KINO LUMIERE, Špitálska 4, 811 08 Bratislava




Ostrov lásky

Otok ljubavi ▪ komédia ▪ 2014 ▪ Bosna a Hercegovina/Chorvátsko/Nemecko/Švajčiarsko ▪ 86´ ▪ OV + ST (cs) ▪ MP 15


Réžia: Jasmila Žbanić
Scenár: Jasmila Žbanić, Aleksandar Hemon
Kamera: Christine A. Maier
Hrajú: Ariane Labed, Leon Lučev, Ada Condeescu, Branka Petric, Franco Nero
Distribútor/práva: Film Europe
Premiéra SR: 11.06.2015
Cyklus: 2015

portál navstevnik.sk PREMIETACIE ČASY A REZERVÁCIE 


Grebo (Ermin Bravo) a jeho tehotná žena Liliane (Ariane Labed) sa rozhodnú stráviť pokojnú dovolenku v obľúbenom letovisku na Jadrane. Najprv ide všetko ako po masle. Ideálne počasie, ideálne prostredie, ideálny čas pre letné radovánky. Práve vo chvíli, keď sa zdá byť všetko v úplnej harmónii, sa na scéne objaví zabudnutá minulosť v podobe charizmatickej a tajomnej Flory (Ada Condeescu). Jej zjavenie znamená pre manželstvo Greba a Liliane tvrdú skúšku. Tomu, čo bolo, človek neutečie ani na Ostrove lásky.

Sarajevská rodáčka Jasmila Žbanič je jednou z najrešpektovanejších balkánských filmárok. Jej debut Grbavica si tvrdým realistickým pohľadom na život vo vojnou traumatizovanej Bosne podmanil v roku 2006 Berlinale, odkiaľ si odviezol hlavnú cenu Zlatý medveď. V Berlíne taktiež súťažil v roku 2010 aj jej druhý film Na ceste, ktorý sa zameral na tému náboženského fundamentalizmu a jeho vplyvu na partnerské spolužitie. K vojnovej téme sa Žbanič vrátila s filmom Pre tých, ktorí už nemôžu rozprávať (2013). Ostrov lásky je prekvapujúcou odbočkou do ríše romantickej komédie, ktorá ukazuje, že bosnianska režisérka dokáže nápadito pracovať i s „ľahším žánrom“.


aktualizované: 14.06.2015


Audiovizuálny fondDigitalizáciu Kina Lumière finančne podporil Audiovizuálny fond, kinosály K1 a K2 v rámci komplexného projektu realizovaného vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.