English                                                        Sobota 27.04.2024, 02:36

Slovenský deň na LFŠ 2007

premietacie časy slovenských filmov

 

Tlačová správa SFÚ (13. júl 2007)


33. Letná filmová škola Uherské Hradiště sa koná v termíne 20.- 29. júla 2007. Jej pravidelnou súčasťou od roku 1994 býva Slovenský deň, ktorý organizujú Asociácia slovenských filmových klubov a Slovenský filmový ústav. Hlavným zámerom Slovenského dňa je prezentovať u našich najbližších susedov slovenskú kinematografiu v širšom kontexte. Tento rok sa Slovenský deň na Letnej filmovej škole koná 24. júla už po štrnástykrát a jeho súčasťou je tradične okrem projekcií slovenských filmov aj niekoľko sprievodných akcií.

Dramaturgia programu Slovenského dňa vychádza zo snahy prezentovať najnovšiu produkciu domácej tvorby v oblasti hraného, dokumentárneho i animovaného filmu. Počtom filmov doteraz najväčší Slovenský deň návštevníkom LFŠ ponúkne spolu 28 slovenských filmov a tri koprodukčné snímky s minoritnou slovenskou účasťou. Počas Slovenského dňa však diváci budú mať možnosť pozrieť si aj vzácne snímky z archívov Slovenského filmového ústavu v pásme s názvom Tak sme začínali – 110 rokov filmového podnikania na Slovensku. Pásmo obsahuje výber krátkych filmov z rokov 1908 až 1980 a medzi nimi napríklad jedny z prvých slovenských krátkych filmov vôbec – skeče Eduarda Schreibera z Lednických Rovní z rokov 1908 až 1910.

Do programu Slovenského dňa sú na LFŠ zaradené tri dlhometrážne hrané filmy – film Rozhovor s nepriateľom (2007, katalóg LFŠ ») lektorsky uvedie Miroslav Ulman. Oboch utorňajších projekcií sa zúčastnia režisér Patrik Lančarič spolu s hercom Borisom Farkašom, kameramanom Petrom Kelíškom a producentom Marekom Veselickým. Za osobnej účasti režiséra premietnu aj film Zima kúzelníkov (Dušan Trančík, 2006, katalóg LFŠ »). Oblasť slovenskej stredo- a dlhometrážnej dokumentárnej tvorby bude na LFŠ reprezentovať sedem titulov. Dokument Martin Slivka - muž, ktorý sadil stromy (2007, katalóg LFŠ ») príde na festival osobne uviesť režisér Martin Šulík spolu s producentom Patrikom Paššom. Film je súčasťou nového projektu Stredná Európa, ktorý zastrešuje Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) a Asociácia českých filmových klubov (AČFK). Premietať sa bude aj najnovší dobrodružný film Pavla Barabáša z prostredia venezuelského pralesa s názvom Tepuy (2007, katalóg LFŠ »). Tretím dokumentárnym zástupcom je snímka Sám proti sebe (Martin Hanzlíček, 2006, katalóg LFŠ ») o maliarovi, grafikovi, sochárovi a fotografovi Rudovi Sikorovi, ktorý patrí k najvýraznejším slovenským umelcom. V programe Slovenského dňa bude uvedený aj dvadsaťšesťminútový film Anjeli (Marek Poláček, 2005, katalóg LFŠ ») z cyklu Moja misia o slovenských misionároch vo svete.

Najpočetnejšie zastúpenie filmov na LFŠ bude mať tento rok režisér Dušan Hanák. V programe Slovenského dňa figurujú tri jeho filmy. Šesť otázok pre Jana Wericha (1963, katalóg LFŠ ») je jediným 35 milimetrovým filmom o tomto českom hercovi. Ďalšie dve snímky Prišiel k nám Old Shatterhand (1966, katalóg LFŠ ») a najoceňovanejší film v histórii slovenskej kinematografie Obrazy starého sveta (1972, katalóg LFŠ ») zaradili organizátori LFŠ do sekcie 10 filmov, ktoré otriasli filmovým svetom. O lektorský úvod k filmom sa postará prof. Peter Michalovič. LFŠ sa Dušan Hanák zúčastní aj osobne - príde si prevziať Výročnú cenu AČFK za osobný prínos československej a slovenskej kinematografii.

