KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Nebo nad Berlínom

Der Himmel über Berlin ▪ Poeticko-romantická dráma ▪ 1987 ▪ Nemecko/Francúzsko ▪ 122´ ▪ OV (nem.,angl.) + ST (sk) ▪ MP 15


Réžia: Wim Wenders
Scenár: Wim Wenders, Peter Handke
Kamera: Henri Alekan
Hrajú: Bruno Ganz, Solveig Dommartinová, Otto Sander, Curt Bois, Peter Falk
Distribútor/práva: filmotéka
Premiéra SR:
Cyklus: Vlak zvaný film

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

16.09.2015 20:15


Film rozpráva melancholický, zvláštne naliehavý príbeh, odohrávajúci sa v Berlíne rozdelenom hraničným pásmom. Dvojica anjelov sleduje detsky čírym pohľadom myšlienky ľudí a plní poslanie upokojovať a povzbudzovať smutných a osamelých, hoci neviditeľným dotykom. Damiel, ktorý vníma napríklad aj vnútorný svet cestujúcich v metre, sám túži po tiaži dotyku. Je očarený akrobatkou Marion z hosťujúceho cirkusu Alekan. Tak sa volá aj vtedy už sedemdesiatosemročný kameraman tohto filmu, ktorého nezvyčajne tónované a mäkko sa pohybujúce snímanie akoby ľudomilným anjelským okom sa výrazne pričinilo o jeho éterickosť. Osudy protagonistov ovplyvňuje postava, v ktorej Peter Falk predstavuje seba samého ako aktéra nakrúcania filmu z obdobia nacizmu. Aj on je bývalý anjel rovnako ako François (Truffaut), Andrej (Tarkovskij) a Jasudžiro (Ozu), ktorým je film v závere venovaný. Ozu nevynechal v nijakom zo svojich diel motív prechádzajúceho vlaku, ktorý Wenders v tomto filme používa tiež (prímestská železnica S-Bahn v scéne s havarovaným motocyklistom, vlak na moste v scéne s prostitútkou).

-


aktualizované: 12.08.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.