KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Zbohom jazyku

Adieu au Langage ▪ dráma ▪ 2013 ▪ Francúzsko ▪ 70´ ▪ OV ▪ MP 15


Réžia: Jean-Luc Godard
Scenár: Jean-Luc Godard
Kamera: Fabrice Aragno
Hrajú: Héloise Godet, Jessica Erickson, Zoé Bruneau
Distribútor/práva: Film Europe
Premiéra SR: 12.03.2015
Cyklus: 2015

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Jean-Luc Godard sa vo svojom najnovšom filme s lingvistickým názvom Zbohom jazyku vyjadril: „Je to o mužovi a jeho žene, ktorí si navzájom nerozumejú, pretože nehovoria rovnakým jazykom.“

Pilier francúzskej novej vlny Jean-Luc Godard bol pravdepodobne najvplyvnejším filmárom povojnového obdobia. Jeho priekopnícke roky sa začali v roku 1959 jeho celovečerným hraným debutom Na konci s dychom (Bout de Souffle). Godard vtedy spôsobil doslova revolúciu v dovtedajších filmových postupoch, uvoľnil filmové médium z pút a „prepísaním“ dlho uznávaného filmového jazyka zaviedol nové pravidlá filmového rozprávania, práce so zvukom a s kamerou. Aj vo svojich neskorších filmoch intenzívne a šokujúco narúšal kontinuitu filmového deja a nabúraval dovtedy zaužívaný systém filmovej výroby, distribúcie a exhibície, ktorý podliehal konvenciám hollywoodskej továrne na sny. Vytvoril úplne nový vzorec filmovej tvorby.

MFF Cannes 2014 - Cena poroty, Palm Dog - Cena poroty, nominácia na Zlatú palmu
Národná asociácia filmových kritikov - Najlepší film roka 2014

 


aktualizované: 12.04.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.