KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Kino Lumière uvedie v predpremiére dokument o charizmatickom hudobníkovi Nickovi Caveovi

(tlačová správa SFÚ)
Po tohtoročných skvelých koncertoch Rolling Stones v Texase, Muse v Ríme či Nirvany v Readingu zaradili dramaturgovia Kina Lumière do programu v cykle Music & Film na letné mesiace dokumenty. V júli sa premietne film Nick Cave: 20 000 dní na Zemi. Jeho projekcia sa uskutoční v stredu 23. júla o 20.30 hod. a uvedie ju dramaturg cyklu Miro Ulman.

Dokument Nick Cave: 20 000 dní na Zemi zobrazuje charizmatického austrálskeho speváka, textára, básnika a herca Nicka Cavea a jeho 20-tisíci deň na Zemi. Od ranného zvonenia budíka až po večernú prechádzku na pláži po koncerte. „Neprináša vážny ani oslavný portrét uznávaného hudobníka, jeho tvorcov oveľa viac zaujímali univerzálne témy, vrátane smrti, našich vymedzených dní na Zemi a toho, ako ich žijeme,“ hovorí dramaturg cyklu Miro Ulman a pokračuje: „Humor, s akým režisérska dvojica Iain Forsyth a Jane Pollardová k téme pristupujú, vopred úplne vylučuje akúkoľvek pompéznosť. Na ich veľkú radosť na túto hru okamžite pristúpil i strihač Jonathan Amos, ktorý dokázal vyzdvihnúť komediálne momenty snímky.“
Vďaka režisérskej vízii je film viac než obyčajným hudobným dokumentom. Jane Pollardová o pozadí jeho vzniku povedala, že „v procese umeleckej tvorby najprv definujeme pocit, ktorý chceme v divákovi navodiť. Vo filme Nick Cave: 20 000 dní na Zemi sme chceli ostatným sprostredkovať, aké to je, keď poznáte Nicka Cavea osobne. Je inšpiratívny a ohromujúci.“ Iain Forsyth k tomu dodáva, že „chceli sme ho predstaviť ako rozprávača, mysliteľa, ktorý vytvára mýty, ako umelca, ktorý neustále niečo tká na svojom tkáčskom stave predstavivosti.“ Vo filme vytvorili intenzívny hyperreálny svet, v ktorom sa Caveov 20-tisíci deň odvíja od dvoch kľúčových scén. Hovorí v nich o sebe a svojich myšlienkach. V prvej z nich sa stretáva so slávnym psychoanalytikom Darianom Leaderom a v druhej navštívi Archív Nicka Cavea presťahovaný z Melbourne do Brightonu.
Vo filme vystupujú aj tri osobnosti, ktoré v Caveovom živote hrajú významnú úlohu. Britský herec Ray Winston z filmu Proposition, ktorý nakrútilJohn Hillcoat podľa scenára Nicka Cavea, nemecký hudobník Blixa Bargeld z pôvodnej zostavy kapely Nick Cave & the Bad Seeds a austrálska speváčka a herečka Kylie Minogue, s ktorou Cave v roku 1996 naspieval svoj najúspešnejší singel Where The Wild Roses Grow. Každý z týchto priateľov v Nickovi vzbudzuje iné pocity a myšlienkové pochody. Dokument obsahuje aj archívne zábery zo skúšobní a nahrávacích štúdií, zábery z príprav jeho posledného albumu Push the Sky Away a osobný Caveov komentár vysvetľujúci jeho pohľad na svet a životnú filozofiu. Na otázku, či film splnil jeho očakávania, Cave odpovedal: „Áno. Hoci je to fikcia, ten film je z určitého hľadiska veľmi skutočný. A v tom je jeho sila. Fikcia nás priviedla k čomusi reálnemu. Spochybňuje dôležitosť skutočného sveta v porovnaní so svetom vymysleným. Alebo sa snaží zachytiť priestor, kde sa tieto svety stretávajú. Vďaka týmto konštrukciám vzniklo čosi veľmi surové a objavné.“

Film Nick Cave: 20 000 dní na Zemi na zázname dvadsiatich štyroch hodín v živote rockovej hviezdy prináša dôverné zachytenie procesu umeleckej tvorby na pozadí kombinácie reality a fikcie. Režisérske duo Iain Forsyth a Jane Pollardová ho nakrútilo ako celovečerný režijný debut po siedmich rokoch intenzívnej spolupráce s Nickom Caveom. Film získal ceny za réžiu a strih na festivale Sundance 2014, kde bol uvedený vo svetovej premiére takmer na deň presne po roku od začiatku hlavného nakrúcania.

Vstupenky na film si je možné zakúpiť až do 23. júla 2014 do 15.00 hod. za zvýhodnenú cenu 5,00 Eur v pokladni Kina Lumière denne od 17.30 do 20.00 hod. alebo cez sieť Ticketportal (http://www.ticketportal.sk/performance.aspx?idp=141851). V deň projekcie po 15.00 hod. si je vstupenky možné kúpiť už len v Kine Lumière za 6,00 Eur. Projekcia filmu sa koná v spolupráci s Asociáciou slovenských filmovych klubov (ASFK), ktorá ho zakúpila do slovenskej distribúcie a uvedie ho počas Projektu 100 – 2014 spolu s krátkym slovenským animovaným filmom Fongopolis režisérky Joanny Kozuch od 18. septembra.
Trailer filmu nájdete na: https://www.youtube.com/watch?v=Ap0_y5EGttk
Viac aj na: https://www.facebook.com/events/291627107681889/?fref=ts

x x x

Hudobný cyklus Music & Film pravidelne v mesačnej periodicite prináša divákom záznamy koncertov, dokumenty o hudobníkoch, spevákoch či skladateľoch, životopisné filmy i hrané snímky, v ktorých hudba tvorí významnú zložku. Dôraz kladie predovšetkým na premiérové uvedenia filmov, ale priestor dáva aj žánrovej klasike. Kino Lumière ním svoju programovú dramaturgiu obohatilo od júna 2013 po zdigitalizovaní kinosály K1. Dramaturgom cyklu je filmový publicista Miro Ulman, odborný referent Audiovizuálneho informačného centra (AIC) SFÚ. V roku 2014 sa v cykle premietli filmy The Rolling Stones – Some Girls: Live in Texas ´78,Muse – Live at Rome Olympic Stadium,Paul McCartney & Wings: Rockshow, Nirvana: Live at Reading, The Chemical Brothers: Don´t Think a George Harrison: Living in the Material World.


aktualizované: 22.07.2014


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.