KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Cyklus Vlak zvaný film v Kine Lumière končí poctou vynálezu kinematografu bratov Lumièrovcov

Program bratislavského Kina Lumière sa tento rok nielen vďaka svojmu názvu niesol v duchu tohtoročného 120. výročia prvej verejnej platenej projekcie kinematografu bratov Lumièrovcov. Jeho dramaturgovia pri tejto príležitosti pripravili celoročný cyklus Vlak zvaný film, ktorý vyvrcholí špeciálnym programom v pondelok 28. decembra 2015, presne v deň, ktorý sa považuje za oficiálny „zrod“ kinematografie. Premietne sa aj filmový šot bratov Lumièrovcov Príchod vlaku do stanice La Ciotat.

Prehliadka Vlak zvaný film s podtitulom 120 rokov na filmovej trati vznikla so zámerom poukázať na spojenie dvoch významných vynálezov 19. storočia, akými boli železničná doprava a kinematograf. Odkazuje predovšetkým na výročie historicky prvej platenej verejnej projekcie v parížskom Grand Café, ktorá sa uskutočnila 28. decembra 1895. Kino Lumière pri tejto príležitosti premietne trojicu filmov, ktoré sa nejakým spôsobom vzťahujú k tomuto výročiu.„Ako prvý sa premietne zdigitalizovaný Príchod vlaku do stanice La Ciotat, jeden z filmových šotov Louisa Lumièra. Až najnovšími výskumami sa preukázalo, že tento šot nebol uvedený v Grand Café 28. decembra 1895, ako sa dlho tradovalo, ale vznikol pravdepodobne až v roku 1897. Napriek tomu sme sa rozhodli zaradiť ho do programu, keďže ide zrejme o najznámejší šot s vlakovým motívom, ktorý vznikol v produkcii spoločnosti bratov Lumièrovcov,“ hovorí Michal Michalovič, jeden z kurátorov cyklu Vlak zvaný film.

Program bude pokračovať projekciou vzácneho dokumentu Lumière & spol. (1995), ktorý vznikol pred dvadsiatimi rokmi pri príležitosti 100. výročia oficiálneho vzniku kinematografie. „Na začiatku projektu oslovili režisérov s možnosťou vyskúšať si prácu s pôvodným Lumièrovým aparátom. Téma bola voľná, ale režiséri museli dodržať tri pravidlá: dĺžku 52 sekúnd, maximálne tri zábery a nesmeli použiť synchrónny zvuk. Do projektu sa zapojilo štyridsať významných režisérov z rôznych častí sveta,“ vysvetľuje Michal Michalovič. Sú medzi nimi Peter Greenaway, Abbas Kiarostami, Andrej Končalovskij, Wim Wenders, Michael Haneke a mnohí ďalší. Večer uzavrie film Hugo a jeho veľký objav(2011) režiséra Martina Scorseseho, ktorý je poctou ranej kinematografii. Jeho hlavným hrdinom je zvedavý a vynaliezavý chlapec Hugo, ktorý po otcovej smrti žije na parížskej vlakovej stanici u strýka a hľadá spôsob ako odhaliť tajomstvo, od ktorého má kľúč len on sám. Film sa odohráva na parížskej stanici Gare Montparnasse a funguje ako mikrosvet so svojimi vlastnými postavami a príbehmi, pričom jednou z postáv je aj priekopník kinematografie Georges Méliès. „Aj v tomto filme dôjde na odkaz na Lumièrov vlakový šot...,“ dopĺňa Michal Michalovič.
Celoročná prehliadka Vlak zvaný film priniesla do Kina Lumière v priebehu roka filmy rôznych žánrov, období a z rôznych krajín, v ktorých vlak hral hlavnú úlohu alebo mal významotvornú funkciu z hľadiska deja či filmového rozprávania. Cyklus celkovo ponúkol 61 dlhometrážnych a 3 pásma krátkometrážnych filmov. Väčšinu projekcií lektorsky uvádzali kurátori cyklu Martin Kaňuch, Michal Michalovič, Rastislav Steranka a Richard Šteinhübel alebo pozvaní hostia. Uskutočnili sa aj štyri prednášky s filmovými ukážkami na rôzne témy, ktoré viedli českí a slovenskí odborníci z oblasti filmovej histórie a teórie, a to Tomáš Petráň, David Čeněk, Petra Dominková a Peter Michalovič. Slovenský filmový ústav vydal k prehliadke 160-stranový katalóg s autorskými anotáciami premietaných filmov od slovenských, českých a anglických autorov a v nadväznosti na prehliadku sa na jeseň v Krpáčove konala aj 16. česko-slovenská filmologická konferencia.

Prehliadku Vlak zvaný film zorganizoval Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov (ASFK). Jej partnermi boli Múzeum dopravy a Francúzsky inštitút na Slovensku. Viac informácií nájdete na http://www.aic.sk/kinolumiere a https://www.facebook.com/VlakZvanyFilm/?fref=ts.

Program špeciálneho večera: Vlak do stanice Lumière:
28. december 2015

18:00 – Príchod vlaku do stanice La Ciotat, r. Louis Lumière, 1897
18:01 – Lumière & spol., r. rôzni, 1995
20:00 – Hugo a jeho veľký objav, r. Martin Scorsese, 2011

 

Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.


aktualizované: 22.12.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.