English                                                        Piatok 29.03.2024, 08:23


Letná filmová škola v Uherskom Hradišti bude opäť oslavou slovenského filmu

tlačová správa SFÚ (20.07.2011)                         

 

 


Veľká prezentácia slovenskej kinematografie v Českej republike sa každoročne koná len neďaleko na západ od nášho hlavného mesta. V Uherskom Hradišti, ktoré každoročne koncom júla víta tisíce filmových fanúšikov na Letnej filmovej škole. Aktuálny 37. ročník známeho a obľúbeného podujatia sa tento rok uskutoční v termíne od 22. do 31. júla 2011 a uvedie nielen viac ako tridsať slovenských celovečerných, stredometrážnych a krátkych filmov, ale privíta aj mnoho slovenských tvorcov. Súčasťou LFŠ bude tradične aj tzv. Slovenský deň, tento rok naplánovaný na 26. júla. Vyvrcholí v tamojšom kine Hviezda, ktoré nedávno prešlo rekonštrukciou.


Letná filmová škola Uherské Hradište ponúkne pestrý program zameraný na súčasnosť aj minulosť slovenskej kinematografie. Slovenské filmy budú uvedené v siedmich programových cykloch a sekciách. Medzi snímkami, reprezentujúcimi súčasnú slovenskú kinematografiu, sa premietnu slovenské a koprodukčné celovečerné aj stredometrážne hrané i dokumentárne snímky. Ako najnovšia snímka sa predstaví nový film Martina Šulíka Cigán, ktorý zaujal na nedávnom MFF v Karlových Varoch, kde získal Zvláštnu cenu poroty a Zvláštne uznanie pre hlavného herca a ďalšie dve neštatutárne ceny. Film bude uvedený na špeciálnej projekcii, ktorá bude vrcholom Slovenského dňa a za účasti delegácie k filmu, vrátane režiséra Martina Šulíka. Jedno z prvých premietaní na LFŠ absolvuje aj celovečerný hraný debut Petra Krištúfka Viditeľný svet, ktorý mal svetovú premiéru na karlovarskom festivale v sekcii Na východ od Západu a česká distribučná premiéra ho čaká až v auguste a slovenská v októbri. V cykle nových filmov sa budú premietať i ďalšie slovenské a koprodukčné diela z obdobia posledného roka, medzi nimi Legenda o Lietajúcom Cypriánovi Mariany Čengel Solčanskej, Lidice Petra Nikolaeva, Občiansky preukaz Ondřeja Trojana, Prežiť svoj život Jana Švankmajera, dokumenty Nickyho rodina Mateja Mináča, Chránené územie Adama Hanuljaka, Nesvadbovo Eriky Hníkovej a stredometrážne dokumenty Cigarety a pesničky Mareka Šulíka, Z kola von: Čo je za tým Jaroslava Vojteka a animovaný film Kamene Kataríny Kerekesovej.

LFŠ si vo svojom programe pripomenie aj tri významné osobnosti slovenskej kinematografie. Všetky pri príležitosti ich životných jubileí a za ich osobnej účasti. Slovenského režiséra a producenta Fera Feniča, režisérsku legendu slovenského filmu Eduarda Grečnera a legendu slovenskej filmovej publicistiky Pavla Branka. Slovenského režiséra a producenta Fera Feniča, zakladateľa spoločnosti Febio a festivalu Febiofest, predstaví LFŠ ako zásadného tvorcu československej kinematografie v sekcii Visegrad horizont. LFŠ ponúkne jeho slovenské krátke filmy Diadém, Tam a späť, Tak som prešla veľký svet, Batromijov dom,Dedinský sen a celovečernú snímku Brehy nehy, uvedené budú aj Feničove filmy z českej produkcie. Počas Slovenského dňa mu zároveň bude udelená Výročná cena AČFK za prínos československej kinematografii, ktorú v minulosti získali napríklad slovenskí tvorcovia Stanislav Szomolányi, Ondrej Šulaj, Juraj Jakubisko, Dušan Hanák i generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Peter Dubecký. Slovenského režiséra a scenáristu Eduarda Grečnera predstaví LFŠ svojim divákom prostredníctvom troch jeho filmov. Uvedie jeho známu snímku Drak sa vracia, ktorej projekcie sa zúčastní aj herečka Emília Vášáryová, a dva filmy Etuda Eugena Šinka a Strieborný favorit Andreja Lettricha, na ktorých sa podieľal scenáristicky. Eduard Grečner okrem toho povedie počas Slovenského dňa aj svoj master class, kde záujemcom predstaví svoj autorský prístup. Filmy venované jeho osobnosti a tvorbe na LFŠ lektorsky uvedie slovenský filmový teoretik a estetik Peter Michalovič. Treťou slovenskou osobnosťou, na ktorú sa sústredí pozornosť tohtoročnej LFŠ, je popredný slovenský filmový publicista Pavel Branko. Návštevníci podujatia ho budú mať možnosť bližšie spoznať v dokumentoch Hrdina našich čias Zuzany Piussi a v portréte GEN.sk – Pavel Branko režiséra Jara Riháka, ktorý zároveň oba filmy o Pavlovi Brankovi lektorsky uvedie. Na LFŠ sa premietne aj slovenský archívny film z roku 1946 Varuj...! Martina Friča, ktorý je tematicky zaradený do sekcie Visegrad Horizont: Třetí republika. Tá má divákovi ukázať reprezentatívnu vzorku snímok, ktoré vznikli v prvých troch rokoch po zoštátnení filmového priemyslu (1945 – 1948) a ktoré svedčia o kvalite súdobej kinematografie, ale sú aj jedinečným svedectvom problémov povojnového Československa.

