KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




V januári Kino Lumière vsadilo na Nymfomanku a ocenené európske filmy

(tlačová správa SFÚ, 10.01.2014)
Kino Lumière odštartovalo nový rok premiérou očakávaného filmu Nymfomanka I dánskeho režiséra Larsa von Triera, ktorý bude možné v kine vidieť počas celého januára. Okrem Nymfomanky I kino ponúkne opäť bohatý program s dôrazom na pozoruhodné a oceňované európske filmy, distribučné novinky a archívne tituly, tematicky zaradené do tradičných cyklov kina. Počas uplynulého roka sa kinu zároveň podarilo zvýšiť celkovú návštevnosť o viac ako 40 percent.

Okrem prvého dielu Nymfomanky, ktorá vstúpila do kín 9. januára, len Kino Lumière ponúkne vo svojom programe tento mesiac aj druhý diel, s oficiálnou premiérou naplánovanou až na 6. februára. Premietať sa bude počas podujatia Večer sNymfomankou dňa 31. januára o 18.30 hod., počas ktorého budú mať diváci jedinečnú príležitosť vidieť počas exkluzívnej projekcie obe časti naraz a za zvýhodnenú cenu. Tento poetický i odvážny príbeh ženy od detstva až do stredného veku vzbudzuje záujem pre svoj otvorený prístup k sexualite a slovenskí diváci ho môžu vidieť len pár dní po svetovej premiére. Okrem von Trierovej osobnej múzy, herečky Charlotte Gainsbourg v ňom hrajú aj ďalšie herecké osobnosti ako Stellan Skarsgard, Shia LaBeouf, Willem Dafoe, Jamie Bell, Udo Kier či Uma Thurman.

Medzi premiérami diváci v programe Kina Lumière nájdu aj štyri ďalšie tituly. Kino uvedie nový film režiséra Steva McQuenna 12 rokov otrokom o černochovi, ktorý bol unesený a kým sa mu nepodarilo získať pomoc, dlhých dvanásť rokov znášal svoje zotročenie. Film vznikol na základe skutočného príbehu Solomona Northupa a jeho režiséra diváci poznajú aj vďaka filmu Hanba v hlavnej úlohe s Michaelom Fassbenderom, ktorý sa držal na prvých priečkach návštevnosti Kina Lumière pred dvomi rokmi v čase svojho uvedenia do kín. Premietať sa bude aj najnovší film ostrieľaného režiséra Martina Scorseseho, komédia Vlk z Wall Street s Leonardom Di Capriom, americká kriminálna dráma Špinavý trik Davida O. Rusella a nový film jedného z výrazných tvorcov francúzskej kinematografie s politicky angažovanými témami o spoločnosti Costu-Gavrasa Kapitál.

Kino Lumière v súvislosti s januárovým vyhlásením nominácií na Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied pripravilo cyklus Európske nominácie na Oscara. Dramaturgovia kina sa rozhodli ukázať prehľad najvýraznejších európskych filmov roku 2013, ktoré sa uchádzajú za jednotlivé európske krajiny o užšiu nomináciu i samotného Oscara. Celkovo sa premietne sedem národných nominácií, medzi nimi aj snímka Miry Fornay Môj pes Killer, ktorú do boja o Oscara za Slovensko vyslala Slovenská filmová a televízna akadémia. Ďalej budú v cykle uvedené filmy Epizóda zo života zberača železa Danisa Tanoviča, Hon Thomasa Vinterberga, Pozícia dieťaťa Călina Petra Netzera, Renoir Gillesa Bourdosa a Veľká nádhera Paola Sorrentina. Exkluzívnu predpremiéru bude mať aj novinka od tvorcu úspešného animovaného filmu Valčík s Bašírom, izraelského režiséra Ariho Folmana Futurologický kongres.

