English                                                        Piatok 26.04.2024, 23:37

First Cut Lab Slovakia pozná účastníkov ročníka 2021

Prvými účastníkmi medzinárodného workshopu určeného pre špeciálne pre slovenské celovečerné filmy v štádiu postprodukcie First Cut Lab Slovakia sú filmy Svetlonoc, r. Tereza Nvotová, prod. BFILMS a Moc, r. Mátyás Prikler, prod MPhilms.

Svetlonoc je po Špine (2017) druhým celovečerným hraným filmom režisérky Terezy Nvotovej. Rozpráva príbeh Šarloty, ktorá sa vracia do rodnej dediny hlboko v slovenských horách, odkiaľ pred mnohými rokmi za nejasných okolností utiekla. Jej návrat vzbudzuje v miestnych podozrenie, po celý čas ju považovali za mŕtvu. Boja sa, že svojím príchodom prebudí bosorku, ktorá podľa legiend straší v okolitých lesoch.

Tiež dráma s prvkami politického trileru odhaľuje dilemy moci v súčasnej spoločnosti Moc je druhým celovečerným hraným projektom režiséra a producenta Mátyása Priklera, jeho predchádzajúci film s názvom Ďakujem, dobre (2013), rovnako ako Špina, mal premiéru na MFF Rotterdam. Počas neformálnej poľovačky politikov niekto neúmyselne zastrelí 18-ročného duriča. Na prípad je nasadený zamestnanec tajných služieb Steiner, ktorý má kauzu ututlať. Čím viac sa ponára do detailov prípadu, tým viac musí čeliť komplikovaným dilemám, ktoré prináša moc jej nositeľom.

 

Počas individuálnych online workshopov budú tvorcovia projekty konzultovať s troma odbornými poradcami a jedným strihovým poradcom. Pre First Cut Lab Slovakia to sú:

Odborní poradcovia - Svetlonoc:
Maria Drandaki (Grécko) – producentka, Homemade Films
Suzy Gillett (VB/Maroko) – ESAV Marrakech & Barbican Center / producetnka iFeature Lab
Myriam Sassine (Libanon) – producentka, Abbout Productions

Strihový poradca - Svetlonoc: Benjamin Mirguet (Francúzsko)

Odborní poradcovia - Moc:
Frédéric Corvez (Francúzsko) – zakladateľ URBAN GROUP
Stefan Ivančić (Srbsko) – režisér, producent & programer
Dorotha Lech (Poľsko/Kanada/Spojené štáty/Estónsko) – kurátorka & programerka, MFF Toronto International & FF Tallinn Black Nights

Strihový poradca - Moc: Matthieu Taponier (Francúzsko/Spojené štáty)

 

Workshop s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu a v spolupráci s Tatino Films organizuje Pop Up Films.

publikované: 15.02.2021
aktualizované: 23.06.2021