Každoročnou súčasťou programu LFŠ býva tiež pásmo študentských filmov z bratislavskej Vysokej školy múzických umení (VŠMU), ktoré uvádza najnovšie snímky študentov školy. Tento rok bude uvedených osem titulov, a to Pod maskou Erika Eržina, Tri týždne slobody Teodora Kuhna, Bells Alice Gurínovej, Obraz do Ameriky Petra Kováčika, Posledné dni Ľudovíta Štúra Csabu Molnára, Privet,Anna Terezy Križkovej, Praví chlapi Matúša Krajňáka a Drum’n’Bass Márie Oľhovej. Diváci uvidia aj koprodukčný česko-slovenský film Cagey Tigers študenta réžie pražskej FAMU Aramisova, pochádzajúceho zo Žiliny, ktorý reprezentoval Slovensko na tohtoročnom MFF Cannes v oficiálnej súťaži študentských krátkych a stredometrážnych filmov Cinéfondation.

Významnou súčasťou LFŠ bude ako súčasť odborného programu medzinárodná konferencia pod názvom Reštaurátorstvo a kurátorstvo filmov v digitálnej ére, ktorej zámerom je upozorniť na zásadné premeny prístupu k archívnym filmom a materiálom v dobe digitálnej reprodukcie a archivácie. Pri tejto príležitosti navštívia LFŠ aj zástupcovia Slovenského filmového ústavu (SFÚ), konkrétne Peter Dubecký, generálny riaditeľ SFÚ, a pracovníci oddelenia Filmového archívu Peter Csordás a Štefan Komorný, ale aj pražského Národního filmového archívu, rakúskeho Filmmusea a Filmarchivu a predstavia reštaurátorské a kurátorské prístupy, využívajúce pri spracovaní a sprístupňovaní klasických diel svetovej a domácej kinematografie. Konferencia sa uskutoční v dňoch 28. a 29. júla 2011. Celkovo sa LFŠ zúčastnia viacerí slovenskí tvorcovia, ktorí uvedú svoje filmy a budú o nich diskutovať s divákmi. Pripravený je tiež predaj publikácií a DVD nosičov z edičného oddelenia SFÚ.

Hlavným organizátorom LFŠ je Asociace českých filmových klubů (AČFK), za slovenskú stranu sú jej partnermi Slovenský filmový ústav (SFÚ), Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) a Slovenská asociácia producentov v audiovízii (SAPA). Záštitu nad 37. LFŠ Uherské Hradiště prevzal aj Peter Dubecký, generálny riaditeľ SFÚ.

Viac informácií o 37. Letnej filmovej škole a jej kompletný program nájdete na www.lfs.cz, viac informácií o slovenskom zastúpení na LFŠ nájdete aj na www.aic.sk.


kontakt: Simona Nôtová-Tušerová, tlačová tajomníčka SFÚ
tel.: +421 2 57 10 15 25, fax: +421 2 52 73 32 14, simona.notovasfu.sk

 


publikované: 20.07.2011
aktualizované: 20.07.2011