KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Láska z Khon Kaen

Rak Ti Khon Kaen ▪ dráma ▪ 2015 ▪ Thajsko/VB/Fran./Nem./Malajzia ▪ 122´ ▪ OV (thaj.) + ST (cz) ▪ MP 15


Réžia: Apichatpong Weerasethakul
Scenár: Apichatpong Weerasethakul
Kamera: Diego Garcia
Hrajú: Pongpas Widner, Banlop Lomnoi, Jarinpattra Rueangram, Petcharat Chaiburi, Tawatchai Buawat, Sujittraporn Wongsrikeaw, Bhattaratorn Senkraigul, Sakda Kaewbuadee a ďalší.
Distribútor/práva: ASFK
Premiéra SR: 21.04.2016
Cyklus: filmy

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Vojaci trpiaci tajomnou spavou chorobou sú premiestnení do provizórnej nemocnice v bývalej škole. Na tomto mieste plnom spomienok zažije mnoho prekvapení Jenjira - žena v domácnosti a dobrovoľníčka, ktorá sa stará o Itta, sympatického vojaka, ku ktorému nechodia na návštevu žiadni príbuzní. Objaví jeho tajomný zápisník plný zvláštnych poznámok a náčrtov. Možno existuje nejaké spojenie medzi záhadným syndrómom, ktorým muži trpí, a mýtickým starodávnym miestom, na ktorom nemocnica stojí. Mágia, uzdravovanie, milostná romanca a sny sú súčasťou Jenjirinej nenásilnej cesty za hlbším poznaním seba samej aj sveta, ktorý ju obklopuje.

Apichatpong Weerasethakul

Je považovaný za jedného z najoriginálnejších tvorcov súčasnej kinematografie. Za jeho šesť predchádzajúcich celovečerných filmov, krátkych filmov a inštalácií sa mu dostalo veľkého medzinárodného uznania a mnohých ocenení, vrátane Zlatej palmy z Cannes v roku 2010 za snímku Strýko Búnmí. Jeho film Tropická choroba vyhral Cenu poroty v Cannes v roku 2004 a film Tebou omámený získal cenu Un Certain Regard v Cannes v roku 2002. Film Svetlo storočia (2006) bol v roku 2010 v niekoľkých anketách označený za jeden z najlepších filmov uplynulej dekády. Jeho celovečerný debut Tajomný predmet na poludnie (2000) bol nedávno reštaurovaný vďaka World Cinema Foundation Martina Scorseseho. Apichatpong sa narodil v Bangkoku, ale vyrástol v Khon Kaen na severovýchode Thajska. Filmy a videá začal nakrúcať v roku 1994 a svoj celovečerný debut dokončil v roku 2000. Od roku 1998 tiež pripravuje výstavy a inštalácie v rôznych krajinách sveta a je uznávaným medzinárodným vizuálnym umelcom. Za svoje umelecké dielo získal napríklad cenu Sharjah Biennial (2013) a prestížnu umeleckú cenu juhokórejskej nadácie Yanghyun (2014). Jeho filmy, ktoré sú často lyrické a fascinujúcim spôsobom tajomné, majú nelineárne rozprávanie do ktorého vstupuje pamäť, a ktoré nenápadným spôsobom evokujú osobní politické a spoločenské otázky. Apichatpong pracuje nezávisle na komerčnom thajskom filmovom priemysle a vo svojej spoločnosti Kick the Machine Films, ktorú založil v roku 1999, a v ktorej produkoval všetky svoje filmy, sa venuje propagácii experimentálneho a nezávislého filmu.


aktualizované: 16.04.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.