KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




V nedeľu 1. júna na Medzinárodný deň detí premietne Kino Lumière kanadsko-francúzsky animovaný film Kráľ Babar z roku 1989. Režisér Alan Bunce v ňom divákov privádza do Slonieho mesta, v ktorom sa práve konajú Slávnosti víťazstva. V rozprávke sloní Kráľ Babar rozpráva svojim deťom dobrodružný a napínavý príbeh, v ktorom ako šikovný a dôvtipný mladý vládca bojuje o záchranu svojej ríše pred silnými, ale hlúpymi nosorožcami. Okrem tejto špeciálnej projekcie sú na jún pripravené aj ďalšie detské predstavenia a tiež filmy, ktorých hlavným motívom sú detstvo a mladosť. „Našim najmenším divákom premietneme v tradičnom cykle Detská filmotéka japonský animovaný film Z Andersenových rozprávok a blok krátkych filmov slovenského režiséra Vlastimila Herolda. Detstvo a dospievanie budú leitmotívom celej júnovej filmotéky. Filmy ako Kes, Zrkadlo, Starý dom uprostred Madridu, Nahé detstvo, Kľúč či Paranoid Park nahliadajú na obdobie detstva a dospievania cez rôznu optiku,“ hovoria kurátori Filmotéky Michal Michalovič, Rastislav Steranka a Richard Šteinhübel. Ide opäť o diela významných tvorcov, ktorých kvalitu preveril čas, a mnohé z nich boli ocenené na medzinárodných festivaloch.

Z tradičných filmových blokov sa diváci môžu tešiť na dva filmy z cyklu Double Bill. Premietnu sa snímky Nôž vo vode (1962) Andrzeja Wajdu a Mexická jazda (2001) Alfonsa Cuaróna, ktoré majú podobnú premisu. Odohrávajú sa v dopravnom prostriedku, kde sa zhodou okolností stretne trojica postáv. Cyklus Histórie filmu ponúkne dva filmy o revolúciách, ktorých výber poukazuje na rôznosť spracovania témy z hľadiska časového odstupu ich vzniku. Jedným z nich je snímka Búrka nad Áziou (1928) Vsevoloda Pudovkina, druhým film Sergeja Bondarčuka Mexiko v plameňoch – Červené zvony (1982). V júni bude v Kine Lumière aj dôvod na smiech. V cykle Zabávajte sa, prosím! Filmotéka uvedie dvoch velikánov komédie. Pán Hulot ide na výstavu (1971) je posledným filmom legendárneho Jacquesa Tatiho s postavou pána Hulota v centre diania a film Veľké preteky (1965) v réžii Blaka Edwardsa je zasa veľkolepá dobrodružná komédia, ktorá je poctou hviezdam nemej éry grotesky, a to Charliemu Chaplinovi, Busterovi Keatonovi, Stanovi Laurelovi a Oliverovi Hardymu.
K obľúbeným cyklom Filmotéky v Kine Lumière patrí Herec v hlavnej úlohe. V júni predstaví Gena Hackmana, ktorý „ako keby mierne vytŕčal medzi hollywoodskymi hercami. Nikdy nebol hodnotený ako najlepší herec svojej generácie, avšak jeho špecifický prejav a výber rolí z neho robia jeden z mála originálov medzi hercami Hollywoodu“, uvádzajú kurátori Filmotéky. Do programu kina sú zaradené klasické dielo z kánonu katastrofických filmov Dobrodružstvo Poseidona (1972) o prevrátenom zaoceánskom parníku a boji jeho pasažierov o prežitie, ďalej Princíp domina (1977) o veteránovi vietnamskej vojny, odsúdenom za vraždu, a road movie s vynikajúcimi hereckými výkonmi Gena Hackmana a Al Pacina Strašiak (1973), ocenená Zlatou Palmou na MFF Cannes. Z osobností slovenského filmu si Filmotéka v júni pripomenie výročia režisérov Jána Kadára (Túžba zvaná Anada) a Miroslava Horňáka (Údolie večných karaván), herečky Oľgy Šalagovej (Tango pre medveďa) hudobníka a tiež herca Jaroslava Filipa (Iba deň). Cyklus Kraťasy z archívu v dramaturgii filmovej historičky Evy Filovej ponúkne monotematický večer pod názvom Neposlušné deti, venovaný odvrátenej strane detstva, problematickým deťom a mladistvým delikventom ako dôsledku zlyhania rodinnej výchovy. V pásme sa premietnu filmy z rokov 1957 – 1973 od režisérov Štefana Uhra, Ladislava Kudelku, Petra Solana, Viery Polakovičovej a Jozefa Zachara.

X X X

Filmotéka – Študijná sála Slovenského filmového ústavu (SFÚ) je najmenšia kinosála Kina Lumière, ktorú SFÚ sprístupnil verejnosti v apríli 2014. Kinosála má 49 miest a nachádza sa v suterénnych priestoroch kina. Jej dramaturgia sa riadi pravidlami stanovenými Medzinárodnou federáciou filmových archívov (FIAF), ktorej je SFÚ členom od roku 2001. Filmotéka je výlučne archívneho charakteru a premietajú sa v nej filmy zo slovenských a zahraničných zbierkových fondov SFÚ. Projekcie sa realizujú výlučne z 35 mm kópií. Premieta sa denne jeden film, na piatok, sobotu a nedeľu sú pripravené dve projekcie. Cena vstupeniek na projekcie Filmotéky je jednotná 3,00 € a 2,00 € pre držiteľov preukazov FK 2014, seniorov, ZŤP a ZŤPs. Cyklus Double Bill pri návšteve oboch filmov má zvýhodnené vstupné 4,00 €/3,00 € a v cykle Detská filmotéka majú deti do 12 rokov vstup za 1,00 €. Projekcie sa začínajú o 18.45 hod., cyklus Detská filmotéka o 15.30 hod.


aktualizované: 01.06.2014


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.