Slovenskú tvorbu budú dopĺňať tiež dva bloky študentských filmov VŠMU, v ktorých sa predstavia hrané filmy Ďalšie dejstvo (Matyás Prikler, katalóg LFŠ »), Obyvatelia domu (Kristína Herzegová, katalóg LFŠ ») Ábelov čierny pes (Mariana Čengel-Solčanská, katalóg LFŠ »), dokument O Soni a jej rodine (Daniela Rusnoková, katalóg LFŠ ») a krátke snímky V tesnej blízkosti (Marta Ferencová, katalóg LFŠ »), Bájka o klinci (Marián Staňo, katalóg LFŠ »), G (Peter Skala, katalóg LFŠ »), Osud prasiatka (Šimon Matrka, katalóg LFŠ »), Strelec (Jozef Střelec, katalóg LFŠ ») a Woolf (Juraj Kubinec, katalóg LFŠ »). Študentské filmy pred projekciami uvedú rektor VŠMU prof. Ondrej Šulaj a vedúci Katedry produkcie a distribúcie filmového umenia a multimédií VŠMU Doc. PhDr. Martin Šmatlák.

Z filmov, ktoré boli v rokoch 2006 a 2007 ocenené na prehliadkach a festivaloch na Slovensku i v zahraničí uvedie LFŠ krátke snímky Ekomorfóza (František Jurišič, katalóg LFŠ »), NATUreCORD (Richard Kitta, katalóg LFŠ »), Nazdravíčko (Ivana Zajacová a Jozef Mitaľ, katalóg LFŠ »), Rieka života (Emília Rudinská, katalóg LFŠ »), Pik a Nik (Martin Snopek, katalóg LFŠ ») a Čo nás spája (Jakub Kroner a Daniel Kučera, katalóg LFŠ »). So svojím filmom Na hrane (katalóg LFŠ ») do Uherského Hradišťa pricestujú tvorcovia Ľubomír Viluda a Ivan Kršiak. Snímku Tričko (Martin Hossein Fazelli, katalóg LFŠ ») príde uviesť autorka scenára Biba Bohinská.

Z filmov, ktoré vznikli v slovenskej koprodukci budú na LFŠ uvedené Tajnosti (Alice Nellis, 2007, katalóg LFŠ »), Obsluhoval jsem anglického krále (Jiří Menzel, 2006, katalóg LFŠ ») a Roming (Jiří Vejdělek, 2007, katalóg LFŠ ») s bohatou účasťou tvorcov.

Súčasťou sprievodného programu Slovenského dňa na LFŠ bude aj výstava fotografií a dva krsty. V rámci cyklu Človek a staroba otvoria v Galérii Slováckeho múzea o 19:30 spoločnú výstavu fotografií s názvom Dnešné a včerajšie svety. Ide o známu sériu portrétov starých ľudí z Liptova, ktorých autorom je slovenský fotograf Martin Martinček a súbor Fotografie Dušana Hanáka, ktorý je výberom z fotografického cyklu Záznamy a odkazy. Pri príležitosti vernisáže výstavy bude pokrstený aj nový Kalendár 2008 z edičného oddelenia Slovenského filmového ústavu. Kalendár obsahuje 12 fotografií Vladimíra Vavreka, ktoré vznikli počas nakrúcania filmu Obrazy starého sveta. V súvislosti s uvedením režisérskeho zostrihu filmu Útek do Budína (katalóg LFŠ ») sa pred jeho svetovou premiérou v stredu 25. júla v Orlovni uskutoční krst DVD za osobnej účasti režiséra Miloslava Luthera a generálneho riaditeľa Slovenského filmového ústavu Petra Dubeckého.

Účasť na Slovenskom dni na LFŠ v Uherskom Hradišti potvrdil aj generálny riaditeľ Slovenskej Televízie Radim Hreha a zástupcovia profesných filmárskych združení: predseda Slovenského filmového zväzu Štefan Vraštiak, prezident Slovenskej asociácie producentov v audiovízii Marián Urban a viceprezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Zuzana Mistríková. Workshopu s témou Filmové kluby v strednej Európe, ktorý je súčasťou tohtoročnej LFŠ, sa za ASFK zúčastní množstvo zástupcov z rôznych filmových klubov.

Viac informácií o 33. LFŠ Uherské Hradiště nájdete na www.lfs.cz.

kontakt: Katarína Lednická, tel.:+421 907 723 971,+421 2 57 10 15 26, fax: 52 73 32 14, e-mail: lednicka@sfu.sk

publikované: 16.07.2007
aktualizované: 25.07.2007