English                                                        Sobota 27.04.2024, 06:10


Mesačník Film.sk vychádza v septembri v novom formáte a v novej grafickej úprave

tlačová správa SFÚ (02.09.2011)                         

 

 


Mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk v dvanástom roku svojej existencie mení formát a prichádza k čitateľom v novej grafickej úprave a s novým logom. Súčasťou tejto zmeny je aj zvýšenie ceny Film.sk, ktorá sa mení z päťdesiat centov na jedno Euro.


Dôvodom zmeny formátu a grafickej úpravy Film.sk je snaha byť prístupnejším k čitateľom po textovej i obrazovej stránke. V redizajne redakcia Film.sk kladie väčší dôraz na fotografie a prácu s obrazom na rozdiel od predchádzajúceho vizuálu. Ako hovorí v úvode nového čísla Film.sk jeho šéfredaktorka Simona Nôtová, zmeny, ktoré sprevádzajú septembrové číslo mesačníka sú odpoveďou na pohyb v slovenskej kinematografii, vyjadrujú zámer zachytiť ho rovnako dynamicky a reflektovať ho na pulze života. Plnohodnotne, textom aj obrazom. Nemáme žiadne výročie, ani žiadnu inú príležitosť, len sme v redakcii vedeli, že je čas na zmenu.“ Za novým dizajnom a grafickou úpravou Film.sk, ktorej súčasťou bolo aj vytvorenie nového loga časopisu, stojí grafický dizajnér Peter Juríček.

Z hľadiska obsahu prináša Film.sk aj naďalej aktuálne informácie z diania v slovenskej kinematografii, ktorú reflektuje v rôznych spravodajských aj publicistických rubrikách. V aktuálnom vydaní je rozhovor so scenáristom Marekom Leščákom, profil slovenskej režisérskej legendy Eduarda Grečnera, téma sa zoberá otvorením bratislavského Kina Lumière (bývalé Charlie centrum), v recenziách Film.sk hodnotí celovečernú koprodukčnú snímku Cigán Martina Šulíka, slovenský dokument Malý zúrivý Robinson Tiny Diosi, ale aj nový film Jana Hřebejka Nevinnosť. V ohlasoch sa vracia k domácim i zahraničným festivalom a z hľadiska úspechu slovenskej kinematografie publikuje reflexiu podujatí MFF Karlovy Vary, LFŠ Uherské Hradiště, ale aj MFF Art Film Fest či 4 živly. V krátkych správach a notickách informuje o pripravovaných novinkách v slovenskej kinematografii i o nedávnych udalostiach. Tradičnou súčasťou Film.sk sú kalendárium filmových podujatí, programy vybraných kín a filmových klubov a distribučné premiéry filmov so základnými informáciami, ktoré sú pre stabilných čitateľov barometrom diania vo filme. O svojich momentálnych pracovných aktivitách v rubrike Čo robia? hovoria animátorka Katarína Kerekesová, kameraman Tomáš Juríček a scenárista Lukáš Sigmund, v rubrike Plus / Mínus hodnotia udalosti za uplynulé obdobie v slovenskej kinematografii scenáristka a filmová pedagogička Kateřina Javorská, zodpovedná redaktorka časopisu Kinečko Eva Križková a dramaturg a scenárista Marian Puobiš. Číslo dopĺňajú aj ďalšie aktuálne a zaujímavé informácie.

Septembrové číslo Film.sk 9/2011 ponúka rôznosť pohľadov a názorov v zaujímavej novej textovej a obrazovej podobe. Ako jeho súčasť vychádza aj bulletin nekomerčnej putovnej prehliadky Projekt 100 – 2011, ktorý obsahuje podrobné informácie o filmoch prehliadky, ich štúdie z pera renomovaných slovenských filmových vedcov a kritikov, kompletný program prehliadky a tiež informácie a štatistické údaje z jej histórie. Zvláštne vydanie Film.sk – Projekt 100 je samostatne nepredajné. K Film.sk je pribalený aj program Kina Lumière (bývalé Charlie centrum), ktoré otvára svoje priestory pre verejnosť 5. septembra.

Film.sk už dvanásť rokov vydáva Slovenský filmový ústav (SFÚ) s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Aktuálne číslo Film.sk 9/2011 v novom formáte A5, s novým logom a v novej grafickej úprave s programovým bulletinom k prehliadke Projekt 100 – 2011 a s programom Kina Lumière na mesiac september bude v predaji za 1 € od 5. septembra 2011 vo vybraných slovenských kníhkupectvách, pri pokladniach vybraných kín a filmových klubov a v predajni SFÚ na Grösslingovej ul. č. 43 v Bratislave – Klapka.sk. Jeho elektronickú verziu nájdete aj na www.filmsk.sk od 5. septembra 2011.


kontakt: Simona Nôtová-Tušerová, tlačová tajomníčka SFÚ
tel.: +421 2 57 10 15 25, fax: +421 2 52 73 32 14, simona.notovasfu.sk

 


publikované: 02.09.2011
aktualizované: 11.10.2011