KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Vianočný filmový bazár v Kine Lumière prinesie na plátno animované filmy aj Perinbabu

Bratislavské Kino Lumière sa v decembri stane miestom kvalitných slovenských filmov, kníh, plagátov a vianočnej atmosféry pre deti a dospelých. V sobotu 12. decembra sa v jeho priestoroch začne prvý Vianočný filmový bazár, počas ktorého sa premietne aj špeciálny filmový program pre deti a dospelých. Vianočný filmový bazár v duchu nostalgie starých čias potrvá do nedele 20. decembra.

Vianočný filmový bazár v Kine Lumière ponúkne predovšetkým veľký výber slovenských filmov na DVD nosičoch, ale aj kvalitnú filmovú literatúru z predajne Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Klapka.sk za zvýhodnené ceny. Budú medzi nimi divácke hity Pacho, hybský zbojník (1975) Martina Ťapáka, dvojdielny Jánošík (1962 – 1963) aj Majster kat (1966) Paľa Bielika, komédie Jána Lacka Štvorylka (1955) a Šťastie príde v nedeľu (1958), tiež Pásla kone na betóne (1982) Štefana Uhra, Tisícročná včela (1983) Juraja Jakubiska, Sladké starosti (1984) Juraja Herza, ale aj prelomové diela ako Panna zázračnica (1966) Štefana Uhra, Pieseň o sivom holubovi (1961) Stanislava Barabáša, Slávnosť v botanickej záhrade (1969) Ela Havettu i DVD s jedným z najúspešnejších archívnych dokumentárnych filmov Obrazy starého sveta (1972) Dušana Hanáka. Rovnako budú v predaji aj DVD s filmami zo Zlatej kolekcie slovenských rozprávok, tiež rozprávky Juraja Jakubiska Pehavý Max a strašidlá (1987) či Perinbaba (1985). Za „bazárové“ ceny budú k dispozícii DVD nosiče s filmami zo všetkých dekád slovenskej kinematografie od 40. do 80. rokov minulého storočia i mnohé ďalšie filmy. Okrem produktov z edičného oddelenia SFÚ budú v predaji aj publikácie a DVD so slovenskými filmami od iných vydavateľov a nezávislých producentov. V predaji bude tiež čerstvo vydaný nástenný kalendár SFÚ na rok 2016, venovaný majstrovi herectva Ladislavovi Chudíkovi, ktorý SFÚ vydal na jeho počesť.
Počas otváracieho dňa Vianočného filmového bazára sa v dopoludňajších hodinách uskutoční Filmový kabinet deťom na tému Ako vzniká animovaný film, kto ho vytvára a aké sú animátorské postupy a techniky. Deti budú mať príležitosť pod vedením lektoriek spoznať rôzne animačné techniky a slovenské animované filmy. Hravou formou sa dozvedia, ako dokážu postavičky ožiť na plátne, kto im „vdýchne dušu“, z akých materiálov sa vyrábajú a ako fungujú mechanizmy ich pohybu. Premietnu sa filmy Keď nie, tak nie (1997) a Dvojhlasná invencia A-mol (1998) od Vladimíra Krála, Bábätko v banke (1988) od Vladimíra Malíka, Kto je tam? (2010) animátorky Vandy Raýmanovej, ďalej Pik a Nik (2005) od Martina Snopeka, Chyťte ho! (2008) od Borisa Šimu a najstarší z kolekcie Ki-ki-ri-kí (1985) od Františka Jurišiča. Vstup na Filmový kabinet deťom bude voľný a zúčastniť sa ho budú môcť aj rodičia. Po jeho skončení budú v kinosále pokračovať projekcie krátkych slovenských filmov pre deti.
Pre malých i väčších divákov sa popoludní premietne jedna z najobľúbenejších vianočných rozprávok Perinbaba (1985) Juraja Jakubiska o starenke, ktorá sa starala o sneh a o Jakubovi, ktorý sa nebál smrti. Jakubiskova filmová adaptácia rozprávky bratov Grimmovcov Pani Zima v hlavnej úlohe so Giuliettou Masinou hovorí o odvekej túžbe človeka po šťastí, porozumení a láske, o snahe prekonať ťažkosti a zvíťaziť nad smrťou a pre jej magickú a poetickú atmosféru sa k nej opakovane vracajú viaceré generácie.

Vianočný filmový bazár sa začne v sobotu 12. decembra a potrvá do nedele 20. decembra. Vstup na Filmový kabinet deťom a projekcie detských filmov v čase od 11.00 do 14.00 hod. je voľný, vstupné na projekciu filmu Perinbaba je 1 euro pre deti do 15 rokov a 3 eurá pre dospelých (1 euro zľava pre ZŤP, seniorov a držiteľov preukazov FK). Okrem celodenného programu a predaja počas otváracieho dňa 12. decembra bude Vianočný filmový bazár v termíne od 13. do 20. decembra otvorený v čase od 17.30 do 20.00 hod. Podujatie organizuje Klapka.sk a Kino Lumière, vzdelávací projekt Filmový kabinet deťom sa koná v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov.


aktualizované: 02.01.2016


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.