V pravidelnom cykle Music & Film sa bude 29. januára o 20.30 hod. premietať digitálne reštaurovaný záznam koncertu skupiny The Rolling Stones z roku 1978 pod názvom The Rolling Stones – Some Girls: Live in Texas ´78. Turné na podporu albumu Some Girls fanúšikovia tejto legendárnej skupiny považujú za jedno z najlepších a diváci v Kine Lumière ho budú môcť vidieť v plnej kvalite obrazu a zvuku. Archívne pondelky tento mesiac predstavia štyri japonské filmy, ktoré sú kronikami obdobia feudálneho Japonska, jeho spoločenských pohybov, mocenských bojov, kultúry a morálky samurajov. Téma archívneho kina nesie názov Samurajské kroniky a vybrané filmy v cykle rozprávajú príbehy o morálnom úpadku a strate hodnôt v konfrontácii s udatnosťou jednotlivcov, opierajúcich sa o samurajskú etiku vychádzajúcu zo zásad ukotvených v starom kódexe cti s názvom Bušidó. Premietať sa budú snímky Kagemuša (1980) Akiru Kurosawu, Eidžanaika (1981) Šóheia Imamuru, Kronika písaná mečom (1963) Tadašiho Imaiho a Magobei sa vracia (1969) Hidea Gošu. V pravidelnom premietaní výnimočných titulov svetovej kinematografie v dramaturgii redaktorov a autorov filmologického časopisu Kino-Ikon pod názvom Kino-Ikon Plus sa premietne sovietsky film z roku 1988 Sluha v réžii Vadima Abdrašitova.

Z výročí významných filmových osobností si Kino Lumière v januári spomenie na švédsku herečku Ingrid Thulin. Diváci ju poznajú najmä z filmov Ingmara Bergmana, ale hrala aj vo filmoch iných zásadných režisérov kinematografie ako Alain Resnais alebo Luchino Visconti. V januári od jej smrti uplynie desať rokov a Kino Lumière si na ňu spomenie vo filmoch Prejazd Kassandra (r. George P. Cosmatos, 1976), Súmrak bohov (r. Luchino Visconti, 1969) a Vojna sa skončila (r. Alain Resnais, 1966). Nedožitých osemdesiat päť rokov talianskeho režiséra Sergia Leoneho, tvorcu výnimočných spaghetti westernov, si dramaturgovia kina pripomenú jeho filmami Moje meno je Nikto (1973) a Vtedy na Západe (1968).

V januári sa skončí aj druhý semester vzdelávacieho a prehľadového cyklu Filmový kabinet pod názvom Obdobie zrenia. Jeho predposledná prednáška na tému Alfred Hitchcock a napätie sa uskutoční 16. januára a premietať sa bude Hitchcockov film Psycho (1960). Posledná prednáška semestra sa bude konať 30. januára a lektori Filmového kabinetu Michal Michalovič a Juraj Oniščenko na nej budú hovoriť o Robertovi Bressonovi a Alainovi Resnaisovi s dôrazom na Udalosť a virtualitu. Zároveň sa na digitálnej projekcii premietne Resnaisov film Hirošima, moja láska (1959). Tretí semester Filmového kabinetu Cesty dospelosti nadviaže na druhý v období 60. rokov minulého storočia, ktoré sa nesú v znamení nových vĺn, medzigeneračných výmen a revolt. Začne sa 13. februára a potrvá do 26. júna 2014. V januári je v Kine Lumière ešte stále možné vidieť aj výstavu portrétov slovenských filmových tvorcov fotografa Mira Nôtu Strieborné tváre.

Rok 2013 bol pre Kino Lumière úspešný,
celková návštevnosť stúpla o 40 percent

Uplynulý rok bol pre Kino Lumière mimoriadne úspešný. Celková návštevnosť všetkých projekcií sa v roku 2013 vyšplhala na 52 032 divákov, čo je o 44 percent viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Najviac divákov si prišlo pozrieť film Michaela Hanekeho Láska, za ním nasledovali snímky Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa, Môj pes Killer Miry Fornay, Hon Thomasa Vinterberga a Pena dní Michela Gondryho. V prvej desiatke najnavštevovanejších filmov v Kine Lumière za rok 2013 je okrem Kirchhoffovho filmu Kauza Cervanová a snímky Môj pes Killer od Miry Fornay aj tretí slovenský film, a to celovečerný debut Adama Oľhu Nový život. Divácky záujem o európske a domáce filmy je potvrdením správnej dramaturgie Kina Lumière, ktorá ponúka alternatívu k programu v mainstreamových kinách a multiplexoch.


aktualizované: 01.03.2014


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.