English                                                        Štvrtok 18.04.2024, 15:23


Martin Šulík v Karlových Varoch nielen s novým filmom Cigán

tlačová správa SFÚ (28.06.2011)                         

 

 


Režisér Martin Šulík sa s novým celovečerným filmom Cigán, s ktorým sa vrátil po piatich rokoch k réžii hraného filmu, predstaví na MFF v Karlových Varoch, kam ho organizátori vybrali do hlavnej súťaže. Ale nielen tento film o rómskom chlapcovi bude možné v čase trvania prestížneho medzinárodného filmového festivalu vidieť v Karlových Varoch. V Galérii umenia sa tam uskutoční krst kompletu 28 DVD Československá kinematografie šedesátých let a sprístupnená bude aj výstava originálov filmových plagátov zo 60. rokov minulého storočia a dobových fotosiek.


Televízny dokumentárny cyklus Zlatá šedesátá s podtitulom Československý filmový zázrak, ktorý prostredníctvom rozhovorov s tvorcami rekapituluje československú novú vlnu, je projekt o jednom z historicky najvýznamnejších období československej kinematografie. Tvorí ho 26 portrétov predovšetkým príslušníkov českej a slovenskej novej vlny, sú medzi nimi českí i slovenskí tvorcovia rôznych profesií, a to autori námetov, scenáristi, dramaturgovia, kameramani, fotografi, hudobní skladatelia, architekti a výtvarníci, strihači a vedúci výroby, herci, publicisti, historici a filmoví kritici. Zo slovenských tvorcov v dokumentoch vystupujú Albert Marenčin, Juraj Jakubisko, Eduard Grečner, Igor Luther, Ivan Balaďa, Juraj Herz či Dušan Hanák.

Po vzniku televízneho cyklu Zlatá šedesátá režisér Martin Šulík nakrútil ako súčasť projektu o tomto najplodnejšom období československej kinematografie aj dvojdielny celovečerný dokumentárny film 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna. Ten na rozdiel od televízneho cyklu, ktorý bol založený na individuálnych výpovediach tvorcov, predstavuje celkový pohľad na fenomén československej novej vlny a ukazuje českú a slovenskú kinematografiu 60. rokov minulého storočia v domácom, národnom i medzigeneračnom kontexte. Prináša 25 najznámejších filmov z tohto obdobia, komentovaných ich tvorcami a filmovými historikmi, a tak ponúka divákom širší pohľad na zlatú éru československého filmu.

Film 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna hovorí, čím československá nová vlna prekročila dobové kánony, o čo obohatila svetovú kinematografiu a kde zanechala nezmazateľnú stopu. Možno aj pre tieto hodnoty sa len nedávno stal slovenským kandidátom na Európsku filmovú cenu Prix ARTE v oblasti dokumentárnych filmov ako film, ktorý si zvolili členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) spomedzi trojice dokumentov Chránené územie Adama Hanuljaka, Nesvadbovo Eriky Hníkovej a Šulíkovej snímky. Táto skutočnosť teší aj režiséra Martina Šulíka, ktorý v tejto súvislosti povedal: „potešilo ma to a zároveň ma veľmi zaujíma reakcia zahraničného publika na ten film. Som zvedavý, ako na filmy zo 60. rokov zareagujú ľudia, ktorí nie sú úplne spojení s našou kultúrou. Neviem, či ten film bude taký komunikatívny pre cudzincov a či bude mať pre nich hlbší zmysel ako má pre nás, keďže je to taká naša filmová bilancia. Ale potešilo ma to aj preto, lebo Nesvadbovo a Chránené územie sú oba veľmi zaujímavé filmy.“
Cyklus Zlatá šedesátá a dvojdielny film 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna vyrobili spoločnosť První veřejnoprávní, Česká televízia s podporou Štátneho fondu Českej republiky pre podporu a rozvoj českej kinematografie, slovenským koprodukčným partnerom projektu je Slovenský filmový ústav (SFÚ) a distribútorom filmu na Slovensku je Asociácia slovenských filmových klubov. Projekt o československej novej vlne ale nie je jediným, do ktorého SFÚ vstúpil ako koprodukčný partner. V minulom roku SFÚ koprodukoval štyri slovenské projekty. Najvýznamnejším z nich bolo pokračovanie spolupráce na cykle Slovenské kino (s pracovným názvom Míľniky slovenskej kinematografie), ďalej SFÚ spolupracoval na portréte slovenského scenáristu a dramaturga Tibora Vichtu Kým sa skončí tento film, koprodukoval film O starých mládencoch a holuboch a podieľal sa na príprave cyklu Čarovný svet animovaného filmu. V minulosti koprodukoval napríklad aj filmy Tam boli Horné Opatovce Róberta Šuláka, Optimista Dušana Trančíka, Cesta Magdalény Robinsonovej Mareka Šulíka, Momentky Petra Krištúfka a mnohé ďalšie.V tohtoročnom programe 46. MFF Karlovy Vary je aj koprodukčný film SFÚ Ilja v réžii Ivana Ostrochovského o významnom slovenskom hudobnom skladateľovi Iljovi Zeljenkovi.Koprodukcie SFÚ majú tradíciu už viac ako pätnásť rokov. K prvým patrí koprodukčná účasť na celovečernom hranom debute Štefana Semjana Na krásnom modrom Dunaji v roku 1994 a na dokumente Dušana Hanáka Papierové hlavy v roku 1995. SFÚ ako koprodukčný partner spravidla poskytuje archívne filmové materiály.

Krst kompletu 28 DVD Československá kinematografie šedesátých let sauskutoční dňa 4. júla 2011 o 10.00 hod. v Karlových Varoch v Galérii umenia (ul. Goethova stezka 6) a bude spojený s výstavou originálnych plagátov z obdobia 60. rokov minulého storočia a dobových fotosiek. Zúčastnia sa ho tvorcovia projektu Martin Šulík, Martin Štrba, Jiří Brožek, Jan Lukeš, Čestmír Kopecký a Martin Kaiser. Po prvýkrát sa tieto DVD vydávajú kompletne v štýlovom balení a na podujatí si ich bude možné zakúpiť spolu i samostatne. Výstava originálnych plagátov potrvá v priestoroch Galérie umenia od 2. do 9. júla 2011 od 10.00 do 19.00 hod.

Viac informácií o projekte Zlatá šedesátá nájdete na www.zlatasedesata.cz, viac informácií o slovenskej účasti na MFF Karlovy Vary nájdete na www.kviff.com a na www.aic.sk.


kontakt: Simona Nôtová-Tušerová, tlačová tajomníčka SFÚ
tel.: +421 2 57 10 15 25, fax: +421 2 52 73 32 14, simona.notovasfu.sk

 


publikované: 28.06.2011
aktualizované: 29.06.2011