KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




1989

1989 ▪ Anders Østergaard, Erzsébet Rácz ▪ 2014 ▪ Dánsko/Nemecko/Maďarsko/Nórsko ▪ 85´ ▪ OV + AT ▪ MP 12 ▪ CPH:DOX, Jeden svet, SFÚ



portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Mladý technokrat, Miklós Németh, sa stane novým premiérom Maďarska, aby zachránil hrozivú ekonomickú situáciu krajiny. Rozhodne sa zo štátneho rozpočtu odstrániť drahý systém hraničnej kontroly. Mladý pár z Východného Nemecka sa na základe nejasne šírených informácií o tom, že Maďarsko otvorí hranice s Rakúskom rozhodne skúsiť šťastie. Némethove rozhodnutie sa však stretne s tvrdým odporom komunistov. Mladý pár sa ocitne v spleti politických hier, a mladého muža na hraniciach zastrelia. Táto tragická udalosť paradoxne urýchli Némethove rozhodnutie otvoriť hranicee, a krátko na to padá Berlínsky múr. Režisér rekonštruuje udalosti roku 1989 a pozýva divákov do zákutí tajných zasadačiek, prostredníctvom svedectiev, archívnych materiálov, rekonštrukcie udalostí a rozhovorov.

Film uvádzame v rámci exkluzívneho projektu Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov CPH:DOX (Dánsko). Projekcie sa budú konať približne v dvadsiatich európskych mestách, v rovnakom čase. Premietanie bude sprevádzať úvod a po filme interaktívna diskusia s tvorcami a viacerými politickými osobnosťami (priamy prenos z DR Concert Hall v Kodani a z Berlína). Diváci z ďalších európskych miest sa môžu zapojiť do diskusie prostredníctvom sms, či sociálnej siete twitter. Projekt je venovaný 25.výročiu pádu berlínskeho múru. Partnerom projekcie je MFF Jeden svet.

 

 


.

 


aktualizované: 27.10.2014


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.