KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Východ slnka

Sunrise: A Song of Two Humans ▪ Romantická dráma ▪ 1927 ▪ USA ▪ 95´ ▪ OV (nemý) + ST (sk) ▪ MP 12


Réžia: Friedrich Wilhelm Murnau
Scenár: Carl Mayer
Kamera: Charles Rosher, Karl Struss
Hrajú: George OʼBrien, Janet Gaynorová, Margaret Livingstonová, Bodil Rosing, J. Farrell MacDonald
Distribútor/práva: ASFK
Premiéra SR: 29.10.2015
Cyklus: Projekt 100 - 2015

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Prvým záberom filmu je kreslený obrázok železničnej stanice s vlakom, cezeň je veľkými písmenami napísané „letný čas, čas dovoleniek“. Následne vidíme tú istú stanicu s tým istým vlakom, ako ožijú, sledujeme odjazd vlaku, vo viacnásobnej expozícii potom jazdu vlaku krajinou... Nejde ani tak o konkrétnu jazdu vlakom s konkrétnymi pasažiermi, ako skôr o základný pohyb, takpovediac všeobecnú trajektóriu smerujúcu von z mesta. Skrz tieto vysoko poetické obrazy sa dostávame na vidiek, kde žena z mesta (tak je postava označená v úvodných titulkoch) zvádza jedného z domácich, ktorý je však ženatý a má malé dieťa. Ba čo viac, žena z mesta ho hucká, aby svoju ženu zabil a odišiel s ňou do mesta. V mužovi, hoci sa spočiatku tejto myšlienke vehementne bráni, sa predsa len usadí vôľa poslúchnuť radu zvodnej ženy. Pri plavbe loďkou sa však jeho manželke podarí utiecť a nasadne do električky smerujúcej do mesta, no muž ju dohoní. Spolu sa tak ocitnú vo veľkom meste a majú celý deň na to, aby si vyjasnili svoj vzťah.

Friedrich Wilhelm Murnau (1888 – 1931)

Popredný predstaviteľ nemeckej filmovej avantgardy (expresionizmu) a nemého obdobia kinematografie vôbec. V Nemecku nakrútil niekoľko zásadných filmov. Tým najdôležitejším je Upír Nosferatu (1921; Projekt 100 – 2009), ktorý sa dodnes skloňuje medzi filmármi a filmovými fanúšikmi po celom svete, s nezabudnuteľným Maxom Schreckom v hlavnej úlohe. Murnau ním reagoval na vlnu expresionizmu. Kým však ostatní filmári uprednostňovali bohaté kulisy, on svojím filmom dokázal, že prirodzené prostredie je oveľa pôsobivejšie. Okrem toho týmto titulom výrazne posunul hranice vnímania hororu a môžeme ho nazvať kultovým. Natočil však aj niekoľko ďalších zásadných filmov, medzi ktorými najviac rezonujú Posledná štácia (1924) a Faust (1926). Potom sa na základe pracovnej ponuky presídlil do USA, kde vytvoril ďalšie pozoruhodné filmy, z ktorých vystupuje do popredia najvýraznejšie práve Východ slnka (1927). Na svojom poslednom filme Tabu (1931) spolupracoval s Robertom J. Flahertym, ktorý ho však pre nezhody zanechal, a tak film dokončil sám. Týždeň pred jeho uvedením zomrel na následky zranení, ktoré utrpel pri automobilovej nehode.

Ocenenia

1929: Oscar v kategóriách najlepší film, najlepšia herečka v hlavnej úlohe (J. Gaynor – spolu s filmami V siedmom nebi/7th Heaven a Anjel ulice/Street Angel), najlepšia kamera (Ch. Rosher, K. Struss) a nominácia v kategórii najlepšia výprava (Rochus Gliese)


aktualizované: 14.10.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.