym charakterom pod názvom Filmy zlatej éry: Slovenská nová vlna. Odpremietajú sa v nej naše reprezentatívne tituly z tohto obdobia, a to 322 Dušana Hanáka, Slávnosť v botanickej záhrade Ela Havettu, Drak sa vracia Eduarda Grečnera, Boxer a smrť Petra Solana, Havrania cesta Martina Hollého, ďalej snímky Štefana Uhra Slnko v sieti a Organ a filmy Juraja Jakubiska Vtáčkovia, siroty a blázni a Kristove roky. Do sekcie je zaradený aj dvojdielny celovečerný dokument Martina Šulíka 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna I. a II. a podujatia sa pri príležitosti prezentácie tejto sekcie zúčastní režisér Dušan Hanák. Súčasťou festivalu bude tiež slávnostná recepcia na počesť sekcie a diváci budú mať možnosť zakúpiť si i DVD nosiče so slovenskými filmami. Posledný z kolekcie slovenských filmov je na festivale zaradený do sekcie Music Moves the World, diváci tak zo súčasnej slovenskej kinematografie uvidia dokument Mareka Šulíka a Jany Kovalčíkovej Cigarety a pesničky. V minulosti festival uviedol napríklad aj retrospektívu francúzskej novej vlny, retrospektívu režiséra Bélu Tarra alebo kolekciu nových írskych filmov.

Aktuálny ročník festivalu sa koná v termíne od 27. septembra do 9. októbra, potom sa výber z jeho programu uvádza aj v mestách Vilňus (3. – 9. október), Panevėžys (10. – 13. október) a Nida (13. – 16. október). Kompletná retrospektíva slovenských filmov z obdobia novej vlny bude uvedená len v Kaunase, sedem titulov z nej sa odpremieta vo Viľnuse a šesť v Panevėžyse. Film Cigarety a pesničky bude absolvovať okrem kaunsaského uvedenia aj projekcie vo Viľnuse a Nide.
MFF Kaunas organizuje spoločnosť Visos mūzos, účasť slovenských filmov v spolupráci s MFF Kaunas zabezpečuje Slovenský filmový ústav (SFÚ), Veľvyslanectvo SR v Rige a Honorárny konzulát v Kaunase. Viac informácií nájdete na www.kinofestivalis.lt.


kontakt: Simona Nôtová-Tušerová, tlačová tajomníčka SFÚ
tel.: +421 2 57 10 15 25, fax: +421 2 52 73 32 14, simona.notovasfu.sk

 


publikované: 23.09.2011
aktualizované: 11.10.2011