KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Vlak života

Train de Vie ▪ Vojnová komediálna dráma ▪ 1998 ▪ Francúzsko/Belgicko/Holandsko/Izrael/Rumunsko ▪ 99´ ▪ OV (franc.,nem.) + ST (sk) ▪ MP 15


Réžia: Radu Mihaileanu
Scenár: Radu Mihaileanu
Kamera: Jorgos Arvanitis, Laurent Dailland
Hrajú: Lionel Abelanski, Rufus, Clément Harari, Michel Muller, Agathe de La Fontainová
Distribútor/práva: filmotéka
Premiéra SR:
Cyklus: Vlak zvaný film

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

14.10.2015 20:15


Píše sa rok 1941. Lesom uteká zadychčaný dedinský blázon Šlomo z miestneho štetla. Oznámi rabínovi a staršinom, že videl Nemcov. Starí muži rozmýšľajú, čo spravia, no nič im nenapadá. Až Šlomo navrhne, nech sami zorganizujú transport, no neodvezú sa do koncentračného tábora, ale cez Rusko do vysnívanej Palestíny. Bláznova idea sa ujme. Židia vkladajú majetok do uskutočnenia spoločného plánu. Ženy pripravujú potraviny, krajčír precízne šije vybraným Židom nemecké uniformy, aby bolo zdanie dokonalé. (Pri skúškach ich núti hajlovať, aby stehy pod pazuchou zniesli aj taký nápor.) Kúpia staré vagóny a dajú ich do poriadku. Potom aj lokomotívu. A tak sa môže začať vlakové road-movie. Keď ten vlak ide krajinou a v červených vagónoch sa tlačia Židia a v tom jedinom inofarebnom sa pohybujú muži v nacistických uniformách, naozaj vyzerá ako transport, ktorým nepriateľ nepriateľa odváža na smrť.

-


aktualizované: 12.08.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.