English                                                        Piatok 29.03.2024, 16:31




BERLINALE
Medzinárodný filmový festival Berlín

ScripTeast: Zlatokopka

ScripTeast je celoročný tréningový program navrhnutý pre skúsených scenáristov zo strednej a východnej Európy. Zameriava sa na vývoj scenára, ako aj celkovú prezentáciu filmového projektu a jeho autorov. V aktuálnom ročníku bude Slovensko reprezentovať Teodor Kuhn s pripravovaným projektom Zlatokopka.  

LOGLINE:

Krásne dievča z chudobnej rodiny sa stane bielym koňom talianskeho mafiána, aby zabránila sociálke zobrať jej mladšiu sestru.
 
SYNOPSA:

Nikola chce samostatný život, ďaleko od opitého otca a malej sestry Bubky, o ktorú sa musí starať. Keď však hrozí, že Bubku odoberie sociálka, Nikola musí odložiť plány na osamostatnenie a rýchlo zháňať peniaze.

V regióne nie je práca, ale Nikola svojim vzhľadom a bystrosťou zaujme miestneho talianskeho mafiána Nina a stane sa jeho bielym koňom. Navyše, v dospelom mužovi nachádza istotu, ktorú jej vlastný otec nikdy nedokázal dať.

S nelegálnym príjmom sa veci doma zlepšujú a otec sa pokúša prestať piť. Nikola však pod vplyvom mafiána stvrdne a po veľkej hádke opúšťa ako otca, tak aj Bubku, ktorá sa ho zastáva.

Po čase strávenom s Ninom sa však Nikola dozvie, že sociálka Bubku odobrala. Uvedomí si, že sa správala sebecky a rozhodne sa, že sestru získa do vlastnej starostlivosti.

Na to však potrebuje legálne zamestnanie.

Nino jej ho ale odmietne dať. Nikolu potrebuje ako majiteľku biznisu, nie ako pestúnku. Neobmäkčí ho ani romantická náklonnosť, ktorú nadviazali.

Nikola sa však nevzdá. Poza Ninov chrbát si nachádza bežnú prácu a berie z firmy peniaze. To však na jej stopu privádza políciu.

Nad Nikolou visí hrozba dolapenia a Nino jej odmietne pomôcť. Nikola tak musí osobne dozrieť na posledný obchod, aby sa polícii vyhla. Jediný, kto jej pomôcť môže, je jej vlastný otec.

Po tesnom úspechu Nino Nikolu z firmy vypíše. Ponúkne jej spoluprácu, ale Nikola už nemá záujem.

Nikole sa na súde podarí Bubku získať do starostlivosti.

Vráti sa domov a dá otcovi poslednú šancu.

 

Teodor Kuhn

Teodor Kuhn je režisér a scenárista. Študoval na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU, kde tiež krátko učil počas doktorandského štúdia. Jeho krátke filmy získali niekoľko ocenení a dlhometrážny debut Ostrým nožom (2019) mal premiéru na MFF Šanghaj a na FF Cottbus získal Cenu za najlepšiu réžiu. Okrem filmu sa venuje tiež výstavbe betónových skateparkakov.


V čom môže scenáristovi pomôcť program ako ScripTeast? S akými očakávaniami sa ho zúčastňujete?

- Na ScripTeast som sa prihlásil vďaka Zuzane Liovej, ktorá na ňom prepisovala svoj film Dom. Pre scenáristu workshop znamená nestranného dramaturga a možnosť získať feedback od producentov z celého sveta. Nečakám, že v Berlíne či Cannes po scenári skočia nádejní koproducenti, skôr ma zaujíma, či má príbeh potenciál a ako ho môžem posunúť čo najďalej.


Na čom v poslednom čase pracujete? Ktorý z Vašich rozpracovaných projektov považujete za najatraktívnejší pre iné než domáce publikum?

- Rozpracované mám tri filmové projekty. Jeden, ten o partizánovi Žingorovi, som musel pozastaviť, pretože zatiaľ neviem nájsť model, v ktorom by tak vysokonákladový a rozľahlý príbeh mohol byť produkovaný. Preto som sa preorientoval na dva nízkorozpočtové scenáre: drzú drámu o krásnom dievčati, ktoré sa stane bielym koňom mafiána a komédiu z prostredia útulku pre bezdomovcov. Práve scenár inšpirovaný krásnou asistentkou nášho bývalého premiéra píšem na ScripTeaste a keďže prirodzene obsahuje postavy, ako napr. taliansky mafián Antonino, so šancou na koproducenta upieram svoj pohľad na západ.


ABSOLVENTI WORKSHOPU za SR:
2018-19: Barbora Námerová, Tereza Nvotová (Svetlonoc)
2015-16: Michal Kollár, Tereza Oľhová (Samko Tále: Kniha o cintoríne)
2014-15: Martin Repka, Agda Bavi Pain (Kerkár)
2012-13: Katarína Uhrová (Retro raj)
2011-12: Michal Kollár, Anna Fifiková (Červený kapitán)
2010-11: Laura Siváková, Biba Bohinská (Mesto Otol)
2009-10: Zuzana Belková (Polystyrén)
2006-07: Zuzana Liová (Dom – Cena Krzysztofa Kiesłowskeho za najlepší scenár, premiéra v sekcii Forum, Berlinale 2011)

>www.scripteast.pl

publikované:
aktualizované: 25.02.2021