KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Lumière & spol.

Lumière et compagnie ▪ Poviedkový dokument ▪ 1995 ▪ Francúzsko/Dánsko/Španielsko/Švédsko ▪ 88´ ▪ OV (rôzne) + ST (sk) ▪ MP 15


Réžia: rôzni
Scenár: Philippe Poulet
Kamera: rôzni
Hrajú: Liv Ullmannová, Lena Olinová, Alessandra Martinesová, Isabelle Huppertová, Max von Sydow
Distribútor/práva: filmotéka | Vlak zvaný film
Premiéra SR:
Cyklus: Vlak zvaný film

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

28.12.2015 18:01


Lumière & spol. je vzácny dokument, ktorý vznikol ako projekt v rámci významného dátumu – stého výročia oficiálneho vzniku kinematografie. Na začiatku projektu oslovili režisérov s možnosťou vyskúšať si prácu s pôvodným Lumièrovým aparátom. Téma bola voľná, ale režiséri museli dodržať tri pravidlá: dĺžka 52 sekúnd, maximálne tri zábery, nepoužiť synchrónny zvuk. Do projektu sa zapojilo štyridsať významných režisérov z rôznych častí sveta. Súčasťou dokumentu je aj malá anketa. Kladú sa síce len tri otázky, ale svojou dôležitosťou siahajú k podstate kinematografie. Prvá otázka – prečo ste prijali ponuku nakrúcať Lumièrovou kamerou? – je ešte zdanlivo fádna, ale vyjadruje vzťah režisérov k počiatkom toho, čo sa stalo ich životnou vášňou. Na otázku „prečo nakrúcate?“ sa už väčšine opýtaných režisérov neodpovedalo tak ľahko – nieže by to nevedeli, skôr bolo evidentné, že sa im to ťažko formuluje slovami. Signifikantná je v tomto prípade odpoveď Michaela Hanekeho: „Nikdy sa nepýtajte stonožky, prečo chodí, lebo zakopne.“ Posledná otázka ankety je filozofického rázu – je kinematografia smrteľná?

Predfilm:

Príchod vlaku do stanice La Ciotat

L'arrivée d'un train à La Ciotat, r. Louis Lumière ▪ ▪ 1897 ▪ 1´ ▪ nemý ▪ ▪ (~) ▪ Vlak do stanice Lumière

-


aktualizované: 15.12.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.