KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Plechový bubienok

Die Blechtrommel ▪ hraný ▪ 1979 ▪ Nemecko/Francúzsko/Poľ./Juhos. ▪ 136´ ▪ OV (nem.) + ST (cz) ▪ MP 15


Réžia: Volker Schlöndorff
Scenár: Jean-Claude Carrière, Volker Schlöndorff, Franz Seitz
Kamera: Igor Luther
Hrajú: Mario Adorf, Angela Winkler, David Bennent, Katharina Thalbach, Daniel Olbrychski a ď.
Distribútor/práva: filmotéka
Premiéra SR:
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

03.03.2016 18:00


Dej sa odohráva v rokoch 1899 – 1945 a sleduje osudy postáv na pozadí premien mesta Gdanska. Sleduje tiež Oskarov príbeh. Oskar má podľa Schlöndorffa dve typické vlastnosti svojej doby: odmietanie a protest. Bráni sa účasti vo svete dospelých tak dôsledne, že odmietne vyrásť. Protestuje tak nahlas, že jeho hlas rozbíja sklo... Jedným z mnohých problémov realizácie bolo obsadenie hlavnej úlohy. Po dohode s autorom bolo rozhodnuté, že Oskar musí byť chlapec, nie lilipután. Šťastná voľba padla na Davida Benneta. Snímka získala Zlatou palmu na MFF v Cannes ex aequo a Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

Nový nemecký film: História, politika a rôzne podoby pravdy

Aj v Nemecku sa v 60. rokoch minulého storočia ozvali režiséri, ktorí pociťovali potrebu obrodiť tamojšiu kinematografiu. Podľa svedectva Wernera Herzoga však nemohli nadväzovať na odkaz generácie ich otcov (kvôli skúsenosti s nacistickým režimom), ale až starých otcov (nemecký expresionizmus). V roku 1962 vystúpila skupina mladých filmárov s tzv. Oberhausenským manifestom, v ktorom sa prejavila ich pomerne radikálna dikcia: manifest hlásal, že „Papas Kino ist tot! – teda „fotrovské kino je mŕtve!“. Hoci väčšina signatárov manifestu medzičasom upadla do zabudnutia, aj tento manifest signalizoval veľké zmeny v nemeckej kinematografii. V druhej polovici dekády a začiatkom 70. rokov potom v dlhometrážnom filme debutuje mimoriadne silná generácia tvorcov narodených v rokoch 1939 – 1945. Jej hlavnými predstaviteľmi sú Volker Schlöndorff (*1939), Werner Herzog (*1942), Rainer Werner Fassbinder (*1945) a Wim Wenders (*1945). Medzinárodné uznanie fenoménu nového nemeckého filmu je korunované udelením Zlatej palmy a Oscara pre najlepší cudzojazyčný film Schlöndorffovmu Plechovému bubienku z roku 1979.


aktualizované: 11.02.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.