English                                                        Utorok 22.10.2024, 08:35

22. MFF Art Film Fest slovenský aj medzinárodný

22. MFF Art Film Fest Trenčianske Teplice - Trenčín (21. – 27. 6. 2014) predstaví aj tento rok kvalitnú kolekciu medzinárodnej i slovenskej filmovej tvorby, v súťažných a tematických sekciách.

V Medzinárodnej súťaži hraných celovečerných filmov sa stretne 11 filmov (1., 2. a 3. celovečerné hrané filmy), ktoré bude hodnotiť medzinárodná porota, vrátane slovenského režiséra a producenta Mátyása Priklera.

Výber toho najlepšieho zo svetovej krátkometrážnej tvorby (do 30 minút) sa stretáva v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov. Obe medzinárodné súťaže sú tento rok bez slovenského zástupcu.

Prierez filmovou tvorbou z Európy, Ázie, i zvyšku sveta predstavia tradičné sekcie Európske zákutia, Okolo sveta a Prísľuby z Východu, aktuálne trendy v oblasti tzv. nezávislej kinematografie, s dôrazom na najzaujímavejšie štýlové postupy, ktoré rozvíjajú filmovú reč priblíži výber sekcie Láska a anarchia. Žánrové filmy počas festivalových nocí sú zaradené do sekcie Nočná prehliadka. Profilová sekcia je tento rok venovaná Alanovi Clarkovi, jednému z najvýraznejších britských režisérov.

Tematicky sa festival tento rok zameral aj na aktuálne výročia spojené s 1. a 2. svetovou vojnou, vrátane Slovenského národného povstania. V kolekcii filmov sekcie Vojna a film, ktorá vznikla v spolupráci s Ministerstvom obrany SR a Slovenského filmového ústavu, SFÚ predstavuje viaceré filmové tituly z Národného filmového archívu, ktoré reflektujú vojnové obdobie a SNP:
Pohľad na Slovenské národné povstanie (70. výročie) sprostredkuje päť filmov: Za slobodu (1955) a Zvony pre bosých (1965) režiséra Stanislava Barabáša, Vlčie diery (1948) a Kapitán Dabač Paľa Bielika, aj Týždeň vo filme 36/1954 v réžii Štefana Ondrkala. V slovenskej premiére digitálne reštaurovanej verzie bude uvedený tiež film Martina Hollého Signum laudis (1980), zaradený do programu v nadväznosti na 100. výročie prvej svetovej vojny.

Reprezentatívny výber z aktuálnej slovenské hranej a dokumentárnej filmovej tvorby prináša už tradične sekcia Slovenská sezóna. Tento rok sa v nej predstaví 6 filmov:
Slovensko 2.0., zostavený z 10 krátkych filmov desiatich slovenských režisérov, filmová novinka Krok do tmy režiséra Miloslava Luthera, pseudodokument Prvý slovenský horor od Roberta Slováka, hudobrný dokumentárny film Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom Patrika Pančariča, úspešný divácky dokument Všetky moje deti Ladislava Kaboša a debut režisérky Vladislavy Plančíkovej Felvidék - Horná zem.

Pod názvom Pocta Petrovi Solanovi je zaradený do sekcie Slovenská sezóna Špeciál zaradený aj film Boxer a smrť (1962), pri príležitosti nedožitých 85. narodenín režiséra, uvedený v digitálne reštaurovanej verzii v slovenskej premiére.

Festival tradične venuje pozornosť a vzdáva poctu významným osobnostiam svetovej a česko-slovenskej kinematografie. Tento rok ocení Zlatou kamerou maďarského režiséra Istvána Szabóa a slovenského scenáristu Ondreja Šulaja. Ocenenie Hercova misia si z festivalu odnesie diva filmového plátna Claudia Cardinale a český herec Ivan Trojan.

Art Film Fest je tiež dejiskom dvoch podujatí organizaovaných pod hlavičkou MIDPOINT: prvej časti celoročného študentského workshopu (21. – 27. jún 2014) a dramaturgický workshop pre filmových profesionálov – autorov scenárov (24. – 26. jún 2014).

MFF Art Film Fest sa koná s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu.

Viac informácií kprogramu festivalu: Art Film Fest 2014 - program

Tlačová správa z 19. 6. 2014: SFÚ na MFF Art Film Fest 2014


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

publikované: 21.06.2014
aktualizované: 18.06.2021