KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Dokument prináša zábery z vystúpení, vzácne archívne materiály, doteraz nezverejnené fotografie i domáce videá a rozhovory s rodinou a priateľmi, vrátane Erica Claptona, Terryho Gilliama, Erica Idlea, Georgea Martina, Paula McCartneyho, Yoko Ono, Toma Pettyho, Phila Spectora, Ringa Starra a vdovy Olivie Harrison, ktorá celý projekt iniciovala. Názov George Harrison: Living in the Material World (slovensky Život v materiálnom svete, 2011) nesie podľa hudobníkovho štvrtého samostatného štúdiového albumu z roku 1973, za ktorý už dva dni po vydaní dostal zlatú platňu.

Dvojdielny film mapuje životnú púť Georgea Harrisona. V prvej časti dokumentu sa Scorsese zameriava najmä na Harrisonovo detstvo v povojnovom Liverpoole a jeho roky s The Beatles. Od prvých koncertov v Hamburgu a začiatku beatlemanie, cez ich psychedelické obdobie a záujem o indickú hudbu a meditácie. Druhá časť dokumentu sa sústreďuje na obdobie po rozpade The Beatles. Na Harrisonovu kariéru ako sólového umelca i na jeho pôsobenie v superskupine Travelling Wilburys. Venuje sa aj jeho mimohudobným aktivitám, najmä Harrisonovej práci ako filmového producenta a tiež rodinnému životu s manželkou Oliviou a synom Dhani. Vďaka nej sú v dokumente použité dovtedy nepublikované materiály z rodinného archívu Harrisonovcov.

„Výsledkom je nádherný a cilivý portrét výnimočného hudobníka a veľmi empatického človeka, ktorý bol v Beatles vždy tak trochu v úzadí za Johnom, Paulom a Ringom. Napriek tomu takmer každý ich album obsahoval aspoň jednu Georgeovu pieseň a Revolver dokonca až tri.K tým najznámejším patria While My Guitar Gently Weeps, Here Comes the Sun alebo Something, ktorú v počte coververzií z tvorby Beatles predčí len Yesterday. Myslím si, že i tí fanúšikovia, ktorí osudy kapely The Beatles a jej jednotlivých členov poznajú, sa v dokumente dozvedia niečo nové,“ hovorí Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film.

Režisér Martin Scorsese, ktorý je známy tým, že hudbu do svojich filmov si vyberá z vlastnej bohatej fonotéky, má na konte už viacero dokumentov o hudobníkoch (Bob Dylan, Rolling Stones). Film George Harrison: Living in the Material World nakrúcal s prestávkami päť rokov. O dokumente povedal, že „táto téma ma nikdy neopustila... Čím viac ste v materiálnom svete, tým väčšiu máte tendenciu hľadať pokoj a potrebu odvrátiť svoju pozornosť od fyzických predmetov, ktoré vás obklopujú. Harrisonova hudba je pre mňa veľmi dôležitá, a preto ma zaujímala cesta, ktorú prešiel ako umelec.“ Slávnostná premiéra filmu sa uskutočnila v septembri 2011 na filmovom festivale Telluride a v októbri 2011 mal film premiéru v Georgeovom rodnom Liverpoole. Zo šiestich nominácií na Cenu Emmy film získal dve, a to za najlepší nehraný špeciál a za najlepšiu réžiu nehraného programu pre Martina Scorseseho. Nominovaný bol aj na cenu BAFTA v kategórii najlepší dokument.

Dvojdielny dokument George Harrison: Living in the Material World má 208 minút (95 min. + 113 min.). Jeho uvedenie je šiestou tohtoročnou projekciou pravidelného cyklu Music & Film v Kine Lumière. Vstupenky naň si je možné zakúpiť v pokladni Kina Lumière denne od 17.30 do 20.00 hod. alebo cez sieť Ticketportal (http://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=19705) až do 18. júna 2014 do 15.00 hod. za zvýhodnenú cenu 3,00 Eur. V deň projekcie po 15.00 hod. si je vstupenky možné kúpiť už len v Kine Lumière za 4,00 Eur.

Trailer filmu nájdete na: https://www.youtube.com/watch?v=kzsykzX28Ws
Viac aj na: https://www.facebook.com/events/1504968739722950/

x x x

George Harrison (25. február 1943, Liverpool, V. Británia – 29. november 2001, Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornia, USA) – anglický gitarista, skladateľ, spevák, člen skupiny The Beatles. Jeho trojalbum All Things Must Passbol najlepšie predávaným albumom zo sólovej tvorby bývalých členov skupiny The Beatles. Na jeho nahrávaní sa podieľali také osobnosti ako Eric Clapton, Ringo Starr, Billy Preston, Phil Collins či Ginger Baker. Pochádza z neho i jeho najväčší hit My Sweet Lord. Harrison celkovo nahral dvanásať štúdiových albumov. Bol obdivovateľom indickej kultúry a hinduizmu a vďaka nemu sa indické nástroje objavili už v nahrávkach The Beatles. Harrison bol organizátorom prvého veľkého rockového benefičného koncertu s názvom The Concert for Bangladesh, ktorý sa uskutočnil v roku 1971. Je tiež držiteľom Oscara (spolu s Paulom, Johnom a Ringom) za hudbu k filmu Let It Be (1970). V roku 1978 založil filmovú produkčnú spoločnosť Handmade Films, aby mohol dofinancovať film Život Briana. Prvým filmom z produkcie Handmade Films boli Zlodeji času (Time Bandits, 1981) Terryho Gilliama. Medzi dvoma desiatkami ďaľších titulov je i Mona Lisa Neila Jordana. Za výkon v nej získal Bob Hoskins Cenu za herecký výkon na MFF v Cannes, Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Harrison v roku 2002 posmrtne získal Britskú nezávislú filmovú cenu za celoživotné dielo a v roku 2004 bol posmrtne uvedený ako sólový umelec do rokenrolovej siene slávy. Časopis Rolling Stone zaradil Harrisona na jedenástu priečku v rebríčku 100 najlepších gitaristov všetkých čias.

x x x

Hudobný cyklus Music & Film pravidelne v mesačnej periodicite prináša divákom záznamy koncertov, ale i dokumenty o hudobníkoch, spevákoch či skladateľoch, životopisné filmy i hrané snímky, v ktorých hudba tvorí významnú zložku. Dôraz kladie predovšetkým na premiérové uvedenia filmov, ale priestor dáva aj žánrovej klasike. Kino Lumière ním svoju programovú dramaturgiu obohatilo od júna 2013 po zdigitalizovaní kinosály K1. Dramaturgom cyklu je filmový publicista Miro Ulman, odborný referent Audiovizuálneho informačného centra (AIC) SFÚ. V roku 2014 sa v cykle premietli filmy The Rolling Stones – Some Girls: Live in Texas ´78,Muse – Live at Rome Olympic Stadium,Paul McCartney & Wings: Rockshow, Nirvana: Live at Reading a The Chemical Brothers: Don´t Think.


aktualizované: 15.06.2014


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.