KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




V marci sa v Kine Lumière v cykle Music & Film premietne záznam koncertu britskej skupiny Oasis

Bratislavské Kino Lumière uvedie v marci v divácky obľúbenom cykle Music & Film britskú rockovú kapelu Oasis. Pod názvom Oasis – Live from Manchester diváci uvidia záznam koncertu z ich turné k šiestemu štúdiovému albumu Don´t Believe the Truth. Projekcia sa uskutoční v stredu 18. marca 2015 o 20.30 hod. pri príležitosti vydania albumuChasing Yesterday Noela Gallaghera.

Bratislavské Kino Lumière uvedie v marci v divácky obľúbenom cykle Music & Film britskú rockovú kapelu Oasis. Pod názvom Oasis – Live from Manchester diváci uvidia záznam koncertu z ich turné k šiestemu štúdiovému albumu Don´t Believe the Truth. Projekcia sa uskutoční v stredu 18. marca 2015 o 20.30 hod. pri príležitosti vydania albumuChasing Yesterday Noela Gallaghera.

„Po februárovom artrocku zo začiatku 70. rokov v podaní skupiny Yes sa v marci posunieme o pár desiatok rokov dopredu,“ hovorí dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman a pokračuje: „do čias, keď v hitparádach kraľoval Britpop a medzi sebou súperili najmä kapely Blur a Oasis.“ Toto obdobie pripomenie divákom projekcia filmu Oasis – Live from Manchester. Ide o záznam koncertu kapely Oasis z 2. júla 2005 na štadióne v Manchestri z turné k ich šiestemu štúdiovému albumu Don’t Believe the Truth, ktorý bol návratom kapely na vrchol hitparády. Zároveň išlo o prvý album, na ktorom bubeníka Alana Whitea vystriedal Ringov syn Zak Starkey.

Turné Don't Believe the Truth World Tour začalo 10. mája 2005 v Londýne a skončilo sa 28. marca 2006 v americkom Houstone. Počas neho Oasis vystupovali v 26 krajinách. Nielen v Európe, ale aj v Ázii, Južnej Amerike, v USA, Kanade, Japonsku či v Austrálii. 113 koncertov videlo viac než 3 milióny divákov. Súčasťou turné boli aj koncerty v ich domovskom Manchestri. „Existuje asi tucet oficiálnych záznamov vystúpení kapely Oasis, ale ja som vybral práve ten z Manchestru z leta 2005,“ vysvetľuje Miro Ulman. „Keď uvidíte, ako 60 tisíc divákov spieva s kapelou pieseň Don't Look Back in Anger, tak vám naskočí husia koža. Išlo navyše o rekordnú návštevu na City of Manchester Stadium, ktorý je stánkom slávneho futbalového klubu Manchester City.“ Na zázname odznie 16 skladieb od úvodnej Fuckin’ in the Bushes cez Rock ‘n’ Roll Star, Lyla, Wonderwall či Don’t Look Back in Anger až po záverečnú cover verziu hitu kapely The Who My Generation.

Záznam koncertu Oasis – Live from Manchester režíroval Dick Carruthers, tiež režisér záznamu comebacku kapely Led Zeppelin Celebration Day, ktorým sme pred dvoma rokmi začínali cyklus Music & Film v Kine Lumière,“ upresňuje Miro Ulman. Ako režisér videoklipov a filmov spolupracoval s hudobníkmi ako Oasis, Alicia Keys, The Rolling Stones, Led Zeppelin, Van Morrison, Aerosmith, Blur, Usher, Moloko, Kaiser Chiefs alebo Portishead. Jeho film Oasis – Live from Manchester Kino Lumière uvádza pri príležitosti vydania albumu Chasing Yesterday Noela Gallaghera, ktorý vyšiel 2. marca 2015, dostal sa rovno na prvú priečku UK Album Chart a stal sa najrýchlejšie predávaným albumom roku 2015.

Oasis jebritská rocková kapela. Vznikla v roku 1991 v Manchestri z formácie The Rain. Začínala hrať v zložení Liam Gallagher (spev a tamburína), Paul „Bonehead“ Arthurs (gitara), Paul „Guigsy“ McGuigan (basgitara) a Tony McCarroll (bice, perkusie). Neskôr sa ku kapele pridal Liamov starší brat Noel Gallagher (sólová gitara, spev). Skupina vydala spolu sedem štúdiových albumov, ich debutový album Definitely Maybe z roku 1994 sa hneď po vydaní dostal na prvú priečku UK Album Chart a dodnes sa umiestňuje na popredných miestach v anketách o najlepší album všetkých čias. Po vydaní siedmeho albumu Dig Out Your Soul v roku 2008 sa kapela vydala na posledné turné a v auguste 2009 sa rozpadla. Za osemnásť rokov pôsobenia sa 8 singlov a 8 albumov skupiny Oasis dostalo na prvé miesto v britských rebríčkoch. Kapela získala pätnásť NME Awards, deväť Q Awards, štyri MTV Europe Music Awards a šesť Brit Awards, vrátane ceny za výnimočný prínos z roku 2007 a za najlepší album za posledných tridsať rokov z roku 2010. Na celom svete sa predalo vyše 70 miliónov kópií ich albumov.

Vstupenky nazáznam koncertu Oasis – Live from Manchester za zvýhodnenú cenu 5,00 Eur môžete získať v predpredaji v Kine Lumière (denne medzi 17.30 a 20.30 hod.) a v sieti Ticketportal, kde končí predpredaj 18. marca 2015 o 15.00 hod. Po tomto termíne bude možné zakúpiť si vstupenky už len v Kine Lumière za 6,00 Eur.

Viac informácií nájdete na facebooku.

x x x

Hudobný cyklus Music & Film pravidelne v mesačnej periodicite od júna 2013 prináša divákom záznamy koncertov, dokumenty o hudobníkoch, spevákoch či skladateľoch, životopisné filmy i hrané snímky, v ktorých hudba tvorí významnú zložku. Dôraz kladie predovšetkým na premiérové uvedenia filmov, ale priestor dáva aj žánrovej klasike. Dramaturgom cyklu je filmový publicista Miro Ulman, odborný referent Audiovizuálneho informačného centra (AIC) SFÚ. V januári sa premietal film Yessongs, išlo o prvú projekciu z cyklu Music & Film v Kine Lumière v roku 2015 po prestávke spôsobenej rekonštrukciou kina (november 2014 – január 2015).


aktualizované: 16.03.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.