KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Evanjelium podľa Matúša

Il Vangelo Secondo Matteo ▪ Životopisná dráma ▪ 1964 ▪ Taliansko ▪ 131´ ▪ OV (tal.) + ST (sk) ▪ MP 15


Réžia: Pier Paolo Pasolini
Scenár: Pier Paolo Pasolini
Kamera: Tonino Delli Colli
Hrajú: Enrique Irazoqui (Kristus – hovorí Enrico Maria Salerno), Margherita Carus (Mária), Susanna Pasolini (Mária), Marcello Morante (Jozef), Mario Socrate (Ján Krstiteľ)
Distribútor/práva: Filmotéka
Premiéra SR:
Cyklus: Pier Paolo Pasolini - retrospektíva

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 

05.11.2015 18:00


Pasoliniho neorealistický štýl jeho prvých diel (Accattone, Mamma Roma), drasticky analyzujúcich svet veľkomestskej chudoby v príbehoch periférnych vydedencov, je zjavný aj v tomto filme, nakrútenom s prísnou prostotou a čistotou historického koloritu. Pre režiséra nie sú prvoradé peripetie biblického sujetu či biblické podobenstvá, ale vrúcne kázania prudkého, nezmieriteľného a odvážneho Krista, ktorý sa ako osamelý „revolucionár“ snaží vzbudiť ducha odporu v utlačenej, ustrašenej mase otrokov, ale neuspeje.

Ocenenia: 1964 – Zvláštna cena poroty, cena medzinárodného zväzu kritikov UNICRIT, Cena mesta Imola, Cena CINEFORUM, Cena OCIC (15. MFF Benátky).

*Poznámka: Film bol v slovenskej distribúcii uvádzaný pod distribučným názvom Evanjelium sv. Matúša. Pasolini sa ohradil proti zmene názvu svojho filmu napríklad pri jeho uvedení vo Veľkej Británii, keď distributér taktiež pridal do pôvodného názvu pojem „svätý“ (film bol uvádzaný ako The Gospel According to St. Matthew). Režisér sa v danej situácii cítil podľa vlastných slov „absolútne bezradný“. Blu-ray edícia filmu spoločnosti Eureka v rámci cyklu Masters of Cinema už používa názov The Gospel According to Matthew. Rozhodli sme sa prihliadnuť k tejto skutočnosti a názov filmu teda uvádzame vo forme blížiacej sa autorovmu zámeru.

 

 


aktualizované: 20.10.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.