KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Z minulých ročníkov Berlinale si Kino Lumière pripomenie tri výnimočné diela svetovej kinematografie. Ide o držiteľov Zlatého medveďa z troch posledných ročníkov festivalu. Na vlaňajšom MFF Berlín zvíťazil rumunský film Călina Petra Netzera Pozícia dieťaťa, ktorý sa zamýšľa nad otázkou, či má materská láska hranice. Ide o tretí celovečerný film režiséra, v ktorom dokumentárnym spôsobom rekonštruuje udalosti jednej nočnej tragickej nehody. V roku 2012 porotu berlínskeho festivalu najviac zaujal film bratov Tavianiovcov, talianska snímka Cézar musí zomrieť. Vystupuje v ňom skupina väzňov s klasickou Shakespearovou tragédiou Július Cézar. Film nie je len záznamom divadelnej inscenácie, je to väzenská dokudráma, ktorá ukazuje odsúdencov cez protipól slobody v umení a väzenia v celách. Tretím víťazným filmom z berlínskeho festivalu v Kine Lumière je Rozchod Nadera a Simin iránskeho režiséra Asghara Farhadiho, ktorý získal sošku Zlatého medveďa v roku 2011. Táto manželská dráma rozpráva univerzálny príbeh o tom, ako fatálne dokážu ľudské osudy a rodinné vzťahy ovplyvniť spoločenské predsudky a prísny právny systém. Okrem troch držiteľov Zlatého medveďa Kino Lumière uvedie aj slovenský film Zamatoví teroristi trojice režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes, ktorý je slovenským reprezentantom v programe tohtoročného Berlinale a premietne sa v oficiálnej sekcii festivalu FÓRUM.

Z premiér Kino Lumière uvedie pokračovanie von Trierovej hry s divákom, druhý diel jeho nového filmu Nymfomanka, ktorý je čímsi viac ako len poetickým a zároveň odvážnym príbehom jednej ženy. V Kine Lumière diváci majú stále príležitosť pozrieť si aj prvý diel, ktorý v slovenských kinách videlo už takmer 28 600 divákov. Premietať sa bude aj francúzsky film Atomic Age režisérky Hélény Klotz o dospievaní, v ktorom sa snúbi smútok, eufória, melanchólia a bezstarostnosť. Za tento film o mladosti režisérka získala Cenu Jeana Viga pre najlepší francúzsky debut roku 2012. Novinkou v kinách je tiež nový slovenský celovečerný dokument Všetky moje deti režiséra Ladislava Kaboša. Film šokujúcim spôsobom odkrýva problémy, s ktorými zápasí rómska komunita a jeho ústrednou postavou je charizmatický farár Marián Kuffa. V derniére budú uvedené tri snímky, a to britský Control Antona Corbijna o spevákovi kultovej kapely Joy Division, koprodukčný film Jesenné záhrady Otara Ioselianiho a britsko-dánsky film Red Road režisérky Andrey Arnold. V tradičnom cykle Music & Film sa vo februári premietne záznam koncertu anglickej kapely Muse – Live in Rome Olympic Stadium, ktorý odohrala v júli minulého roka.

Pravidelnou súčasťou programu v Kine Lumière sú slovenské diela. Vo februári sa dramaturgovia kina rozhodli pripomenúť päť filmov, ktoré podľa hodnotenia mesačníka o filmovom dianí na Slovensku Film.sk patria k špičke slovenskej dlhometrážnej produkcie roku 2013. Pod názvom TOP Film.sk 2013 sa premietnu filmy Môj pes Killer, Kauza Cervanová, Krehká identita, Zamatoví teroristi a Ďakujem, dobre, ktoré v hodnotení renomovaných filmových teoretikov a kritikov získali najvyššie bodové hodnotenie. Ide zároveň o filmy, ktoré sa stretli s pozitívnym prijatím na filmových podujatiach v zahraničí.

Archívne pondelky tento mesiac predstavia filmové spracovania literárnych predlôh od Stendhala a Victora Huga, dvoch velikánov svetovej literatúry. Vo svojich dielach Bedári (Victro Hugo) a Vanina Vanini (Stendhal) zachytili títo francúzski spisovatelia atmosféru obdobia prvých desaťročí 19. storočia. V dvoch filmových verziách s rovnomenným názvom Bedári (1958, 1982) sú prítomné aj dejinné súvislosti Napoleonovej vlády a nasledujúceho obdobia. Vo filme Vanina Vanini (1961) slúži režisérovi Robertovi Rossellinimu ako dejinné pozadie boj tajného revolučného spolku karbonárov. V pravidelnom premietaní výnimočných titulov svetovej kinematografie v dramaturgii redaktorov a autorov filmologického časopisu Kino-Ikon pod názvom Kino-Ikon Plus sa tento mesiac premietne sovietsky film z roku 1984 Môj priateľ Ivan Lapšin v réžii Alexeja Germana.

Z výročí významných filmových osobností si Kino Lumière vo februári spomenie na režiséra Františka Vláčila, ktorého nenapodobiteľný štýl diváci uvidia v jeho filme Adelheid (1969). Kino Lumière si jedno zo základných diel Vláčilovej filmografie, ktoré sa odohráva na konci druhej svetovej vojny, pripomenie pri príležitosti 90. nedožitých narodenín režiséra. Z rovnakého dôvodu dramaturgovia kina do programu zaradili aj tri filmy Sergeja Paradžanova, arménskeho režiséra s výnimočným výtvarným cítením a filmovým rukopisom. Premietnu sa jeho filmy Tiene zabudnutých predkov (1964), Farba granátového jablka (1968) a Legenda o Suramskej pevnosti (1984). Od 13. februára sa v kine otvorí tretí semester vzdelávacieho a prehľadového cyklu o dejinách svetovej a slovenskej kinematografie Filmový kabinet. Pod názvom Cesty dospelosti sa začne obdobím 60. rokov minulého storočia a na februárových prednáškach a projekciách uvedie témy Francúzska nová vlna a premena s filmom Jeana-Luca Godarda Na konci s dychom (1960) a Československá nová vlna (I) a umelecká tvorba s filmom Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra. V kine je ešte stále možné vidieť aj výstavu portrétov slovenských filmových tvorcov fotografa Mira Nôtu Strieborné tváre, ktorá je predĺžená do konca marca. Výstava je prístupná počas premietania kina, vždy minimálne od 18.00 do 21.00 hod.


aktualizované: 14.03.2014


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.