English                                                        Utorok 16.04.2024, 16:01

Novinky v sekcii MADE IN SLOVAKIA MFF Bratislava

14. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava (MFF Bratislava) sa bude konať 9. - 15. novembra 2012 a svojich návštevníkov privíta v novom festivalovom centre - Sklade č. 7 (Eurovea). To však nie je jedinou novinkou, ktorú festival prinesie - v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) dá novú tvár už známej sekcii MADE IN SLOVAKIA.

Sekcia MADE IN SLOVAKIA mala doteraz podobu nesúťažnej prehliadky noviniek domácej kinematografie. Najvýznamnejšou črtou jej novej koncepcie je Súťaž celovečerných hraných a animovaných filmov, ktorá predstaví selekciu hraných a animovaných filmov, ktoré sa za posledný rok dostali do slovenskej distribúcie. Výberová komisia do tejto súťaže zaradila filmy Anjeli (r. Róbert Šveda), Až do mesta Aš (r. Iveta Grófová), DONT STOP (r. Richard Řeřicha), eŠteBák (r. Juraj Nvota), Tanec medzi črepinami (r. Marek Ťapák), Tigre v meste (r. Juraj Krasnohorský), V tieni (r. David Ondříček) a Zlo (r. Peter Bebjak). Všetky súťažné filmy budú predstavené delegáciou. Posudzovať ich bude trojčlenná medzinárodná porota, ktorá najlepšiemu slovenskému hranému alebo animovanému filmu udelí Cenu UniCredit Bank.

Okrem súťaže však v rámci MADE IN SLOVAKIA chcú organizátori - MFF Bratislava a SFÚ - priniesť aj celkový prehľad domácej audiovizuálnej tvorby, preto bude divákom a filmovým profesionálom ponúknutý výber dokumentárnych a krátkych filmov. V slovenskej premiére sa predstavia dokumentárne filmy Absolventi (r. Tomáš Krupa), Cigáni idú do volieb (r. Jaroslav Vojtek), Krehká identita (r. Zuzana Piussi) a Největší přání (r. Olga Špátová), ktoré sa úspešne predstavili aj festivalom v Jihlave a Varšave. Vo výbere krátkych filmov nájdu diváci filmy Hviezda (r. Andrej Kolenčík), Kabát (r. Peter Magát), študentské filmy Ja som baník, kto je viac... (r. Roman Fabian), Momo (r. Teodor Kuhn), The Pig Star (r. Michael Angelov), Room 4024 (r. Bruno Osif) a WeC verejná (r. Katarína Hlinčíková).

Program sekcie MADE IN SLOVAKIA bude sústredený do druhej polovice festivalu. Po prvýkrát však súčasťou festivalu bude aj videotéka, tzv. videoroom, prístupná pre filmových profesionálov a novinárov počas celého trvania festivalu. Okrem tých slovenských celovečerných filmov, ktoré sú zaradené v oficiálnom programe, budú k dispozícii aj ďalšie hrané a dokumentárne filmy, ktoré vznikli v slovenskej produkcii či koprodukcii v poslednom roku a takisto výber archívnych titulov SFÚ.

Ako pocta českému režisérovi Jiřímu Krejčíkovi bude uvedený archívny film Polnočná omša (1962).

Kompletný program slovenských filmov nájdete TU.

V rámci sekcie Zvláštne uvedenie sa predstaví výber zo slovenskej televíznej tvorby: z cyklu Filmoviedky bude uvedená časť Zradení (r. Martin Kákoš) a dokumentárny seriál Fotografi, v rámci ktorého sa predstavia profily známych slovenských fotografov Tibor Huszár - Návrat späť (r. Miro Remo), Trasa Paríž - Levoča (r. Marek Šulík), Autoportrét - Martin Kollár (r. Martin Kollár), Igor Grossman (r. Marek Urban) a Šymon Kliman (r. Martina Slováková).

Dôležitou novinkou pre filmových profesionálov bude aj bohatý sprievodný program: festival ponúkne možnosť zúčasniť sa panelovej diskusie na tému filmovej kritiky v stredoeurópskom kontexte, pričom budú zastúpení odborníci z oboch strán spektra - filmoví kritici aj filmoví tvorcovia z rôznych kútov Európy, Master Classy, ako i neformálne stretnutia zahraničných hostí s domácimi filmovými profesionálmi pod názvom Happy Hour vo festivalom centre.

Filmová kritika a filmová tvorba v strednej a východnej Európe
► 13. 11. ► utorok ► 14:00 - 16:00 ► Sklad č. 7 (Eurovea)
Moderátor: Nenad Dukić - hlavný programový dramaturg MFF Bratislava
Panelisti: Jean Roy (Francúzsko) - prezident FIPRESCI, kritik magazínu "L'Humanité" / Blagoja Kunovski (Macedónsko) - kritik Radio Skopje, programový riaditeľ MFF Manaki Brothers / Jindřiška Bláhová (Česká republika) - kritička Hospodářské noviny
Nasledovať bude Happy Hour so slovenskými tvorcami o 16:00 v Sklade č. 7.

Master Class s dokumentaristom Michaelom Grigsbym a producentkou Rebekah Tolley
► 14. 11. ► streda ► 14:00 - 15:30 ► Sklad č. 7 (Eurovea)
Nasledovať bude Happy Hour s dokumentaristami o 16:00 v Sklade č. 7.

Viac informácii na:
www.iffbratislava.sk
www.aic.sk

Súvisiace AIC správy:
Ocenenia pre slovenské filmy na MFF Bratislava 2011
Slovenské filmy na MFF Bratislava 2011
Ocenenia pre slovenské filmy na MFF Bratislava 2010
Slovenské filmy na MFF Bratislava 2010
Slovenské filmy na MFF Bratislava 2009

WebJET Toolbar
DocID: 5573 Edituj stránku
Zmenil:
Katarina Tomkova
Dátum:
10.11.2011 11:12

publikované: 05.11.2012
aktualizované: 16.11.2012